Selektorka slovenske ženske namiznoteniške reprezentance Vesna Ojsteršek je z ekipo Falcons v indijski superligi UTT osvojila drugo mesto. V finalu je njena ekipa izgubila proti Dabang Smashers s 7:11. Dvorane v Indiji so bile nabito polne, Ojsterškova pa je pridobila dragocene izkušnje, ki ji bodo v trenerski karieri prišle še kako prav.

»Dvorane so bile nabito polne, igral se je res vrhunski namizni tenis. Po vsakem dvoboju so bile denarne nagrade za najlepšo točko dvoboja, za najuspešnejšega tujega in indijskega igralca. Resnično je bilo vse izpeljano na zelo visoki ravni, kaj takega enostavno ne doživiš niti na evropskih ali svetovnih prvenstvih,« je ob vrnitvi domov povedala Vesna Ojsteršek, ki je ob indijskem trenerju imela na voljo še enega trenerja, ki ji je posredoval vse potrebne podatke o drugih igralcih. »O vsakem nasprotnikovem igralcu smo imeli na voljo video analize, na primer vračanje servisov, prvi prehodi, servisi, kako so v zadnji sezoni igrali med seboj oziroma vse tisto, kar me je zanimalo in za kar smo evropski trenerji navajeni, da naredimo sami.

V vsaki ekipi sta bila po dva tuja igralca in igralki. Za Falcons so tako igrali Romunka Bernadette Szocs in Švedinja Matilda Ekholm, tujca pa Anglež Liam Pitchford in Španec Alvaro Robles Martinez, ki so za dobre tri tedne igranja prejeli med 50 in 80 tisoč evri. Vsaka tekma je bila pravi spektakel, vse tekme so bile tudi na televiziji.

»Nameščeni smo bili vedno v vrhunskih hotelih, prevozi do dvoran so bile kratki, tako da se res ni izgubljalo na času. Vse je bilo predvideno vnaprej, natančno se je vedelo, kdaj so treningi, kdaj dvoboji, kdaj žreb za dvoboj, intervjuji, promocija …«

Po rednem delu tekmovanja, v superligi UTT nastopa šest ekip, je bila ekipa Vesne Ojsteršek tretja, v končnici je bil boljši od nje le Dabang Smashers, ki je bil najboljši že po rednem delu tekmovanja.

»Že lani sem rekla, da se vidi ogromna razlika med najboljšimi svetovnimi igralci in našimi, tu preprosto ni napak. Profesionalni so tako glede treninga, fitnesa, prehrane, razmišljanja… Bernardette Szoch recimo, ne bo zaključila svojega treninga, če ne bo čutila vseh elementov. Večkrat se je zgodilo, da po končanem treningu ni bila zadovoljna, kako čuti kakšen udarec in vedno je rekla, Vesna, prosim, nadaljujva še z multi bollsom. Na kaj takega pri nas težko doživiš. Pri nas smo trenerji tisti, ki igralce nadlegujemo, da je se potrebno to in to….«

Za Vesno Ojsteršek je bila to nova dragocena izkušnja. »Pridobila sem veliko novega znanja in prepričana sem, da sem se vrnila boljša, in to predvsem zahvaljujoč igralcem in igralkam ter celotni ekipi. Na naših igralcih je zdaj, ali bodo znali to izkoristiti, jaz jim bom vsekakor to z veseljem prenesla. Zdaj trenutno malo počivam, z reprezentanco pa bomo 15. julija začeli s kondicijskimi pripravami na Kopah, priprave pa bomo nato nadaljevali na Otočcu. Avgusta nas že čakajo prvi pro tour turnirji, najprej v Nigerijo, nato v Bolgariji in na Češkem, septembra pa se bo začelo evropsko posamično prvenstvo,« je še povedala selektorka slovenske ženske izbrane vrste.