Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na ekipnem evropskem prvenstvu v Nantesu po skoraj treh urah boja v odločilni tekmi za uvrstitev v četrtfinale premagala Hrvaško s 3:1. Dve zmagi je prispeval Darko Jorgič, eno pa Bojan Tokič, blizu uspeha pa je bil tudi Deni Kožul. V četrtfinalu bodo branilci bronaste kolajne iz Luksemburga v petek igrali proti aktualnim evropskim prvakom Nemcem.

V sosedskem dvoboju sta prva za mizo stopila Darko Jorgič (43. igralec svetovne lestvice ITTF) in Andrej Gaćina (49.). V prvem nizu je pobudo prevzel Jorgič, ki je povedel s 3:0, vodil pa je tudi še z 8:5. V končnici niza si je 21-letni Hrastničan priigral dve zaključni žogici za vodstvo z 1:0 v nizih, v izenačenem nadaljevanju je izkoristil četrto. V drugem in tretjem nizu je 12 let starejši Gaćina že na začetku niza pobegnil aktualnemu slovenskemu državnemu prvaku, ki nato ni našel protiorožja za svojega nasprotnika. Zato pa je v četrtem nizu vajeti igre spet vzel v svoje roke, povedel z 8:3, kar je zadoščalo za izenačenje v nizih. V odločilnem petem nizu sta bila nasprotnika do pete točke še skupaj, s tremi zaporednimi je Jorgič prišel do vodstva z 8:5, ki ga ni več zapravil. Izkoristil je svojo drugo zaključno žogico.

Bojan Tokič (46.), ki je proti Nizozemcem zanesljivo dobil svoj dvoboj z njihovim najboljšim igralcem Ewoutom Oostwouderjem (147.), je odlično začel tudi obračun z najboljšim hrvaškim igralcem, Tomislavom Pucarjem (32.). Novogoričan mu je v prvem nizu prepustil le štiri točke. Drugi niz za Tokiča ni bil tako uspešen, pobudo je prevzel Pucar, ki je povedel z 9:6, Tokič se mu je približal na točko, nato je ubranil dve zaključni žogici, nato sam imel dve za vodstvo z 2:0 v nizih, tretjo pa je le izkoristil hrvaški reprezentant. V tretjem nizu je naredil Tokič preveč lastnih napak, kar je 23-letni Hrvat izkoristil, v četrtem pa je 15 let starejši povedel s 4:0 in 6:1, kar je bilo ob zanesljivem nadaljevanju dovolj za 2:2 v nizih. Tudi petega je bolje začel Tokič, ki je vodil s 7:3 in 8:5, toda že na osmi točki je sledilo izenačenje. V dramatični končnici so do izraza prišle izkušnje najstarejšega slovenskega igralca, ki je z drugo zaključno žogico slovensko izbrano vrsto popeljal do vodstva z 2:0.

Deni Kožul in Frane Kojić sta na svetovni lestvici ITTF zelo skupaj, Logatčan je trenutno na 101. mestu, Hrvat pa je šest mest višje, z manj nervoze pa je v dvoboj vstopil hrvaški reprezentant, ki začetnega vodstva s 5:0 ni več izpustil iz rok. Tudi v drugem nizu je Kojić hitro prišel do prednosti (6:2), prišel je tudi do štirih zaključnih žogic, četrto pa je tudi izkoristil. V tretjem nizu je Kožul v končnici le prišel do svoje igre. Čeprav je bil ves čas v točkovnem zaostanku, je s petimi zaporednimi točkami le prišel do zmage, z odlično igro v četrtem nizu pa tudi do izenačenja v nizih. Toda v petem nizu je bil spet bolj zbran hrvaški igralec, ki je svoji reprezentanci priboril prvo zmago.

Dvoboj najbolje uvrščenih igralcev na svetovni lestvici je bolje začel Jorgič, ki je brez večjih težav dobil prvi niz, v velikem slogu pa je začel tudi drugega, v katerem je povedel s 6:0, do konca pa Pucarju prepustil le tri točke. Tudi v tretji niz je Hrastničan vstopil odlično, toda po vodstvu s 4:1, je popustil, kar je Hrvat po minuti odmora izkoristil in povedel s 7:5 ter izkoristil prvo zaključno žogico. V četrtem nizu je s 4:1 povedel Pucar, tokrat pa je bil Jorgič tisti, ki je poskrbel za preobrat ter s prvo zaključno žogico slovensko izbrano vrsto popeljal v četrtfinale.

»Fantje so dvoboj s Hrvati odigrali vrhunsko, tudi v taktičnem smislu. Bili so vzponi in padci, vendar sta Jorgič in Tokič navdušila. Veseli me, da je Jorgič naredil preskok v glavi in da se po lahko izgubljeni točki ne jezi več sam nase, zdaj se umiri in igra naprej, kot smo se dogovorili. Glede Tokiča pa samo upam, da bo še nekaj časa z ekipo, saj ga za vrhunske rezultate še kako potrebujemo. Na žalost je bil Kožul preveč nervozen, sicer je prišel do 2:2, toda na ‘mehke’ žogice Kojića ni imel pravega odgovora. Ampak na koncu je zmaga najbolj pomembna, me pa jezi, da v četrtfinalu igramo z Nemčijo, saj ni logično, da kot petouvrščena ekipa na lestvici igramo s prvouvrščeno,« je po novem velikem uspehu slovenske moške reprezentance dejala selektorka Andreja Ojsteršek Urh.

SLOVENIJA – HRVAŠKA   3:1

Darko Jorgič – Andrej Gaćina      3:2 (11, -7, -6, 4, 8)

Bojan Tokič – Tomislav Pucar      3:2 (4, -12, -7, 3, 10)

Deni Kožul – Frane Kojić              2:3 (-7, -9, 9, 5, -6)

Darko Jorgič – Tomislav Pucar     3:1 (7, 3, -6, 7)