Člani Namiznoteniškega kluba Fužinar Inter Diskont so na prav poseben način obeležili včerajšnji slovenski državni praznik Dan slovenskega športa 2020, ko se spominjamo prvih slovenskih zlatih kolajn Iztoka Čopa, Luke Špika in Rajmonda Debevca (Sydney 23. september 2020).

Po prijaznem pozdravu direktorice podjetja Podzemlje Pece d. o. o., mag. Suzane Fajmut Štrucl, so se s pravim rudarskim vlakom odpeljali do osrčja Podzemlja Rudnika Mežica, ki je 600 metrov pod površjem gore Veliki vrh, kjer začetki rudarjenja segajo več kot 350 let v preteklost, danes pa je le del tega jamskega kompleksa odprt v turistične namene. Tam so najprej izvedli 30-minutno aklimatizacijo na namiznoteniški mizi srednje velikosti (v predpisani zaščitni opremi z maskami in rudarskimi čeladami), vsi v pričakovanju dvoboja najboljših slovenskih mladincev na površini Slovenije z ekipo jamskega škrata Perkmandeljca, ki je bila najavljena uro pozneje.

Aklimatizacija je bila potrebna, saj je v jami stalna temperatura okoli 10 stopinj Celzija in vlažnost okoli 70 %, običajno pa se tekme ne smejo odigrati, če temperatura ne dosega 18 stopinj Celzija, vlažnost pa mora biti pod 50 % . Tudi svetilnost ni zadostovala. A ravenski mladinci so le pristali na dvoboj pod tako težkimi pogoji.

Izkušeni jamski vodiči so jih zatem pospremili po atraktivni turistični poti in jih seznanili z zgodovino rudarjenja v tem rudniku ter svinčevi in cinkovi separaciji v bližnjem Žerjavu ter  številnimi eksponati, ki pričajo o težaškem rudarskem delu. Mladi ravenski namiznoteniški igralci kar niso mogli verjeti, kako so nekoč njihovi vrstniki, mlajši od 12 let, tu opravljali 12-urno delo v jami (zaradi njihove velikosti pod 1,2 metra so jih uporabljali za specifična jamska težaška dela).

Po približno enournem pohodu pa so le prišli do mesta, kjer domuje Perkmandeljc s svojo rudarsko druščino. Ko se je oglasil in jih želel prestrašiti (namesto vljudnega pozdrava), so ga spomnili, da želijo odigrati dvoboj z njegovo ekipo. S sabo so imeli vso potrebno opremo, mizo, žogice in loparje. Vendar se ekipa Perkmandeljca ni dala prepričati, izgovarjala se je, da nima prave opreme, da ni navajena soja medijskih luči (večinoma igrajo v temi) in pravih loparjev (trenirajo le z rudarskimi lopatami, vilami in kamenjem …). Tako Boži Šetini, kot namiznoteniškemu mednarodnemu sodniku ni preostalo drugega, kot da je razglasil zmago brez boja v korist mladincev NTK Fužinar Inter Diskont Ravne na Koroškem.

Čeprav do namiznoteniškega dvoboja z ekipo Perkmandeljca ni prišlo, se bodo mladi Ravenčani še radi vrnili v Podzemlje Pece in jo obiskali s kolesom ali pa s kajaki.

Zapisal: Božo Šetina, slike Nika Pandev