Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca ni imela prav veliko časa, da bi proslavljala uvrstitev na olimpijske igre v Tokio, saj jo od torka do nedelje čaka turnir ITTF World Tour Platinum v Magdeburgu. V Nemčiji bodo slovenske barve branili Darko Jorgič, Deni Kožul in Peter Hribar, medtem ko je moral Bojan Tokič zaradi bolezni svoj nastop odpovedati. Manjkala bo tudi selektorka Andreja Ojsteršek Urh.

Na olimpijskih kvalifikacijah v Gondomarju, ki so Sloveniji prinesle vstopnico za olimpijske igre v Tokiu, kar obenem tudi pomeni, da najboljšim slovenskim igralcem ne bo potrebno igrati evropskih in svetovnih posamičnih kvalifikacij, so bile uspešne še reprezentance Južne Koreje, Hrvaške, Švedske, Francije, Portugalske, Srbije, Tajvana in preko repasaža še Hongkonga. Ob teh devetih reprezentancah ter domačinu Japonski se bodo za ekipne kolajne borili še Kitajska, Nemčija, Egipt, ZDA, Brazilija in Avstralija.

»Imamo vrhunsko ekipo in zakaj na olimpijskih igrah ne bi še koga presenetili? Ne rečem, da Kitajske, druge pa …,« je po velikem uspehu svojih izbrancev dejala Andreja Ojsteršek Urh, ki pa svojih izbrancev ne bo spremljala na turnirju ITTF World Tour Platinum v Magdeburgu. »Bolezen je bila tokrat močnejša, predvsem pa ne bi rada, da bi se še kdo od igralcev nalezel česa od mene. Prav tako v Nemčijo ne bo šel Tokič, ki je že dvoboj z Indijci igral bolan,« je pojasnila edina ženska na čelu moških namiznoteniških reprezentanc.

V Magdeburgu bo konkurenca »peklenska«, saj je z izjemo Brazilca Huga Calderana, trenutno sedmega igralca sveta, prijavljeno vseh najboljših petnajst. Prvi štirje nosilci turnirja v Magdeburgu so tako Kitajci Xin Xu, Zhendong Fan, Long Ma in Gaoyuan Lin. Boj za uvrstitev na glavni turnir, kamor je že uvrščenih prvih šestnajst nosilcev, bo še kako hud, med 183 prijavljenimi igralci pa se bodo za uvrstitev med 32 najboljših borili tudi Jorgič, Kožul in Hribar.

Trenutno 40. igralec sveta, Jorgič, bo v prvem krogu predtekmovanja prost, v drugem pa se bo pomeril z boljšim iz dvoboja med 33-letnim Mohamedom Bannoutom iz Libanona in 17-letnim Daeseongom Chojem iz Južne Koreje, ki je na 122. mestu svetovne lestvice. Premagljivega nasprotnika bo imel tudi Kožul (104.), ki se bo prav tako v drugem krogu pomeril z Belgijcem Robinom Devosom (115.), najtežje delo pa čaka najmlajšega, Hribarja, ki bo moral igrati že v prvem krogu predtekmovanja. Njegov nasprotnik bo 19-letni Kitajec Haidong Xu.

Jorgič bo 8. in 9. februarja igral tudi na evropskem TOP16 v Montreuxu.