Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo od 22. do 26. januarja v Gondomarju na Portugalskem igrala ekipne olimpijske kvalifikacije. V prvem krogu bodo izbranci Andreje Ojsteršek Urh prosti, v drugem se bodo pomerili z Iranom, v primeru zmage pa se bodo za neposredno uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu pomerili z boljšim iz dvoboja Indija – Luksemburg.

V poznih večernih urah so Bojan Tokič, Darko Jorgič, Deni Kožul, Peter Hribar in selektorka Andreja Ojsteršek Urh prišli v Gondomar in praktično takoj odšli na trening, skorajda hkrati pa je bil v Gondomarju tudi žreb olimpijskih kvalifikacij. Glede na to, da je bila Slovenija enajsta nosilka, je bilo jasno, da bodo morali za uvrstitev v Tokio premagati eno od močnejših reprezentanc. Prva nosilka je Južna Koreja, žreb pa je odločil, da bo njihova zadnja ovira najverjetneje peta nosilka, Indija. Seveda, če bodo slovenski igralci v drugem krogu v sredo na kolena spravili Irance.

»Trenutno razmišljamo le o Iranu, ki je dvajseti nosilec, zagotovo pa ni niti malo naivna ekipa. Nasprotno, kajti brata Alamian sta zelo kakovostna igralca. Sicer nista med prvih 50, a že dolgo igrata na vseh mednarodnih turnirjih. Bolje uvrščen na svetovni kakovostni lestvici je levoroki Noshah, ki je trenutno na 63. mestu, medtem ko je Nima 107. V ekipi sta še Amir Hodaei, ki je 157. in Amin Ahmadian, ki je 184.,« je po žrebu povedala slovenska selektorka.

Na papirju naj bi bila v tem obračunu v prednosti vendarle slovenska izbrana vrsta, Darko Jorgič je trenutno na 40. mestu svetovne lestvice, Bojan Tokič na 62., Deni Kožul na 104. in Peter Hribar 333. Če bodo v drugem krogu ugnali Irance, se bodo za uvrstitev v Tokiu najverjetneje pomerili z Indijo. Njena najboljša igralca sta Sathiyan Gnanasekaran, ki je na 30. mestu svetovne lestvice in Sharath Kamal Achanta (33.), na Portugalskem pa so še Harmeet Desai (86.), Amalray Anthony 105., Manav Vikash Thakkar 132.

Za devet olimpijskih vozovnic se bo borilo 34 držav, neposredno pot v Tokiu prinaša uvrstitev v četrtfinale, poraženci v osmini finala pa se bodo na izpadanje borili še za eno prosto mesto.