Miha Štamcar, 10.06.2018 ob 19:45

Na letošnjem balkanskem prvenstvu za mlade igralke in igralce, ki je bilo od 6. do 10. junija v Zenici, je nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. Domov se je po zaslugi kadeta Mitje Omerzela in ženske mladinske reprezentance vrnila štirimi bronastimi kolajnami. Mitja Omerzel je bil tretji v posamični konkurenci, z Aljažem Goltnik v ekipni konkurenci iz z Nušo Kadiš še med mešanimi dvojicami, četrto pa so prispevale mladinke v postavi Tjaša Novak, Nuša Vogrinčič in Ana Kovačec.

Špela Polončič, slovenska selektorja za mladinke in kadetinje je za nastop na Balkanskem prvenstvu določila Tjašo Novak (Kajuh Slovan), Nušo Vogrinčič (Kema) in Ano Kovačec (Kema), ki so  nastopile med mladinkami ter Nušo Kadiš (Inter Diskont) in Saro Tokič (Letrika), ki sta nastopili v kadetski konkurenci. V mladinski konkurenci pa je Darijan Vizjak, slovenski selektor mladinske in kadetske izbrane vrste, računal na Roka Trtnika (Mengeš), Matijo Novela (Arrigoni) in Taja Lavriča (Vesna), v kadetski pa na Mitjo Omerzela (ŠD SU) in Aljaža Goltnika (Mengeš). Na tekmovanju sta ob Vizjaku izbrano vrsto vodila še reprezentančna trenerja Matej Petar in Mirka Unger.

V kadetski konkurenci sta Omerzel in Goltnik v ekipnem delu balkanskega prvenstva svojo pot končala z obračunom za tretje mesto, v katerem sta s 3:0 premagala Bolgarijo. V polfinalu sta bila zanju usodna turška igralca, ki sta na koncu osvojila prvo mesto. Kadetinji Kadiševo in Tokičevo sta v četrtfinalu zaustavili moldavski igralki, ki sta se prebili do finala, medtem ko sta Slovenki v boju za peto mesto ugnali Bolgarki s 3:1.

Da bronaste kolajne so prišle tudi Novakova, Vogrinčičeva in Kovačecova, ki so v četrtfinalu ugnale domačinke turnirja, na poti do finala pa so jih zaustavile Bolgarke. Z delitvijo petega mesta so ekipno tekmovanje končali Trtnik, Novel in Lavrič, ki jih je v četrtfinalu premagala Črna gora.

V posamični konkurenci se je najbolj izkazal Omerzel, ki je v polfinalu po hudem boju izgubil s poznejšim zmagovalcem Romunom Iulianom Chirito z 2:4. Pred tem je nadarjeni Novomeščan v predtekmovalni skupini dobil vse tri svoje dvoboje, uspešen pa je bil tudi v prvem krogu glavnega turnirja in v četrtfinalu. Brez glavnega turnirja je ostal Goltnik, ki je imel isto število točk kot še dva tekmovalca, vendar je imel slabšo razliko v točkah, tako da je moral igrati v tolažilni skupini, v kateri je prišel do drugega kroga. Brez nastopa na glavnem turnirju sta ostali tudi Kadiševa in Tokičeva, v tolažilni skupini pa je Kadiševa prišla do polfinala, Tokičeva pa je s tekmovanjem končala v prvem krogu.

Med mladinci se je v glavni žreb med šestnajst najboljših uvrstil Matija Novel, ki je nato izpadel v prvem krogu, zato pa sta se v tolažilni skupini izkazala Taj Lavrič in Rok Trtnik, ki sta se uvrstila v finale. V njem je s 3:0 slavil Lavrič. Med šestnajst najboljših sta med mladinkami zaigrali Tjaša Novak in Ana Kovačec. Nuša Vogrinčič je s tekmovanjem končala v kvalifikacijah.

Za še četrto bronasto kolajno sta poskrbela Mitja Omerzel in Nušo Kadiš med mešanimi dvojicami v kadetski konkurenci. V polfinalu sta bila zanju usodna poznejša zmagovalca Romuna Iulian Chirita in Elena Zaharia. Do četrtfinala pa se je v igri dvojic v mladinski konkurenci uspelo prebiti Matiji Novelu in Roku Trtnik, ki sta izgubila z zmagovitim romunskim parom. V četrtfinalu sta se od nadaljnjega tekmovanja v kadetski konkurenci poslovili tudi Aljaž Goltnik in Mitja Omerzel ter Nuša Kadiš in Sara Tokič, v mladinski pa Tjaša Novak in Nuša Vogrinčič ter Ana Kovačec, ki je igrala v paru z Makedonko Ivo Dimitrievsko.

»Balkansko prvenstvo, ki smo se ga udeležili prvič, je bilo odlično organizirano. Za nas je bilo zelo koristno, saj so vsi odigrali veliko število dvobojev, zadovoljni pa smo lahko tudi s štirimi bronastimi kolajnami,« je po koncu turnirja dejal Darijan Vizjak.