V organizaciji PPK Rakek bo v soboto in nedeljo v tamkajšnjih športni dvorani potekalo jubilejno, 30. državno prvenstvo za mladinke in mladince posamezno in dvojice. Lani septembra se je v Izoli s tremi naslovi izkazal Žiga Kristijan Žigon (Fužinar Inter Diskont), ki bo tudi na Rakeku eden od favoritov v vseh treh disciplinah, zato pa bomo zagotovo dobili novo državno prvakinjo pri mladinkah, saj Tjaša Novak nima več pravice nastopa v tej kategoriji. Prva nosilka je tako lanskoletna finalistka Sara Tokić (Letrika), ki bo v dvojicah naslov branila z Blažko Harkai (Kema Puconci).

Razveseljivo je, da so se v obeh konkurencah prijavili praktično vsi najboljši mladinci in mladinke. Od najboljših bo manjkal le Matija Novel (Arrigoni), ki je žal že dlje časa poškodovan, tako da se bodo ob Žigonu, ki je blestel lani v Izoli, za naslov mladinskega državnega prvaka med posamezniki borili še vsi preostali lanskoletni dobitniki kolajn, drugouvrščeni Aljaž Godec (Fužinar Inter Diskont), ki po letošnji sezoni odhaja v Nemčijo, kjer bo treniral pri nekdanjem slovenskem reprezentantu Janu Žibratu v trening centru KITT, Miha Podobnik (Logatec) in Aljaž Goltnik. Skupaj je prijavljeno kar 87 igralcev, tako da so zagotovo možna tudi presenečenja.

Ker imajo pravico nastopa na mladinskem državnem prvenstvu vsi igralci in igralke, rojeni leta 2003 in mlajši, do vključno leta 2011, na Rakeku ne bo Tjaše Novak, lanskoletne državne prvakinje, Lee Paulin (Arrigoni), Tare Kobetič (Mengeš) in Ane Kovačec (Kema Puconci). Vse tri bodo sicer na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu lahko branile barve slovenske reprezentance, ker je Evropska namiznoteniška zveza (ETTU) starostno mejo v mladinski konkurenci premaknila za eno leto, se pravi na letnike 2002. Toda zato bodo na Rakeku vse druge najboljše slovenske mladinke, skupaj je prijavljeno 36 igralk, prva nosilka pa je Tokićeva, ki je lani izgubila v finalu. Na papirju bodo njene največje konkurentke Nuša Kadiš (Fužinar Inter Diskotn), Manca Paljk (Arrigoni), Blažka Harkai (Kema Puconci), Enya Moltara (Kajuh Slovan), Polona Horvat (Fužinar Inter Diskont), Eva Cerkvenič (Letrika) in Kim Kastelic (Krka).

Za naslove tudi dvojice

Med dvojicami sta bila lani pri mladincih najboljša Žigon in Leon Veronik (Fužinar Inter Diskont), vendar bo trikratni branilec državnega naslova letos igral v paru z Godcem, medtem ko bo Veronik igral z Mihaelom Kocjančičem (Kajuh Slovan), ki sta četrto postavljena nosilca. Pred njima sta še dvojici Luka Stražišar (PPK Rakek) in Miha Podobnik (Logatec) ter Mitja Omerzel (ŠD SU) in Aljaž Goltnik (Mengeš). Pri mladinkah bosta Tokićeva in Harkaijeva branili lanskoletni naslov, njuni največji konkurentki pa naj bi bili Ravenčanki Kadiševa in Horvatova. Svoj tretji naslov bo Žigon branil med mešanimi dvojicami, le da bo namesto s Kobetičevo letos igral s klubsko soigralko, Horvatovo. Zelo močna bo tudi druga ravenska dvojica, Aljaž Godec in Nuša Kadiš, odpisat pa ne gre niti Aljaža Goltnika in Sare Tokič ter logaške dvojice Miha Podobnik in Tereza Kavčič.

 Vsi udeleženci državnega mladinskega prvenstva bodo morali dosledno upoštevati in se obvezno ravnati v skladu s trenutno veljavnimi ukrepi in zahtevami NIJZ za preprečevanje prenosa obolenja COVID-19!

Člansko državno prvenstvo bo 22. in 23. maja v Mengšu

Preloženo državno prvenstvo za člane in članice posamezno in dvojice, ki bi moralo biti 10. in 11. aprila v Mengšu, bo zaradi prestavitve evropskih kvalifikacij za članice, 22. in 23. maja, prav tako v organizaciji NTK Mengeš. V tem terminu bi sicer moralo biti tudi ekipno državno prvenstvo za mladinke in mladince, ki je zaradi mature prestavljeno, nov datum še ni določen, evropske kvalifikacije za članice pa bodo avgusta.

Državno prvenstvo za kadete in kadetinje prestavljeno na junij

Prihodnji teden bi morali biti tudi državno prvenstvo za kadete in kadetinje posamezno in dvojice, a je dvorana v Lučah zasedene. Za naslove državnih prvakov in prvakinj se bodo v tej kategoriji borili 5. in 6. junija, prav tako v Lučah, v organizaciji NTK Savinja.