Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je nekoliko presenetljivo z zmago začela tekmovanje v skupini F druge divizije ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem, saj je s 3:2 premagala Italijo. Dve zmagi je prispevala Alex Galič, odločilno tretjo pa mlada, 17-letna Aleksandra Vovk, ki je s 3:0 premagala pet let starejšo Giorgio Piccolin. V ponedeljek, ob 16. uri, bo Slovenija v drugem krogu igrala proti Grčiji.

V uvodnem dvoboju najbolje uvrščenih igralk svojih reprezentanc na svetovni jakostni lestvici je po izgubljenem prvem nizu pobudo prevzela Alex Galič, 130. igralka sveta, ki Italijanki Giorgii Piccolin (82.) niti v enem trenutku ni dovolila, da bi se ji približala. Predvsem v četrtem nizu je aktualna slovenska državna prvakinja popolnoma nadigrala Piccolinovo. Razpoložena Galičeva je tudi v četrtem dvoboju potrdila svojo odlično pripravljenost, saj je po napetem uvodnem nizu, ki se je končal na razliko, v drugem in tretjem brez težav premagala še Deboro Vivareli (84.).

Svoj ognjeni krst na svetovni prvenstvih je s porazom začela mlada, 17-letna Aleksandra Vovk, ki na svetovni lestvici sploh še nima točke. Proti osem let starejši Vivarellijevi, je v drugem nizu sicer prišla do zmage, v prvem je bila precej boljša Italijanka, ki je bila v tretjem v končnici nekoliko bolj zbrana, v četrtem pa je unovčila svoje večje mednarodne izkušnje. Toda Vovkova je v odločilni tekmi prekosila samo sebe in s fantastično igro na kolena spravila najbolje rangirano italijansko igralko. Piccolinova je bila mladi članici Krke enakovredna le v drugem nizu, ko je še vodila z 9:8, v končnici pa je debitantka na svetovnih prvenstvih dosegla tri zaporedne točke in Sloveniji prinesla prvo zmago.

S preveč treme pa je v dvoboj s Chiaro Colantoni (249.) krenila najmlajša članica slovenske izbrane vrste Katarina Stražar, ki je po napetem uvodnem nizu, izgubila ga je na razliko, v nadaljevanju popustila.

»Ker Italijanke dobro poznajo Ano Tofant, ki igra v italijanski ligi, do zdaj pa še nikoli ni premagala italijanskih reprezentantk, sem se namerno odločila, da dam tokrat prednost Katarini Stražar in Aleksandri Vovk, medtem ko ima Alex Galič svoje mesto v ekipi tako ali tako zagotovljeno. Alex je oba svoja dvoboja odigrala zelo prepričljivo in zanesljivo, tako da niti v enem trenutku nisem podvomila o njeni zmagi. Vse pohvale si zasluži Aleksandra, ki je že prvi dvoboj odigrala hrabro, drugega pa fantastično, medtem ko je Katarina očitno nekoliko podlegla tremi. V ponedeljek nas proti Grčiji čaka še ena težka tekma,« je bila po uvodni zmagi na svetovnem prvenstvu zadovoljna Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance.

»Zelo sem vesela, da smo prvenstvo začele z zmago. Osebno sem pričakovala, da bom premagala vsaj eno Italijanko, na koncu sem obe, vrhunsko pa je svoj zadnji dvoboj odigrala Aleksandra. Resnično smo delovale kot ekipa, zelo glasne smo bile tudi na klopi, vsekakor pa je ta zmaga dodatna spodbuda za nadaljevanje prvenstva na katerem ne bo niti ene lahke tekme,« pa je dejala ena od dveh slovenskih junakinj, Alex Galič.

V ponedeljek bodo izbranke Vesne Ojsteršek igrale z Grčijo, ki je v prvem krogu prav tako presenetljivo premagala Belgijo s 3:2. Edina tekma skupine F, ki se ni končala v petem dvoboju, je bila med Turčijo in Argentino, s 3:1 pa so bile boljše Turkinje.

Slovenija – Italija            3:2

Alex Galič – Giorgia Piccolin                3:1 (-6, 7, 7, 4)

Aleksandra Vovk – Debora Vivarelli    1:3 (-4, 8, -9, -6)

Katarina Stražar – Chiara Colantoni    0:3 (-9, -7, – 4)

Alex Galič – Debora Vivarelli                 3:0 (12, 5, 8)

Aleksandra Vovk – Giorgia Piccolin     3:0 (7, 9, 5)