Miha Štamcar, 02.06.2018 ob 22:31

Slovenska reprezentantka Aleksandra Vovk, ki je uspešno branila slovenske barve na članskem svetovnem prvenstvu na Švedskem, je kvalifikacije za nastop na olimpijske igre mladih, ki bodo oktobra v Buenos Aiersu, končala v polfinalu repasaža. V Markhamu v Kanadi jo je zaustavila Čehinja Zdena Blaskova s 4:1 (9, 9, -8, 1, 3), ki je na svetovni lestvici 35 mest pred njo. Ne glede na to, da je ostala brez nastopa na olimpijskih igrah mladih v Argentini, je dostojno zastopala slovenske barve.

Za 17-letno Vovkovo se je prvi krog repasaža začel obetavno, saj je s 4:2 (-8, 7, -12, 8, 9, 6) ugnala Nizozemko Emine Ernst. Veliko težje delo je na poti do drugega kroga imela Finka Annika Lundstrom, ki je v petek zaustavila Vovkovo v rednem delu tekmovanja, nato pa v polfinalu izgubila proti Nemki Franziski Schreiner z 1:4. Lundstromova je odpor Črnogorke Ivone Petrić strla šele v sedmem nizu, proti razigrani Vovkovi pa je bila tokrat nemočna. Slovenska reprezentantka je slavila s 4:2 (10, -7, 4, -4, 9, 7).

Tudi polfinalni obračun proti Blaskovi, ki je na svetovni jakostni lestvici igralk do 18 let na 18. mestu, je Vovkova začela odlično. V prvem nizu je nasprotnici pobegnila za štiri točke (5:1), vodila je tudi z 9:7, žal pa zaključek niza ni bil tako uspešen. Podoben je bil tudi razplet drugega niza, v katerem je 53. mladinka svetovne lestvice imela že štiri točke prednosti (9:5), tudi tokrat pa je končnica pripadla Čehinji. V tretjem nizu je bila ves čas boljša Vovkova, ki pa v četrtem in petem nikakor ni prišla do svoje igre.

»Blaskova je bila danes premagljiva, vendar Aleksandra ni pokazala igre iz prvih dveh tekem repasaža. Še na ogrevanju z Nemko Schreinerjevo, je bilo vse v redu, potem pa … Škoda predvsem za prva dva niza, v katerih je že imela prednost. Toda po drugi strani je Blaskova na jakostni lestvici vendarle kar nekaj mest pred njo,« je nastope Aleksandre Vovk ocenil njen oče Sandi, ki jo je spremljal v Kanadi.