Letošnja namiznoteniška sezona v Sloveniji se je začela konec minulega tedna s četrtim turnirjem v spomin na legendarnega Mirka Ungerja starejšega. V športni dvorani pri OŠ III se je v Murski Soboti zbralo 88 udeležencev v mlajših kategorijah in 54 v članski in veteranski kategoriji. Hkrati je bilo to že 49. odprto prvenstvo Murske Sobote v namiznem tenisu, prireditelj, NTK Sobota, pa že razmišlja o jubilejnem, petdesetem.

Konec maja, leta 2013, je svojo življenjsko pot končal Mirko Unger st., ki je bil dolgoletni trener ter državni kapetan vseh moških selekcij Republike Slovenije (članske, mladinske in kadetske). Pod njegovim vodstvom so slovenski igralci dosegli tudi več evropskih medalj. Seveda je bil tudi eden najpomembnejših členov v verigi namiznoteniškega kluba iz Murske Sobote, kjer je na vseh funkcijah deloval več desetletij. Deloval je tudi kot funkcionar v organih NTZS (predsedstvo NTZS, Izvršni odbor NTZS ter razne komisije pod okriljem NTZS). Za svoje dolgoletno delo je dobil številna visoka priznanja in nagrade. Med drugimi gre tukaj predvsem omeniti priznanje Športne zveze Murska Sobota pa Namiznoteniške zveze Slovenije, Občinsko nagrado mesta Murska Sobota, Bloudkovo plaketo …

V njegov spomin je NTK Sobota četrtič zaporedoma priredil turnir, na katerem so v soboto igrali v mlajših kategorijah, v nedeljo pa so za namiznoteniške mize stopili člani in veterani. Med najmlajšimi kategorijami so se prijavili iz dvanajstih slovenskih klubov, v članski in veteranski kategoriji pa so bili tudi štirje udeleženci iz Hrvaške.

Že drugič zaporedoma se je med člani prvega mesta veselil domači igralec Tomaž Roudi, ki je prejel tudi prehodni pokal. Dve zmagi ima sicer še Mitja Horvat, in če bo prihodnje leto eden od njiju spet slavil, bo prehodni pokal prejel v trajno last. Drugi je bil Tomaž Pelcar (Kema), tretje mesto pa sta si razdelila Damjan Zelko (Kema) in Erih Gunther (Interdiskont). Med članicami je bila prvič najboljša Ana Kovačec pred klubsko soigralko Nušo Vogrinčič (obe Kema), ki je bila najboljša lani, tretje mesto pa sta osvojili Eva Horvat (Sobota) in Špela Trelec (Vesna).

Matevž Žgank (Celje) je slavil med veterani do 49 let, drugi je bil Aleksander Poropat (Celje), tretje mesto sta si razdelila Smiljan Mekicar (Ljubljana) in Robert Krnjak. V ženski konkurenci je bila do 49 let najboljša Eva Horvat pred Anamarijo Horvat (obe Cven) ter Martino Komovec (Maribor) in Evo Hauko (Petanjci). Najboljši v veteranski kategoriji od 50 do 59 let je bil Miran Močan (Murska Sobota) pred Erihom Guntherjem (Ravne na Koroškem) ter Igorjem Vinčecem (Murska Sobota) in Dragom Torkarjem (Ljubljana), v kategoriji nad 60 let pa je bil prvi Jože Žekš (Murska Sobota), drugi Ciril Kozjek (Šenčur), tretje mesto pa sta si razdelila Boris Škoberne (Celje) in Ivo Sklizovič (Ljutomer). Med veterankami nad 50 let se je zmage veselila Jasna Šebjanič Pupis (Postojna), druga je bila Gordana Antončić (Mihovljan), tretja pa Đurđa Zver( Mihovljan). V super finalu je za prehodni pokal prvič zmagala Eva Horvat.

Hkrati se je igral tudi Ping Pong turnir, ki ga je dobil Damir Fotivec (Mala Nedelja), drugi je bil Drago Kozar (Mala Nedelja) in tretji Robert Krnjak (Ptuj).

V soboto so se za mizami pomerili v mlajših kategorijah. Najboljši v konkurenci najmlajših kadetov je bil Miha Belak (Ljutomer), v kategoriji najmlajših kadetov in kadetinj sta slavila Luka Jokič (Mengeš) in Enja Moltara (Kajuh Slovan), med kadeti Aljaž Goltnik (Mengeš) in Gaja Kobetič (Mengeš), med mladinci pa Rok Trtnik (Mengeš) in Manca Paljak (Arrigoni). »Za nami je že 49. odprto prvenstvo Murske Sobote in hkrati 4. memorial Mirka Ungerja st., saj je bil prav pokojni Mirko Unger st. najbolj zaslužen zato, da je bil pred 49 leti na sporedu prvi turnir. Takrat so nanj hodili najboljši igralci iz celotne nekdanje Jugoslavije, trajal pa je dva dni. Tudi tokrat smo zagotovili odlične pogoje za igro, velike ringe, veliko tribuno, sanitarije …, tako da smo s strani udeležencev dobili pohvale za dobro organizacijo. Že lani pa smo uvedli, da so svoje tekme najmlajši sodili sami, tako kot delajo v nekaterih državah tudi na državnih turnirjih. V vsaki kategoriji smo najboljše štiri nagradili s pokali, nagrajeni pa so bili tudi najboljši štirje v tolažilnem delu turnirja. Že zdaj se veselimo jubilejnega 50. OP Murske Sobote. Nekaj idej, kako bi na ‘Abrahama’ privabili večje število tekmovalk in tekmovalcev tudi iz tujine, pa tudi že imamo,« je po koncu turnirja dejal Mitja Županek, predsednik NTK Sobota.

Vrstni red 4. memorialnega turnirja Mirka Ungerja st.

Vrstni red v mlajših kategorijah

Vrstni red člani in veterani

Vrstni red članice in veteranke