Konec avgusta je v Schiltingheimu v predmestju Strasburgu potekalo neuradno evropsko prvenstvo za najmlajše. Na prvenstvu je nastopilo skoraj 500 tekmovalcev iz 30 držav, tudi iz Slovenije ter ZDA in Japonske. Tekmovanje se odvijalo v novem športnem kompleksu Centre Sportif Nelson Mandela – Ville de Schiltigheim, tako da so bili pogoji za igranje vrhunski. Slavnosti udeleženec je bil tudi legendarni švedski namiznotenisač Jörgen Persson. Večkratni svetovni prvak se je tudi slikal z mladimi slovenskimi upi.

Pogoji za igranje so bili v treh dvoranah (ena je stalno namenjena za namizni tenis) na zelo visoki ravni glede na pretekla leta. Prav tako sta bila urejena logistika in prehrana. Organizatorji so tekmovanje postavili ob bok največjim evropskim tekmovanjem za starejše. Način tekmovanje je zahteven, saj so se morali fantje prebiti skozi štiri predtekmovalne skupine, iz katerih je zadnjeuvrščeni izpadel v tolažilno skupino. Pri dekletih se je bilo treba prebiti skozi tri skupine.

Slovenski predstavniki se letos niso prebili v glavni žreb, zato pa so se toliko bolj izkazali v tolažilni skupini, kjer so z borbenostjo in nepopustljivostjo nanizali kar nekaj zmag. Najvišje se je uvrstila Ana Leskošek, ki je v razigravanju slavila v boju za tretje mesto.

“Na splošno gledano med najmlajšimi dečki v evropskem vrhu izstopa izjemno aktivna igra z obeh strani, medtem ko pri delicah napad s forhend strani. Servisi niso tako zakomplicirani, so pa zelo natančni, zanesljivi ter z namenom ustvariti napad na tretjo žogico. Raven igre je zelo visoka, predvsem zaradi velike količine treninga in individualnega pristopa že pri najmlajših. Pristop mladih namiznotenisačev za mizami je prežet s tekmovalnostjo, srčnostjo in veliko mero taktičnosti. Prav ti mladi so se ob odmorih in na koncu dneva znali sprostiti in podružiti s sotekmovalci. Čutiti je povezanost, sproščenost in prijaznost vseh ekip. Naša ekipa si je z velikim zanimanjem ogledala četrtfinala, polfinala in finala,” sta po vrnitvi povedala David Orešnik in Jaka Golavšek, ki sta skupaj z Bojanom Pavičem in Matjažem Bavdkom vodila mlado slovensko ekipo v Franciji.

Tekmovanje v Schiltingheimu si je možno ogledati na spletni povezavi http://www.eurominichamps.com/en/category/videos/ ,

medtem ko so fotografije dostopne na povezavi: https://www.flickr.com/photos/152551143@N04/albums/72157710418738511

Izidi slovenskih predstavnikov

Dečki, letnik 2007:

  • 33. mesto tolažilno Mark Dimnik
  • 49. mesto tolažilno Zal Šesek
  • 53. mesto tolažilno Bor Klešnik

Deklice, letnik 2007:

  • 17. mesto tolažilno Neža Pogačar Žun
  • 17. mesto tolažilno Pika Bavdek
  • 33. mesto tolažilno Maja Belaj

Dečki, letnik 2008:

  • 41. mesto tolažilno Luka Jokič
  • 57. mesto tolažilno Tim Stajnko

Deklice, letnik 2008:

  • 3. mesto tolažilno Ana Leskošek
  • 17. mesto tolažilno Lana Slatinšek

Povezava na spletno stran tekmovanja:

https://www.eurominichamps.com/en/