Miha Štamcar, 16.07.2018 ob 22:23

Drugi dan evropskega prvenstva za mlajše kategoriji v romunski Cluj-Napoci so se z dvema zmagama izkazali slovenski kadeti, ki najprej s 3:0 premagali Estonijo, nato pa s 3:1 še Anglijo. V kvalifikacijah za uvrstitev med najboljših 16 ekip se bodo v sredo pomerili z Nemčijo. Med 16 najboljših ekip so se že uvrstile slovenske mladinke, ki so danes z 1:3 izgubile s Poljsko, nasprotnice še čakajo, tako kot tudi mladinci, ki so v skupini ostali praznih rok tudi proti Italiji. Do prve zmage so prišle kadetinje, ki jih v nadaljevanju tekmovanja čaka boj za uvrstitev od 29. do 40. mesta.

Slovenski kadeti so prvi tekmovalni dan v drugem kakovostnem razredu brez večjih težav premagali Finsko, danes pa so v prvem dvoboju s 3:0 ugnali tudi Estonijo. Mitja Omerzel je do zmage prišel brez izgubljenega niza, nekaj težje delo pa je imel Žiga Žigon, ki je slavil s 3:2. Žigon in Omerzel odlično odigrala tudi dvojice. Nekaj več težav so imeli izbranci Darijana Vizjaka v dvoboju z Anglijo, v katerem je Godec v uvodu moral priznati premoč nasprotnika, zato pa je z dvema posamičnima zmagama zablestel Omerzel, ki je bil z Godcem uspešen tudi v dvojicah. Za uvrstitev med najboljših 16 bodo slovenski kadeti v sredo igrali z Nemčijo. V primeru zmage bodo igrali v osmini finala, sicer jih čakajo tekme od 17. do 28. mesta.

V odločilni tekmi za prvo mesto v skupini C prvega kakovostnega razreda so slovenske mladinke z zmago Aleksandre Vovk nad Kataryzno Wegrzyn, ki je na svetovni lestvici nekaj mest za njo, proti Poljakinjam povedle z 1:0. Zelo blizu zmage je bila tudi Katarina Stražar, ki je proti najboljši Poljakinji, Anni Wegryzyn, ki je na 22. mestu svetovne lestvice, že imela zaključno žogico za slovensko vodstvo z 2:0. Žal se ji ni izšlo po njenih željah, to pa je bilo usodno za nadaljevanje dvoboja, kajti Julia Szymczak je s 3:1 ugnala Laro Opeko, Anna Wegrzyn pa je bila boljša od Vovkove. Navkljub porazu so Slovenke že med najboljših 16 ekip in bodo tudi prihodnje leto zagotovo igrale v prvem kakovostnem razredu, na nasprotnice v osmini finala pa še čakajo.

Možnosti, da se še uvrstijo med najboljših 16, imajo tudi še slovenski mladinci, ki so sicer tudi svoj tretji dvoboj v skupini D izgubili z 0:3. Tokrat so bili od trojice Rok Trtnik, Matija Novel in Taj Lavrič boljši Italijani, ki so zmagali s 3:0, v torek pa jih v boju za uvrstitev v osmino finala čaka dvoboj z Azerbajdžanom.

Do svoje prve zmage na prvenstvu so prišle slovenske kadetinje, ki so v skupini J v drugem kakovostnem razredu dopoldne z 0:3 izgubile proti Poljski, nato pa so Nuša Kadiš, Sara Tokič ter dvojica Sara Tokič in Blažka Harkai s 3:0 premagale Malto. V skupini s Ciprom in Izraelom bodo v torek nadaljevale tekmovanje za uvrstitev od 29. do 40. mesta.