Miha Štamcar, 29.04.2018 ob 16:23

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v prvem krogu ekipnega svetovnega prvenstva v Halmstadu na Švedskem skupine A prve divizije izgubila proti Hongkongu, ki je predlani v Maleziji izpadel šele v četrtfinalu. Čeprav je reprezentanca Hongkonga zmagala s 3:0, je do zmage prišla težje, kot na prvi pogled kaže izid, saj sta se dva dvoboja končala šele v petem nizu. V ponedeljek bo Slovenija ob 10. uri igrala z Egiptom, ob 19. uri pa še z Romunijo.

Sedmi igralec svetovne jakostne lestvice, 26-letni Chin Ting Wong, ki ima s svetovnih prvenstev tudi dve bronasti kolajni v igri mešanih dvojic, je bil proti sedem let mlajšemu Darku Jorgiču (76. na svetovni lestvici) v zaostanku z 1:2 v nizih, v petem odločilnem pa je aktualni slovenski državni prvak vodil že z 9:5. Toda žal sreča ni bila na strani Hrastničana, ki je vodil še z 10:8 in 11:10.

Napet in izenačen je bil tudi dvoboj med najstarejšim slovenskim reprezentantom Bojanom Tokičem (111.) in Kwan Kit Hojem (35.), ki se je prav tako končal šele v petem nizu. Po gladko dobljenem drugem nizu, s katerim je izid izenačil na 1:1, je bil Tokič v tretjem že na pragu vodstva z 2:1 v nizih, a je bil v končnici bolj zbran Ho, tako kot tudi v odločilnem petem, v katerem je zaostajal z 2:5.

Z izjemo četrtega niza je dober odpor Siu Hang Lamu (68.) nudil tudi Deni Kožul (141.). Lam, ki je Kožula s 3:2 premagal lani na turnirju v Španiji, je bil v prvih dveh nizih boljši nasprotnik, v tretjem se je Logatčan vrnil v igro, v petem pa mu je popolnoma popustila zbranost.

»Bili smo zelo blizu, pa spet zelo daleč od morebitnega presenečenja. Izgubiti proti sedmi reprezentanci z zadnjega svetovnega prvenstva, ki ima v svojih vrstah sedmega igralca sveta, ni tragedija, toda po drugi strani bi bil z malce sreče lahko tudi drugačen. Jorgič je proti Wongu igral dobro, a resnično sreča ni bila na njegovi strani. Tudi Tokič bi lahko prišel do boljšega izida, a je bil za moj okus na trenutke preveč nestrpen. Ko mu je stekel servis, je bil Ho v težavah. Nekaj podobnega je veljalo tudi za Kožula. Za nami je šele prvi krog, zelo pomemben bo jutrišnji dan, ko že dopoldne igramo z Egiptom, zvečer pa še z Romunijo,« je po prvem krogu skupine A dejala Andreja Ojsteršek Urh, trenerka slovenske izbrane vrste.

V prvem krogu skupine A je Egipt namučil Nemce, ki so do zmage prišli šele v petem nizu. Obe zmagi je za Egipt dosegel 17. igralec sveta Omar Assar, ki je premagal tudi slovitega Tima Bolla in Ruwena Filusa. Manj težav so imeli domačini svetovnega prvenstva Švedi, ki so s 3:0 premagali Romunijo.

Hongkong – Slovenija   3:0

Chin Ting Wong – Darko Jorgič   3:2 (7, -6, -9, 5, 11)

Kwan Kit Ho – Bojan Tokič          3:2 (7, -4, 20, 8, 6)

Siu Hang Lam – Deni Kožul         3:1 (7, 6, -13, 2)