Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo od 3. do 8. septembra v Nantesu branila bronasto kolajno z zadnjega evropskega prvenstva v Luksemburgu. Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške izbrane vrste, bo v Franciji računala na Bojana Tokiča, Darka Jorgiča, Denija Kožula, Petra Hribarja in Tilna Cvetka. V prvi kakovostni skupini bo nastopila tudi pomlajena slovenska ženska reprezentanca. Med izbrankami selektorke Vesne Ojsteršek so Ana Tofant, Aleksandra Vovk, Katarina Stražar in Lea Paulin.

Slovenski reprezentanci sta se na ekipno evropsko prvenstvo začeli pripravljati že konec julija, ko sta imeli v Novi Gorici kondicijsko tehnične priprave. Del ekipe je nato odšel na priprave v Saarbrücken, drugi del pa na balkanske igre. V avgustu se je večina udeležila mednarodnih turnirjev v Bolgariji in Češki, pred začetkom ekipnega evropskega prvenstva pa se bo moška ekipa spet pripravljala v Saarbrückenu, medtem ko bo Vesna Ojsteršek s svojimi izbrankami v Radljah ob Dravi.

»V reprezentanci tokrat ni Jana Žibrata, ki je začel delati kot trener v Karlsruheu, tako da ni mogel prisostvovati nobenih skupnim pripravam, prav tako zaradi klubskih obveznosti ni šel na noben turnir. Tako smo se odločili, da nekoliko pomladimo ekipo. Žal nam je na turnirjih v Bolgariji in Češkem nekoliko zagodla tudi bolezen. Predvsem to velja za Bojana Tokiča, ki je moral celo izpustiti turnir v Olomoucu, težave z zdravjem pa je na Češkem imel tudi Darko Jorgič. Že pred nekaj meseci smo odpovedali skupne priprave z Madžari, pred kratkim tudi z Belgijci, saj so fantje izrazili željo, da bi se do začetka evropskega prvenstva pripravljali sami. V Nantesu bomo igrali v skupini E, v kateri bosta še reprezentanci Hrvaške in Nizozemske. Hrvatov si nisem ravno želela v skupini, toda tudi katera od drugih reprezentanc bi bila lahko ravno tako neugodna za nas. V četrtfinale napredujejo le zmagovalci skupin, verjamem, da bomo tudi mi med njimi,« je pred jutrišnjim odhodom v Saarbrücken dejala Andreja Ojsteršek Urh, ki se je ekspresno hitro vrnila na trenersko mesto po hudi bolezni.

Prav zaradi težav z zdravjem, še vedno ima težave s hrbtom, v slovenski ženski reprezentanci ne bo Alex Galič. »Trenutno je pri njej najbolj pomembno zdravje, šele nato se bomo z njo lahko pogovarjali o namiznem tenisu. Upam, da se jih bo izšlo, kot si vsi skupaj želimo. Ob njeni odsotnosti bomo imeli tako zelo mlado, svežo in znanja željno ekipo. Žal se nam v pripravljalnem obdobju ni vse izšlo, kot sem načrtovala, upam pa, da bomo zadnji teden pred odhodom v Francijo dobro izkoristili. Prvi cilj bo obstanek med najboljših 24, imamo pa vse prej kot ugodno skupino, v kateri bosta še reprezentanci Nemčije in Italije,« pa je pred začetkom zaključnih priprav v Radljah dejala Vesna Ojsteršek, ki je tudi letošnje poletje preživela v Indiji. V tamkajšnji superligi UTT je letos vodila ekipa Dabang Delhi, s katero je bila na koncu druga.

»V Indiji mi nikakor ne uspe priti do konca. Me pa Indijci iz leta v leto presenečajo, saj je njihovo državno prvenstvo vsako leto bolj kakovostno in bolje organizirano. To ni več samo namizni tenis, to je že pravi spektakel in igralci, ki pridejo iz Evrope ali od kod drugje, so vedno bolj navdušeni,« je o svoji indijski izkušnji povedala selektorka slovenske ženske reprezentance.