V soboto in nedeljo bo v novomeški dvorani Drgančevje še kako vroče in napeto, saj se bo v tem trenutku šesterica najboljših slovenskih namiznoteniških igralk pomerilo za tri mesta, ki bodo vodila na evropsko prvenstvo za posameznice in dvojice, ki bo predvidoma od 15. do 20. septembra 2020 v Varšavi. Na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal dvokrožno, bodo igrale Aleksandra Vovk, Nina Zupančič, Ivana Zera, Katarina Stražar, Ana Tofant in Lea Paulin.

Najboljše slovenske namiznoteniške igralke letos poleti niso počivale, saj so za njimi že reprezentančne priprave konec junija v Izoli in konec julija na Otočcu. Selektorka Vesna Ojsteršek je bila z njihovo prizadevnostjo na pripravah zelo zadovoljna, ker pa je letošnja sezona specifična, se je odločila, da bo o potnicah za evropsko prvenstvo na Poljskem odločal kvalifikacijski turnir.

»Že v Izolo so igralke prišle telesno dobro pripravljene, tako da smo sev Izoli in na Otočcu res lahko posvetile le namiznemu tenisu. Toda ker so svoj zadnji turnir igrale šele v začetku marca, je težko videti, v kakšni formi je katera od igralk, zato sem se tudi odločila, da naredimo kvalifikacijski turnir. Mislim, da je to v tem trenutku to najbolj pošteno in tudi dekleta so mojo odločitev dobro sprejele,« je povedala Vesna Ojsteršek.

Na evropsko prvenstvo v Varšavo se bodo uvrstile prve tri uvrščene igralke. Žreb za kvalifikacijski turnir se bo opravil uro pred začetkom turnirja v prisotnosti vpoklicanih igralk in njihovih trenerjev. Žreb bo izveden brez postavljenih nosilk in bo dirigiran le v toliko, da se bosta igralki istega slovenskega kluba Katarina Stražar in Ana Tofant srečali v prvem in v šestem krogu. Končni vrsti red se bo izračunal po pravilih ITTF. Ob tem velja še omeniti, da je po daljšem času s treningi začela najboljša slovenska igralka na svetovni kakovostni lestvici, Alex Galič, ki je trenutno s svojim klubom na pripravah v Izoli.

Manj težav s sestavo reprezentance je imela selektorka slovenske moške izbrane vrste Andreja Ojsteršek Urh. Tudi zato, ker bo na Poljskem lahko računala na peterico igralcev, tako da bodo v Varšavi igrali Bojan Tokič, Darko Jorgič, Deni Kožul, Peter Hribar in Tilen Cvetko.

Okvirni urnik kvalifikacijskega turnirja:

Sobota, 8. 8. 2020:

09.00: Žreb

10.00: dvoboji prvega kroga

11.00: dvoboji drugega kroga

12.00: dvoboji tretjega kroga

15.30: dvoboji četrtega kroga

16.30: dvoboji petega kroga

Nedelja, 9. 8. 2020:

10.00: dvoboji šestega kroga

11.00: dvoboji sedmega kroga

12.00: dvoboji osmega kroga

15.30: dvoboji devetega kroga

16.30: dvoboji desetega kroga