V namiznoteniškem centru Otočec je potekalo že 27. državno prvenstvo republike Slovenije za članice in člane posamezno ter v dvojicah. Naslova iz Puconcev sta v posamični konkurenci ubranila Alex Galič (Eslöv) in Darko Jorgič (Krka), ki sta bila najboljša tudi med dvojicami. Galičeva je naslov državne prvakinje med ženskimi dvojicami osvojila z Nino Zupančič (Logatec), Jorgič pa s klubskim soigralcem Petrom Hribarjem, ki je bil v soboto z Aleksandro Vovk najboljši tudi med mešanimi dvojicami.

Alex Galič, ki je svojo dobro formo potrdila tudi v sredo v Gdansku, kjer je s Poljakinjo Natalio Partyko izgubila šele po ogorčenem boju, je na Otočcu ponovila lanskoletni uspeh iz Puconcev. Triindvajsetletnica, ki že nekaj let igra v tujini, v zadnjih dveh sezonah na Švedskem za Eslöv, je najtežje delo imela v polfinalu proti Ani Tofant (Mengeš). Predvsem dramatičen je bil peti niz, ki ga je Galičeva dobila s 16:14, šesti pa je bil nato le še formalnost, saj je Tofantova, ki v tujini igra za italijanski Cortemaggiore, osvojila le še dve točki. V finalnem obračunu proti Katarini Stražar (Mengeš), ki je bila v polfinalu s 4:2 boljša od Lee Paulin (Arrigoni), Galičeva tekmici ni oddala niti niza, vendar sta se dva končala na razliko. Končni izid je bil 4:0 (8, 12, 9, 7) za najbolje uvrščeno slovensko namiznoteniško igralko na svetovni jakostni lestvici.

»Največ težav mi je v polfinalu povzročila Ana Tofant. V tem dvoboju sem bila preveč nervozna, a se je na koncu izšlo, medtem ko mi je bilo proti Katarini Stražar v finalu nekoliko lažje. Decembra sem imela še eno operacijo, tako da še nisem stoodstotno v želeni formi, je pa iz dneva v dan moja igra boljša,« je po svojem drugem naslovu državne prvakinje med posameznicami dejala Alex Galič, ki je bila z Nino Zupančič najboljša tudi med dvojicami. V finalu sta s 3:0 (5, 6, 9) premagali Aleksandro Vovk (Krka) in Špelo Trelec (Vesna), ki sta za presenečenje poskrbeli v četrtfinalu, saj sta izločili dvojico Ana Tofant in Katarina Stražar (obe Mengeš) s 3:1 (6, 8, -8, 7). Še bolj dramatičen pa je bil njun polfinalni obračun z Urško Čokelj in Jano Ludvik (obe Arrigoni), ki se je končal z izidom 3:2 (-8, 6, -11, 6, 6).

»V dvojicah nama je bilo z Nino Zupančič najtežje v dvoboju z Leo Paulin in Kristino Pavič Rahotin, manj težav pa sva imeli nato v polfinalu in finalu,« je Galičeva komentirala še razplet med ženskimi dvojicami.

Tudi v moški konkurenci ni prišlo do spremembe na samem vrhu, saj je 19-letni Jorgič potrdil, da je trenutno v odsotnosti Bojana Tokiča najboljši slovenski igralec. V polfinalu je s 4:0 premagal veterana Janeza Petrovčiča (Fužinar Interdiskont), nato pa je bil v finalu boljši še od reprezentančnega kolega Denija Kožula (Saarbrücken) s 4:2 (6, 2, -6, -5, 6, 8). Kožul je v polfinalu s 4:2 (6, 6, -7, -2, 11, 11) ugnal Jana Žibrata (Sobota).

