V portugalskem Guimaresu bodo od srede, 21. aprila, do nedelje, 25. aprila, potekale evropske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu v kategoriji posamezno.

Slovenska moška izbrana vrsta si je že v začetku prejšnjega leta prvič v zgodovini priborila nastop na olimpijskih igrah tudi med ekipami, zato že ima rezervirani dve mesti na olimpijskem turnirju tudi posamezno. Pot na Japonsko pa si bosta na Portugalskem skušali priboriti tudi Ana Tofant in Katarina Stražar.

Za štiri prosta mesta za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu se bo v Guimaresu potegovalo 40 igralk, med njimi tudi nekaj znanih imen, tako da bo naloga za mladi slovenski igralki vse prej kot lahka. Dodatna težava zanju bo, da z njima ne bo selektorke Vesne Ojsteršek, ki je bila na testiranju za covid-19 pozitivna.

»Na testiranju v začetku tedna sem bila še negativna, na zadnjem testiranju, v petek pa je bil test pozitiven. Namesto mene bo šel s Tofantovo in Stražarjevo na Portugalsko Danijel Šarlah, ki je bil ves čas v pripravljenosti. Z ekipo bom ves čas ostala v stiku, imam pa moje polno zaupanje Šarlah, ki ima veliko trenerskih izkušenj in dobro pozna tudi obe igralki. Me pa vseeno jezi, ker ne bom mogla biti z dekletoma,« je dan pred nedeljskim odhodom na Portugalsko, povedala Vesna Ojsteršek.

»Tofantova je zadnjem času v zelo dobri formi, za Stražarjevo pa vem, da na takšnih turnirjih vedno igra dobro. Toda takšne kvalifikacije niso običajni turnir, vsaj na tistih, na katerih sem bila do sedaj zraven. Značilno je pomanjkanje fair-playa, igralke pa morajo biti na vse pripravljene, prav tako je veliko večji tudi psihični pritisk. Obe igralki sta v odlični formi, čutita igro, zato bo najbolj pomembno, da se sprostita in pritisk prepustita nasprotnicam. Dejstvo je, da je pred njima težka naloga, po drugi strani pa možnost vsekakor obstaja. Prosta so štiri mesta in če se vse poklopi, je vse možno,« je povedala selektorica, ki ima polno zaupanje v tem trenutku v najboljši slovenski igralki.

S kom bosta Ana Tofant in Katarina Stražar igrali v Guimaresu, bo znano v torek, v slovenskem taboru pa bodo držali pesti za še eno olimpijsko vozovnico.