Miha Štamcar, 18.11.2018 ob 23:13

Čeprav bo slovenska moška izbrana vrsta na svojem zadnjem kvalifikacijskem dvoboju za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Nantesu v Franciji igrala brez Bojana Tokiča, so izbranci Andreje Ojsteršek Urh čvrsto odločeni, da v torek v Murski Soboti zabeležijo še četrto zmago v svoji skupini. Slovenske barve bodo v dvorani OŠ III branili Darko Jorgič, Deni Kožul in Jan Žibrat, rezervi sta Peter Hribar in debitant Tilen Cvetko, tekma se bo začela ob 18. uri.

Eden od razlogov za dobro razpoloženje v slovenskem taboru sta tudi dobra nastopa Darka Jorgiča in Denija Kožula v ligi prvakov. Oba sta namreč v petek s svojima ekipama prišla do zmage, Jorgič s Saarbrückenom na Danskem, Kožul pa z ekipo SGP Walter Wels v domači dvorani. Aktualni slovenski državni prvak je s 3:2 premagal Michaela Mazeja, medtem ko je njegov Saarbrücken s 3:0 premagal Roschilde Bordentennis in je s sedmimi točkami prevzel vodstvo v skupini C. Do prve zmage pa je proti do zdaj neporaženi ruski ekipi TTSC UMMC prišel SGP Walter Wels. Rusi so v Avstrijo prišli brez Bo Fanga in Andreja Gačine, kar je bil tudi eden od vzrokov za zmago najboljše avstrijske ekipe. Kožul resda k njej ni prispeval točke, je pa zato proti Dancu Jonathanu Grothu nudil več kot dostojen odpor, saj je pokleknil šele v petem nizu, pa še to na razliko.

»Glede na igre, ki so jih fantje prikazali na zadnjih dveh turnirjih svetovne serije in glede na igre, ki sta jih Jorgič in Kožul prikazala v ligi prvakov ter v nemškem in avstrijskem prvenstvu, je jasno, da želimo kvalifikacije končati brez poraza. V zelo dobri formi je v italijanskem prvenstvu tudi Žibrat. Ob tem je zanje igrati doma še dodaten motiv, ki bo še toliko večji, ker imajo nasprotniki v svojih vrstah aktualnega evropskega podprvaka. Za nameček so nas Romuni na letošnjem ekipnem svetovnem prvenstvu obakrat premagali, res pa je, da zanje igra za naše igralce sila neugodni Pletea,« je pred torkovim obračunom z romunsko reprezentanco dejala Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške izbrane vrste.

Romuni bodo v Mursko Soboto prišli v svoji najmočnejši zasedbi, tudi s finalistom letošnjega posamičnega evropskega prvenstva Oividium Ionescum, ki je 46. na svetovni lestvici. Ob njem so na seznamu selektorja Andreija Filimona še Honor Szöch (79.), Adrian Crisan (156.), Cristian Pletea (165.) in Rares Sipos (252.). Najbolje uvrščeni Slovenec na svetovni lestvici bo tako ob odsotnosti Bojana Tokiča Darko Jorgić na 57. mestu, Deni Kožul je 118., Jan Žibrat 389., Peter Hribar 568. in debitant v članski izbrani vrsti Tilen Cvetko 603.

V kvalifikacijah je Slovenija v gosteh premagala Romunijo s 3:2 in s 3:1 Belgijo, od katere je bila doma boljša s 3:0. Ker je bila Belgija doma s 3:0 boljša od Romunov, je Slovenija, tretjeuvrščena reprezentanca zadnjega ekipnega evropskega prvenstva v svoji skupini že osvojila prvo mesto.