»Do finala nisem imel kakšnih večjih težav, v finalu pa sva z Denijem odigrala dobro partijo. Po vodstvu z 2:0 v nizih sem v tretjem in četrtem nizu naredil nekaj nepotrebnih napak. V šestem nizu je Deni vodil že z 8:5, vendar sem se v nadaljevanju le izvlekel. Vsekakor je bilo lepo ponoviti uspeh iz Puconcev,« je po drugem zaporednem naslovu državnega prvaka dejal Jorgič, ki je bil, tako kot tudi lani, najboljši tudi med dvojicami. Lani v paru z Urošem Slatinškom, letos pa s Petrom Hribarjem.

»Morda je najina zmaga manjše presenečenje, vendar sva se s Petrom resnično dobro ujela. Sam sem vodil dvojico, Peter me je poslušal in na koncu se nama je izšlo. Predvsem v finalu je bilo zelo napeto, kajti kar dva niza sva dobila na razliko. V vsakem primeru sem s prikazano igro na Otočcu zadovoljen,« je še dejal Jorgič, ki bo od 8. do 11. marca skupaj s Kožulom igral na mladinskem evropskem prvenstvu do 21 let v Minsku. V ženski konkurenci bosta slovenske barve branili Ana Tofant in Aleksandra Vovk.

V polfinalu moških dvojic sta Jan Žibrat (Sobota) in Deni Kožul ((Saarbrücken) resda brez izgubljenega niza premagala veterana Gregorja Komaca (Maribor) in Uroša Slatinška (ŠD SU), vendar so se vsi trije nizi končali na razliko, medtem ko sta Darko Jorgič in Peter Hribar s 3:1 premagala Tomaža Pelcarja (Sobota) in Tomaža Roudija (Kema). V napetem finalu sta bila bolj zbrana Jorgič in Hribar, ki sta zmagala s 3:2 (10, -7, 7, -1, 9).

Že v soboto sta se svojega prvega naslova v članski konkurenci veselila Peter Hribar in Aleksandra Vovk z novomeške Krke. Osemnajstletni Peter Hribar in leto dni mlajša Aleksandra Vovk sta za presenečenje poskrbela v četrtfinalu, ko sta v maratonskem dvoboju s 3:2 (9, -2, 10, -10, 11) ugnala Darka Jorgiča in Alex Galič. Lažje delo sta imela nato v polfinalu, v katerem sta s 3:1 izločila dvojico Tom Šfiligoj in Ana Tofant, v finalu pa sta s 3:2 (8, 8, -4, -7, 4) premagala še Denija Kožula (Saabrücken) in Katarino Stražar (Mengeš).

»Alex Galič je pričakovano prišla do naslova državne prvakinje. V finalu je resda premagala Katarino Stražar, vendar je imela več težav v polfinalu proti Ani Tofant, ki je proti Alex Galič, ki je na koncu v tem dvoboju zmagala tudi zahvaljujoč večjim izkušnjam, prikazala resnično vrhunsko igro. Veseli me, da je dokazala, da lahko enakovredno igra tudi proti igralkam, ki so okoli 150. mesta svetovne jakostne lestvice,« je na kratko dogajanje v ženski konkurenci komentirala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance.

»Z uvrstitvijo v polfinale je morda presenetil le Janez Petrovčič, ki je pred tem ugnal dva Petra Hribarja in Tilna Cvetka, toda po drugi strani gre za igralca, ki je bil v mlajših letih v samem vrhu slovenskega namiznega tenisa. Visoko raven igre je pokazal Jan Žibrat, kar je zagotovo razveseljivo, kar velja seveda tudi za Darka Jorgiča in Denija Kožula. Njun finalni obračun je bil resnično na visoki ravni, kar velja tudi za finale med moškimi dvojicami. Tu velja omeniti še Petra Hribarja, ki je bil najboljši z Aleksandro Vovk tudi v mešanih dvojicah, s čimer je potrdil, da gre nanj v prihodnosti še kako računati,« pa je po koncu državnega prvenstva povedala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske moške izbrane vrste.

Izidi državnega prvenstva na Otočcu

Moški posamezno

Žensko posamezno

Moški dvojice

Ženske dvojice

Mešane dvojice