Miha Štamcar, 15.07.2018 ob 14:07

V noči iz sobote na nedeljo je nekaj tednov pred 72. rojstnim dnevom umrl legendarni Dragutin Šurbek, eden najboljših svetovnih namiznoteniških igralcev vseh časov. Šurbek je na svetovnih in evropskih prvenstvih osvojil kar 36 kolajn, nekdanji svetovni in evropski prvak v posamični konkurenci in v igri dvojic pa je svetovni vrh obvladoval skoraj tri desetletja.

Šurbek se je rodil 8. avgusta leta 1946 v Zagrebu. Z namiznim tenisom se je resneje začel ukvarjati leta 1961, ko je bil v času praznikov v eksperimentalni šoli v Senti pri Vilimu Harangozu, že tri leta pozneje pa je postal balkanski prvak, leta 1964 pa prvič tudi jugoslovanski državni prvak. Do svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih je prišel leta 1968, ko je v Lyonu na evropskem prvenstvu prišel do naslova evropskega prvaka v posamični konkurenci, ekipni konkurenci pa je z jugoslovansko reprezentanco osvojil bronasto kolajno. Svojo zadnjo kolajno na velikih tekmovanjih je osvojil leta 1986 na evropskem prvenstvu v Pragu, kjer je bil dvakrat tretji, z Zoranom Kalinićem v moških dvojicah in v mešanih dvojicah z Branko Batinić. V svoji bogati karieri je bil nadvse uspešen tudi na klubski sceni, kjer je prav tako osvojil nekaj evropskih naslovov. Po razpadu Jugoslavije je igral za Hrvaški, nekaj časa tudi s sinom Dragutinom, svojo zadnjo kolajno na velikih tekmovanjih pa je osvojil z Zoranom Primorcem na sredozemskih igrah v Languedoc-Roussilonu leta 1993.

Na klubski sceni jegral za Poštar, Grafičar (klub, ki se je pozneje imenoval Vjesnik in Večernji list), nato nekaj let v Nemčiji, po vrnitvi na Hrvaško pa še za Vodovod iz Osijeka, Industrogradnjo, Signotehno in Mašinocommerce ter ob koncu kariere še za nemški Glünde.

Leta 1983 je bil izbran za najboljšega športnika Jugoslavije. Po koncu dolgoletne kariere je bil namiznoteniški trener in predsednik Hrvaške namiznoteniške zveze, leta 2014 pa je v Zagrebu odprl namiznoteniški akademijo.

Dragutin Šurbek je bil vzor številnim namiznoteniškim igralcem in igralkam. Ob svojem talentu je bil znan tudi kot igralec, ki je bil neverjetno borben, ki se ni nikoli predal, posedoval pa je neverjetno željo po treniranju in zmagah. S svojim obnašanjem in igro je obogatil in oplemenitil namizni tenis.

Kolajne Dragutina Šurbka

Skupaj je na svetovnih in evropskih prvenstvih osvojil 36 kolajn, 14 na svetovnih prvenstvih (dve zlati, dve srebrni in deset bronastih) in 22 na evropskih prvenstvih (pet zlatih, pet srebrnik in 12 bronastih). Bil je tudi zmagovalec Evropa Top 12, in sicer leta 1976 in 1979.

Za reprezentanco Jugoslavije je odigral 503 tekme, za Hrvaško 15 in je s 518 reprezentančnimi ekipnimi nastopi svetovni rekorder. Z Vjesnikom v postavi Zlatko Čordaš in Antun Stipančić je pod vodstvom Hermana Vukušića od junija 1971 do maja 1975 zmagal na 122 zaporednih uradnih tekmah.