Namiznoteniški trening center Slovenije

O centru

O namiznoteniškem trening centru Slovenije

Marjan HribarDolgoletna tradicija vzgajanja mladih namiznoteniških igralcev na vseh koncih Slovenije se nadaljuje tudi na začetku 21. stoletja. O dobrem delu z mladimi pričajo številne mednarodne kolajne na mladinskih prvenstvih. Da bi mlade talente pripeljali še stopničko višje in jim pomagali pri razvoju v konkurenčne članske igralce, je ekipa NTZS pod vodstvom predsednika mag. Marjana Hribarja leta 2012 v domovino znova zvabila svetovno priznanega namiznoteniškega strokovnjaka za delo z mladimi Jožeta Urha.

Urh je v preteklosti že sodeloval z Bojanom Tokićem in bil ob njem, ko se je naš najboljši igralec prebil med 100 najboljših na svetu, nato pa je deloval v Italiji, kjer je Leonarda Muttija pripeljal do naslova evropskega kadetskega prvaka. Ob povratku v Slovenijo je bila Urhova naloga, da skrbi za razvoj mladih igralcev na področju celotne Slovenije. Prvo leto je veliko potoval in se udeleževal treningov na različnih koncih naše države, 2. septembra 2013 pa je v Novem mestu vrata odprl Namiznoteniški trening center Slovenije.Mladi igralci in igralke so zapustili domače okolje in nov dom našli v Dijaškem domu Novo mesto ter v Dolenjskem namiznoteniškem centru v Drgančevju, kjer domuje NTK Krka Novo mesto. Poleg vsakodnevnih tehničnih treningov, igralci v centru pod vodstvom Matea Leja in Mateja Glihe v Športnem studiu Nina delajo na fizični pripravljenosti, za psihološko pripravo pa skrbi priznani športni psiholog Aleš Vičič. Vrhunske pogoje za trening nudi tudi bližnji Otočec, kjer igralci v ŠRC Otočec in Hotel Šport Otočec opravljajo priprave za velika tekmovanja.

NT Center je odprt za javnost in prav vsi igralci in trenerji so dobrodošli za povezovanje. Poleg tujih igralcev, v Novem mestu občasno pomagajo tudi nekateri slovenski igralci, ki skrbijo za pester in kvaliteten trening.

Jože UrhGlavna vizija je, seveda, da igralcem damo nek koncept, ki jim bo omogočal, da bodo konkurenčni med člani. To je glavna rdeča nit. Znotraj tega pa se seveda ukvarjamo še z mikro in makro ciklusi. To so kratkoročni (tedenski in mesečni cilji) ter letni ali še nekoliko daljši makro cilji. Poleg tega pa se seveda ukvarjamo še z odpravljanjem določenih tehničnih napak v smislu samih udarcev in v smislu tehnike gibanja. Igralce razvijamo tudi v smislu poznavanja lastnega koncepta igre ter o tem, kako se proti določenim konceptom tudi igra. Tukaj govorimo tudi o teoriji poznavanja namiznega tenisa.

Delež treninga je vedno odvisen od obdobja, v katerem se nahajamo. Ta se prilagaja glede na tekmovanja, ki sledijo, glede na individualno pripravljenost itd. Želimo si predvsem, da igralci osvojijo kvalitetno osnovno tehniko. V centru poskušamo na igralce vplivati kar se da pozitivno, saj mladi igralci potrebujejo pozitivno miselnost.

Vzpodbujamo jih pri njihovem delu, ob tem pa od njih tudi zahtevamo, da se do namiznega tenisa tudi sami zelo konkretno opredelijo. Najprej morajo biti sami prepričani vase in namizni tenis mora biti nekaj, za kar živijo 24 ur na dan.

Jože Urh

Preskoči na orodno vrstico