Miha Štamcar, 20.08.2018 ob 17:41

Obe slovenski namiznoteniški reprezentanci se bosta po turnirju svetovne serije Seamaster v Bolgariji, ki se je končal minulo soboto, udeležili tudi turnirja svetovne serije v češkem Olomoucu. Bojanu Tokiču, Darku Jorgiču, Deniju Kožulu, Alex Galič in Ani Tofant se bosta pridružila še Jan Žibrat in Aleksandra Vovk. Turnir se bo z izločilnimi boji začel v torek.

Z malce športne sreče bi bil lahko izkupiček slovenske izbrane v Bolgariji boljši od dveh uvrstitev v glavni turnir, pa še na njem je imel Jorgič lepo priložnost, da se uvrsti v drugi krog. Zaustavil ga je Chih-Yuan Chuang iz Tajvana, za katerega se je nato tekmovanje končalo v drugem krogu s porazom proti nekdanji številki ena svetovnega namiznega tenisa, Belorusu Vladimirju Samsonovu.

V Olomoucu bo sistem tekmovanja nekoliko drugačen, kot je bil v Pjangurištu, saj ne bo kvalifikacij po skupinah. Šestnajst nosilcev ima svoje mesto med 32 najboljših, ki se bodo v glavnem žrebu borili za najvišja mesta, že zagotovljeno, vsi drugi bodo igrali v izločilnih bojih. Da bi se uvrstili na glavni žreb, bodo morali biti uspešni v treh oziroma štirih dvobojih. V prvem krogu izločilnih bojev tako ne bo treba igrati Darko Jorgiču, ki bo v drugem krogu igral proti 19-letnemu Shao Feng Ethanom Pohom iz Singapurja (245. na svetovni jakostni lestvici), Deniju Kožulu, ki mu bo nasproti stal 25-letni Alexandre Chen iz Avstrije (205.) in Bojanu Tokiču, ki se bo pomerili z 21-letnim Marekom Badowskim (284.). Že v prvem krogu bo za namiznoteniško mizo moral Jan Žibrat, ki je Bolgarijo zaradi bolezni izpustil, njegov nasprotnik pa bo 18-letni Slovak Tibor Spanik (697.). V primeru zmage bo 26-letni igralec iz Mote igral proti deset starejšemu Rusu Alekseju Livencovu (88.).

Vse tri slovenske igralke bodo v prvem krogu izločilnih bojev proste, v drugem pa bo aktualna državna prvakinja Alex Galič igrala proti 21-letni Po-Hsuan Lin (330.) iz Tajvana. Ano Tofant čaka dvoboj s 25-letno Francozinjo Lauro Gasnier (108.), Aleksando Vovk, ki bo jeseni igrala na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu pa s 24-letno Chiaro Colantoni (166.) iz Italije.

V konkurenci do 21 let bo Kožul v prvem krogu glavnega turnirja igral Jorgič igral z Italijanom Jordyjem Piccolinom, Kožul s Poljakom Tomaszom Kotowskim. Jorgič in Kožul bosta nastopila tudi med dvojicami, tako kot tudi Tofantova in Vovkova.