Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu skupine F druge divizije ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem s 3:1 premagale Grčijo. Dve zmagi je prispevala Alex Galič, eno pa Aleksandra Vovk. V torek bodo izbranke Vesne Ojsteršek imele dvojni program, ob 10.00 se bodo pomerile z reprezentanco Belgije, ob 19.00 pa še s Turčijo.

Najbolje uvrščena slovenska namiznoteniška igralka Alex Galič je na najboljši možni način začela dvoboj z Grkinjami, ki so v prvem krogu s 3:2 premagale Belgijo. Proti Konstantini Paridi, ki je bila v nedeljo z dvema zmagama najbolj zaslužna za grški uspeh, je prikazala fantastično igro, saj je v treh nizih nasprotnici oddale le 12 točk.

Težje delo je proti Aikaterini Toliou imela Ana Tofant, ki je v svojem prvem nastopu na letošnjem svetovnem prvenstvu morala priznati premoč najbolje uvrščene grške igralke na svetovni lestvici. Tolioujeva, sicer 154. na svetovni lestvici, je proti Tofantovi, ki je na 568. mestu svetovne lestvice, izgubila le v drugem nizu, preostale tri pa je zanesljivo dobila.

Spet pa je svojo nalogo odlično opravila Aleksandra Vovk, igralka, ki še nima točk na svetovni lestvici, a je tudi proti Marii Christoforaki. V napetem uvodnem nizu je bila 17-letna Vovkova bolj zbrana od enajst let starejše Grkinje, ki je nato drugi niz brez težav rešila v svojo korist, a to mlade Gorenjke ni zmedlo. Še več, v tretjem in četrtem nizu je na kolena spravila Christoforakijevo.

Odlično se je za slovensko izbrano vrsto začel tudi četrti dvoboj med Galičevo in Tolioujevo, saj je aktualna slovenska državna prvakinja prepričljivo dobila prva dva niza. Žal zanjo nadaljevanje ni bilo več tako uspešno. Grkinja je prišla do svoje igre, Galičeva je naredila nekaj nepotrebnih napak, tako da je o zmagovalki dvoboja odločal peti niz, ki ga je bolje začela Tolioujeva, saj je vodila že s 7:4. Vendar se Galičeva ni predala, na osmi točki je izid izenačila, nato povedla z 9:8, ubranila dve zaključni žogici nasprotnice, nato pa v dramatični končnici slavila s 13:11 v petem nizu.

»Kazalo je že na gladko zmago Alex, saj v prvih dveh nizih preprosto ni pustila dihati Tolioujevi, ki jo dobro pozna iz grške lige. Do pred nekaj časa je bila boljša Grkinja, zanimivo pa je, da se je njun zadnji medsebojni dvoboj končal podobno kot današnji. Tudi takrat je Alex vodila z 2:0 v nizih, nato pa se je morala reševati v petem nizu, zato pa je praktično brez napake odigrala dvoboj s Paridijevo. Dobesedno blesti pa Aleksandra, ki je izredno vodljiva, posluša napotke in igra zelo borbeno. Za zdaj je najbolj pozitivno presenečenje v naši ekipi in upam, da se bosta zbudili tudi Ana in Katarina. Ana je proti najboljši grški igralki šla v dvoboj nekoliko preveč nervozno, pozneje se je sicer pobrala v igri, a je proti Tolioujevi težko igrati,« je nastope svojih varovank ocenila Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske reprezentance.

V preostalih dveh tekmah drugega kroga skupine F je Turčija prišla do svoje druge zmage. S 3:1 je premagala Italijo, do svoje prve pa je prišla Belgija, ki je s 3:2 premagala Argentino.

Slovenija – Grčija   3:1

Alex Galič – Konstantina Paridi                    3:0 (4, 6, 2)

Ana Tofant – Aikaterini Toliou                     1:3 (-6, 11, -6, -7)

Aleksandra Vovk – Maria Christoforaki       3:1 (9, -5, 5, 8)

Alex Galič –  Aikaterini Toliou                     3:2 (4, 6, -7, -4, 11)