Miha Štamcar, 22.05.2018 ob 14:33

Prvi dan drugega turnirja letošnje svetovne serije ITTF v Hongkongu so slovenski namiznoteniški igralci na članskem turnirju v prvem krogu kvalifikacij zabeležili zmage. Bojan Tokič je s 4:1 (12, -7, 4, 3, 8) ugnal Francoza Andrea Landrieua, težje delo pa je imel Deni Kožul, ki je proti domačinu Man Ho Kwanom slavil s 4:3 (9, -9, -7, -14, 3, 8, 7). Darko Jorgič je bil v prvem krogu kvalifikacij prost, v konkurenci do 21 let pa je aktualni slovenski državni prvak v prvem krogu ugnal Indijca Gusti Adityja Muariefa s 3:0 (5, 5, 9). Brez napredovanja pa je ostal Deni Kožul, ki je Kožul izgubil proti ameriškemu Kitajcu Kaiju Zhangu z 2:3 (4, 9, -7, -4, -9).

Najstarejši član slovenske izbrane vrste Bojan Tokič, trenutno 70. na svetovni lestvici, je imel proti 112. igralcu sveta, Francozu Landrieu nekaj težav le v prvih dveh nizih, nato pa mu je igra stekla in se je brez težav uvrstil v drugi krog kvalifikacij. Tu ga čaka težje delo, Anglež Liam Pitchfordom, ki je na 58. mestu svetovne lestvice. Pitchford je bil v prvem krogu prost.

Več težav z uvrstitvijo v drugi krog je imel Deni Kožul, ki je proti domačinu Kwanu zaostajal že z 1:3 v nizih. Predvsem boleč je bil poraz v četrtem nizu na razliko, toda v petem nizu se je le umiril ter se zasluženo uvrstil v drugi krog, kjer ga čaka dvoboj z Japoncem Masatako Morizonom (52.), ki je bil, tako kot tudi Darko Jorgič, v prvem krogu prost.

V prvem krogu glavnega turnirja v konkurenci do 21 let, je Jorgič premagal Indijca Gusti Adityja Muariefa s 3:0 (5, 5, 9), v drugem krogu pa bo igral s Kitajcem Guankaijem Niujem

Na dobri poti, da se uvrsti v drugi krog, je bil tudi Deni Kožul, ki je Kaiju Zhangu že vodil z 2:0 v nizih, žal pa nadaljevanje zanj ni bilo več tako uspešno.

»Bojan je prva dva niza odigral nekoliko preveč pasivno, ko pa se je razigral, Francoz ni imel nobenih možnosti za zmago. Škoda za poraz Denija v konkurenci do 21 let, zato pa si zasluži pohvale za zmago proti Kwanu, ki je imel v vsakem nizu nekaj ‘pardonov’. Na srečo to Denija ni zmedlo. Ko se je v petem nizu umiril in začel igrati točko za točko, je le strl odpor Kwana, medtem ko je Dark za ogrevanje premagal Indijca« je današnje nastope svoji izbrancev ocenila Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske izbrane vrste.