Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu v svoji prvi tekmi s 3:1 premagala neugodni Iran. Še težje delo jih čaka v petek, ko se bodo ob 13. uri v Gondomarju pomerili s peto nosilko olimpijskih kvalifikacij, Indijo.

Težko delo so imeli slovenski namiznoteniški reprezentanti v dvoboju z Iranci, ki so presenetili s postavitvijo svojih igralcev, vendar se je na koncu vse dobro končalo za izbrance Andreje Ojsteršek Urh. »Tekma je bila resnično zelo težka, vedeli smo, da smo v vlogi favorita in morda smo tudi zato igrali nekoliko v krču. Najbolj se je to poznalo pri Bojanu Tokiču, ki pa je, ko je bilo to najbolj potrebno, naredil svoje. Zelo dobro je svoje delo v igri dvojic, kjer je imel težave z vračanjem servisa Darko Jorgič, opravil Deni Kožul, ki je igral zelo zanesljivo. Zato pa je Darko zelo dobro igral svoj posamični dvoboj,« se je slovenska selektorka dotaknila dvoboja z Iranci, v katerem bi v primeru poraza Bojana Tokiča odločilni dvoboj za napredovanje v osmino finala igral Deni Kožul. Ali bo tako tudi v petkovem obračunu z Indijo, se pravi, da bosta v dvojicah igrala Kožul in Jorgič, kar pomeni, da imata nato pravico nastopa le do enega posamičnega dvoboja, medtem ko bi Tokič spet igral dva, se Ojsteršek Urhova še ni odločila.

»Odločili se bomo po večernem treningu in sestanku z igralci. Običajno postavitve, ki zmaguje, ne menjaš, vendar bomo videli, kakšno bo počutje igralcev in na osnovi tega bomo tudi šli v dvoboj z Indijo, ki bo tokrat v vlogi favorita,« je še dodala slovenska selektorka.

Indija je v drugem krogu kvalifikacijskega turnirja pričakovano premagala Luksemburg. V dvojicah sta igrala Harmeet Desai (86. igralec svetovne lestvice) in Sharath Kamal Achanta (33.), njihov najvišje uvrščeni igralec na svetovni lestvici, Sathiyan Gnanasekaran (30.) pa bi, če bi bilo to potrebno, igral dva posamična dvoboja.

»Verjetno nekaj podobnega lahko pričakujemo tudi v dvoboju z nami. Dejstvo je, da smo proti Iranu na trenutke igrali premalo sproščeno, tokrat bo drugače, saj bodo v tem položaju Indiji. Pričakujemo, da ne bodo igrali z vsemi najboljšimi. Dva od njih sta na svetovni lestvici pred vsemi nami, Gnanasekaran pa je premagoval tudi Kitajce in Japonce. Njihova odlika je, da znajo držati žogico na mizi, zato bomo morali biti zelo potrpežljivi,« je po dopoldanskem treningu, ko še ni bilo znano, kdaj bo Slovenija igrala z Indijo, dejal Darko Jorgič.

»Zaprosili smo delegata, ki je Hrvat, če bi se dalo igrati ob 13. uri. Upam, da nam bo šel na roke,« je svojega mlajšega soigralca iz reprezentance dopolnil Bojan Tokič. »Prespali smo dvoboj z Iranci, za nami je tudi že dopoldanski trening, saj moramo ostati v igri, sicer pa se v petek lahko zgodi marsikaj. Osebno imam občutek, da se mi forma dviguje, ampak bolj ali manj je bilo tako tudi na vseh prejšnjih podobnih turnirjih. Veseli me, da sta v odlični formi tako Jorgič kot Kožul,« je še dodal Tokič.

Da dobrososedski odnosi s Hrvaško, vsaj v namiznem tenisu, obstajajo, se je potrdilo popoldne, ko so prireditelji sporočili, da bosta Slovenija in Indija njun dvoboj za neposredno uvrstitev na olimpijske igre, igrali ob 13. uri. Ekipa, ki bo izgubila, bo imela še eno priložnost, saj bo šlo s tega turnirja v Tokio osem reprezentanc. Zmagovalke tekem osmine finala bodo torej na Japonsko potovale neposredno, poražene pa čakajo še dvoboji na izpadanje. Se pravi četrtfinale repasaža, polfinale in na koncu še finale.