Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo od 22. do 26. januarja v Gondomarju na Portugalskem igrala ekipne olimpijske kvalifikacije. Nastop na letošnjih olimpijskih igrah si bo priborilo devet najboljših reprezentant, Slovenija, ki bo nastopila v postavi Bojan Tokič, Darko Jorgič, Deni Kožul in Peter Hribar, je enajsto postavljena nosilka, žreb bo v ponedeljek, 20. januarja.

V četrtek je Darko Jorgič s Saarbrücknom slavil v prvem krogu četrtfinala lige prvakov proti ekipi Post SV Mühlhausen, pred tem dvobojem pa sta z njim pod vodstvom slovenske selektorke Andreje Ojsteršek Urh trenirala še Deni Kožul in Peter Hribar, medtem ko je Bojan Tokič konec prejšnjega tedna s Carraro osvojil drugo mesto v italijanskem pokalu. Pred odhodom na Portugalsko, kamor bo slovenska izbrana vrsta odpotovala v ponedeljek, bo imela v Ljubljani še nekaj treninga.

»Na olimpijske igre se bo uvrstilo devet ekip. Tiste ekipe, ki se bodo uvrstile v četrtfinale, bodo že neposredno uvrščene na olimpijske igre, ekipe, ki bodo v osmini finala izgubile, pa bodo igrale še enkrat na izpadanje. Najboljša se bo pridružila osmerici. Žal nismo med osmini nosilci, smo na enajstem mestu, tako da je vse možno,« je pred odhodom na Portugalsko menila Andreja Ojsteršek Urh.

Na Portugalskem bo v moški konkurenci nastopilo 34 držav, nosilci pa so Južna Koreja, Kitajski Tajpeh, Švedska, Francija, Indija, Avstrija, Velika Britanija in Portugalska. V ženski konkurenci med 30 državami Slovenije ne bo.

»Če bi mislili, da nimamo možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, sploh ne bi šli na Portugalsko. Naš prvi igralec Darko Jorgič v zadnjem času igra fantastičen namizni tenis, mislim pa, da smo tudi drugi v dobri formi. Dejstvo je, da nismo imeli ravno veliko časa za priprave, saj imamo vsi še klubske obveznosti, ampak tako ali tako mora vsakdo pri sebi skrbeti za pripravljenost. Upam, da bomo imeli tudi malce sreče pri žrebu,« si ugodnega žreba želi Bojan Tokič, ki je 13. januarja praznoval svoj 39. rojstni dan.

S kvalifikacij na Portugalskem se bo vsa slovenska četverica preselila v Magdeburg, kjer bo od 28. januarja do 2. februarja prvi letošnji ITTF World Tour Platinum turnir. Do ekipnega svetovnega prvenstva v Busanu v Južni Koreji, ki bo od 22. do 29. marca, bosta Kožul in Hribar igrala na odprtih turnirjih Španije in Portugalske, od 18. do 23. februarja se jima bosta v Budimpešti na ITTF World Touru pridružila Tokič in Jorgič, ki bo 8. in 9. februarja igral na evropskem TOP 16 v Montreuxu.. Sledilo bo še posamično državno prvenstvo konec februarja in v začetku marca v Rakeku ter od 3. do 8. marca še ITTF World Tour Platinum v Katarju. Po ekipnem svetovnem prvenstvu bodo še evropske posamične olimpijske kvalifikacije v Moskvi, v maju azijska turneja, pa svetovne olimpijske kvalifikacije v Dohi, vmes pa še odprti mednarodni prvenstvi Slovenije in Hrvaške, tako da bo program za najboljše slovenske igralce zelo naporen.

Brez Slovenk na Portugalskem

Manj napornega bodo imele slovenske namiznoteniške reprezentantke, ki še vedno ne bodo mogle računati na poškodovano Alex Galič. Brez nje je uvrstitev na olimpijske igre zanje nedosegljiva. »Galičeva še nekaj časa ne bo mogla igrati, še vedno ima težave s hrbtenico, tako da mora trenutno počivati. V januarju tako nimamo nobenih akcij, zato pa smo imele konec lanskega leta priprave v Radljah ob Dravi. Prvi nastop za Ano Tofant in Nino Zupančič bo tako mednarodno prvenstvo Španije v Granadi. Tofantova bo nato samoplačniško odšla še na Portugalsko, od 4. do 8. marca pa bo z Aleksandro Vovk, Katarino Stražar in Leo Paulin nastopila na EP do 21 v Varaždinu, pridružila pa se jim bo še Lea Paulin. Pred tem bo posamično državno prvenstvo, po Varaždinu pa nas čaka še ekipno svetovno prvenstvo v Južni Koreji. V aprilu bo Otočec, pa Hrvaška,« pa je o programu ženske izbrane vrste v prvem delu sezone dejala njihova selektorka Vesna Ojsteršek.