Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je na uvodni tekmi skupini 2 ekipnega evropskega prvenstva v Nantesu izgubila proti Italiji z 1:3. Edino zmago za slovensko izbrano vrsto je dosegla Katarina Stražar. V sredo bodo Slovenke ob 19. uri igrale z aktualnimi evropskimi prvakinjami Nemkami, ki so bile prvi krog proste, ob 13. uri pa bo svoj prvi nastop v Franciji imela tudi slovenska moška reprezentanca, ki bo ob 13. uri igrala z Nizozemsko. V prvi tekmi skupini 5 je Hrvaška Nizozemce premagala s 3:0.

Izbranke Vesne Ojsteršek so v Nantesu brez svoje najbolje igralke Alex Galič, ki ima še vedno težave s hrbtom, prav tako pa proti Italiji ni igrala Ana Tofant. »Namerno smo se odločili, da Ana tokrat ne igra, saj jo Italijanke najbolje poznajo in jim s svojo igro najbolj leži,« je izostanek Tofantove pojasnila slovenska selektorka.

Dvoboj z Italijankami se je sicer za mlado slovensko izbrano vrsto začel odlično, saj je 18-letna Katarina Stražar (388. igralka svetovne lestvice) nadigrala pet let starejšo Giorgio Piccolin (103.), ki ji je bila enakovredna le v drugem nizu.

Tudi Aleksandra Vovk (262.) je svoj dvoboj z najboljše uvrščeno italijansko igralko na svetovni lestvici, Debori Vivarelli (85.) začela obetavno, saj je uvodni niz izgubila na razliko. Toda v nadaljevanju je 18-letna Vovkova naredila preveč napak, da bi se lahko dostojneje upirala osem let starejši nasprotnici.

V dvoboju najmlajših igralk obeh reprezentanc, 17-letne Lee Paulin (823.) in leto dni mlajše Jamile Laurenti (203.) je bila v končnicah nizov bolj zbrana Italijanka. Vendar bi se njun obračun lahko končal tudi drugače, saj je Paulinova v prvem nizu vodila z 10:8, v tretjem pa s 6:1.

Ko je v četrtem dvoboju Stražarjeva proti Vivarellijevi povedla z 2:0 v nizih, je dišalo po odločilnem dvoboju med Vovkovo in Piccolinovo. Toda v nadaljevanju dvoboja so do izraza prišle večje izkušnje Italijanke, ki je dobila tretji niz, nato pa v četrtem in petem ni več dovolila, da bi se ji Stražarjeva približala.

»Mislim, da smo s postavitvijo zadeli in vprašanje je, kako bi se tekma končala, če bi Katarina dobila Vivarellijevo. Po vodstvu z 2:0 je morda začela preveč ‘forsirati’, morala bi igrati bolj ‘mehko’, kar je izkušena Italijanka izkoristila. Žal pa mi je predvsem dvoboja Lee z Laurentijevo, ki je dva niza izgubila na razliko, vendar je v obeh imela priložnost za zmago. Katarina je proti Piccolinovi igrala odlično, žal pa Aleksandra proti Vivarellijevi ni prikazala svoje najboljše igre,« je tekmo komentirala Vesna Ojsteršek.

Slovenija – Italija      1:3

Katarina Stražar – Giorgia Piccolin     3:0 (4, 9, 5)

Aleksandra Vovk – Debora Vivarelli   0:3 (-9, -5, -3)

Lea Paulin – Jamila Laurenti               0:3 (-12, -7, -9)

Katarina Stražar – Debora Vivarelli    2:3 (8, 7, -8, -7, -7)