Na mladinskem in kadetskem premium ITTF turnirju v italijanskem Lignanu sta do najboljšega izida prišli državni prvakinji do 21 let Katarina Stražar in Aleksandra Vovk, ki sta jima napredovanje v finale v igri dvojic preprečili Kitajki Yi Chen in Wu Yangchen in še to po hudem boju s 3:2 (-11, -12, 9, 9, 5). Pred tem sta v četrtfinalu priredili senzacijo in premagali prvi nosilki, Romunki Andre Dragoman in Tanio Plaian s 3:1 (-8, 6, 8, 6).

Katarina Stražar in Aleksandra Vovk, ki sta na državnem prvenstvu do 21 let pred slabim tednom dni v Novem mestu po dveh letih spet zaigrali skupaj, sta še enkrat več potrdili, da se skupaj odlično ujameta. Do zdaj največji uspeh sta dosegli leta 2015 s petim mestom na kadetskem EP v Bratislavi – istega leta sta slavili na turnirju v Varaždinu -,  v Lignanu pa sta se kot edini Evropejki prebili med štiri najboljše. V polfinalu sta bili proti kitajski dvojici tudi na robu zmage, a jima v tretjem in četrtem nizu sreča ni bila naklonjena, zato pa sta v četrtfinalu po izgubljenem uvodnem nizu nadigrali Dragomanovo in Plaianovo.

V posamični konkurenci slovenski predstavniki niso bili tako uspešni. Več uspeha so sicer imele mladinke, kjer sta v kvalifikacijah morali igrati Lea Paulin, državna prvakinja do 21 let in Lea Opeka, ki sta dobili vse svoje dvoboje, v prvem krogu glavnega turnirja pa je Opeka izpadla v prvem, Paulinova pa v drugem krogu. V drugem krogu je bilo konec tekmovanja tudi za Katarino Stražar in Aleksandro Vovk. Za Stražarjevo je bila usodna kanadska Kitajka Benita Zhou s 4:3 (8, -9, 5, -7, 9, -9, 8), za Vovkovo Kitajka Yi Chen s 4:0 (6, 6, 2, 8), za Paulinovo pa Belorusinja Nadežda Bogdanova s 4:2 (-8, -4, 6, 5, 5, 6). Vsi štirje mladinci, Matija Novel, Rok Trtnik, Luka Breznik in Aljaž Frelih so se od nadaljnjega tekmovanja poslovili v kvalifikacijah.

V Lignanu bodo konec tedna nastopili še Matjaž Omerzel, Aljaž Godec, Luka Stražišar, Nuša Kadiš in Blažka Harkai med kadetinjami ter Miha Podobnik, Aleks Ušaj, Sara Tokič in Enyja Moltara med najmlajšimi namiznoteniškimi igralci.