Miha Štamcar, 12.07.2018 ob 23:29

V Cluj-Napoci bo od 15. do 24. julija potekalo letošnje evropsko mladinsko prvenstvo, znane pa so tudi že skupine prvega dela tekmovanja. Slovenska izbrana vrsta se je na pot v Romunijo odpravila danes, že v nedeljo pa bodo na sporedu tekme prvega kroga v ekipnem delu tekmovanja. Obe slovenski mladinski ekipi bosta igrali v prvi kakovostni skupini, medtem ko bosta kadetski ekipi igrali v drugi kakovostni skupini.

S pripravami na evropsko mladinsko prvenstvo v Romuniji so v slovenskem taboru začeli 2. junija na Otočcu, ko je bila v gosteh reprezentanca Južne Koreje. Večji del reprezentance je nato nastopil na balkanskih igrah v Zenici, od 19. do 21. junija pa so imeli kondicijske priprave v športnem studiu Nina v Novem mestu, medtem ko je bil zaključni del priprav spet na Otočcu. Ob slovenski reprezentanci so bili na Dolenjskem še Anglija, Latvija, San Marino in za krajše obdobje tudi Hrvaška.

»Otočec je odličen namiznoteniški center, saj omogoča vadbo v podobnih pogojih, ki jih bomo imeli na EP (velika dvorana, taraflex, Xiom žogice …). Dnevno smo opravili dva do tri treninge po dve do tri ure. V zaključnem delu priprav smo največ časa namenili tehniki in taktiki igre, obnavljali pa smo tudi telesno pripravljenost, kajti na turnirskem tekmovanju bo to zelo pomembno. Igralke so na treningih delale motivirano in ocenjujem, da smo se dobro pripravili,« je na kratko potek opisala Špela Polončič, selektorka slovenske ženske mladinske in kadetske izbrane vrste.

Mladinke bodo igrale v prvi kakovostni skupini. V skupini C bodo njihove nasprotnice Belorusinje, Belgijke in Poljakinje.

»Napovedovanje rezultatov je vedno nehvaležno delo, je pa dejstvo, da je ekipa mladink zelo izenačena in kvalitetna. Belorusija in Poljska sta nesporno v vlogi favorita za prvo ali drugo mesto v skupini, medtem ko z Belgijo ne bi smeli imeti težav. Vendar pa lahko ob dobri igri in dobrem dnevnem razpoloženju premagamo tudi bistveno višje uvrščene ekipe. Uvrstitev med 16 najboljših ekip bi bil dober rezultat, med osem pa odličen, saj je prvih 20 ekip izjemno kvalitetnih. Ne smemo pozabiti, da so naša dekleta še naslednje leto mladinke (Lea Paulin celo še dve), le Aleksandra Vovk po koncu letošnje sezone prestopa k članicam,« je o pričakovanjih v ekipnem delu mladinskega tekmovanja dejala Polončičeva.

V kadetski konkurenci bosta Nuša Kadiš in Blažka Harkai tudi prihodnje leto igrali v tej konkurenci, Sara Tokič pa celo še tri leta. »Ker imamo izjemno mlado ekipo, nas čaka v ekipnem delu tekmovanja vse prej kot lahko delo. V skupini J bomo težko presenetili Poljsko in Portugalsko, lahko pa se nadejamo zmage proti Malti,« je pred odhodom v Romuniji dejala Špela Polončič, ki tudi v posamični konkurenci in v igri dvojic več pričakuje od mladinske reprezentance.

»V mladinski reprezentanci imamo menjavo generacije, zato nas v skupini D prvega kakovostnega razreda proti Italiji, Švedski in Španiji čaka vse prej kot lahko delo. Če bomo na koncu tekmovanje končali med 20. in 24. mestom, bomo lahko zadovoljni, če se nam zadeve ‘poklopijo’ in bomo bližje 16. mestu, toliko bolje. Veliko bo odvisno tudi od tega, na koga bomo naleteli v drugem delu tekmovanja. Kadetska ekipa bo igrala v drugem kakovostnem razredu v skupini J s Finsko, Estonijo in Anglijo, ki naj bi bila naš glavni konkurent za prvo mesto. Imamo obetavno generacijo, na pripravah pa smo si bili z Angleži enakovredni. Zelo zadovoljni bi bili, če bi se nam uspelo prebiti v prvi kakovostni razred, tudi mesta do dvajset pa bi bila zadovoljiva. V posamični konkurenci bo uspeh že vsaka uvrstitev med prvih 64, vse, kar bo višje, še toliko bolje, v igri dvojic bo uspeh med prvih 32, kadeti z malce sreče pri žrebu lahko posežejo tudi višje,« pa je o pričakovanjih v slovenski moški mladinski in kadetski reprezentanci dejal njihov selektor Darijan Vizjak.

Ob obeh selektorjih bosta v Romunijo odšla še trenerja Mirko Unger in Matej Petar.

Slovenska reprezentanca na mladinskem EP v Romuniji:

  • mladinke: Lea Paulin (Arrigoni), Katarina Stražar (Mengeš), Aleksandra Vovk (Krka),  Lara Opeka (Kajuh Slovan);
  • kadetinje: Nuša Kadiš (Inter Diskont), Sara Tokič (Letrika), Blažka Harkai (Kema);
  • mladinci: Rok Trtnik (Mengeš), Matija Novel (Arrigoni), Taj Lavrič (Vesna), Luka Breznik (Inter Diskont);
  • kadeti: Aljaž Godec (Inter Diskont), Mitja Omerzel (ŠD SU) in Žiga Kristijan Žigon (Inter Diskont).

Na zadnjem evropskem mladinskem prvenstvu v Guimaraesu na Portugalskem so slovenske mladinke tekmovanje končale na sedmem mestu, mladinci so bili 15., kadeti 19 in kadetinje 24.