Slovenska ženska reprezentanca je na svoji zadnji kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto od 3. do 9. septembra v Nantesu, pričakovano ostala praznih rok. V Černigovu jo je ukrajinska izbrana vrsta premagala s 3:0, tako da so Slovenke kvalifikacije v svoji skupini končale na tretjem mestu.

Že tako pomlajena slovenska zasedba je v Ukrajino odpotovala še brez Alex Galič in Aleksandre Vovk, ki bo v sredo začela s tekmovanjem na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Namesto Vesne Ojsteršek, ki je z Vovkovo na mladinskem svetovnem prvenstvu, je Ano Tofant, Katarino Stražar in debitantko v članski reprezentanci Laro Opeka, vodil Jože Urh.

Ana Tofant, ki je bila med trojico slovenskih igralk na svetovni najvišje uvrščena, trenutno je na 481. mestu, je izkušeni 35-letni Tetjani Bilenko, ki je na 92. mestu, v vseh treh nizih nudila dostojen odpor, najbližje častnemu nizu pa je bila v tretjem, ki ga je izgubila na razliko. V dvoboju dveh levičark, je bila uspešnejša dve leti starejša Solomija Bratejko, 223. na svetovni jakostni lestvici. Sedemnajstletna Katarina Stražar (528.), ki je v zadnjem času sicer v zelo dobri formi, ni našla protiorožja za razigrano Ukrajinko, zato pa je ob svojem debiju v članski reprezentanci, dober odpor, predvsem to velja za uvodni niz, nudila Lara Opeka (827.). Z malce več zbranosti v končnici bi lahko Anastasiji Dimitrenko (621.) lahko odščipnila vsaj en niz.

»Tekmo smo izgubili z identičnim rezultatom kot v prvi tekmi na Otočcu, s tem, da so Ukrajinke takrat nastopile z vsemi najboljšimi igralkami, tokrat pa so priložnost dali dvema mlajšima igralkama. V prvi tekmi se je Tofantova pomerila z Bilenkovo in lahko rečem, da ni razočarala. V prvih dveh nizih je bila obakrat enakovredna do 8:8, v tretjem pa je celo vodila z 10:8, vendar je v teh trenutkih nasprotnica pokazala, zakaj je toliko visoko na svetovni lestvici, saj praktično do konca dvoboja ni več zgrešila. Tudi naslednja dva dvoboja Stražarjeve in Opeke proti njihovima vrstnicama iz Ukrajine sta šla po podobnih notah. Nasprotnici sta bili veliko bolj agresivni in odločni, kar jima je prineslo uspeh,« je dvoboj z Ukrajinkami komentiral Jože Urh in dodal: »Moram še omeniti, da so se Ukrajinke več kot uspešno prilagodile na plastično žogico, medtem ko se naše igralke nanjo še niso. Na tem segmentu bomo morali v prihodnosti veliko več delati. Spomnim se, ko sem predlani opozarjal, da v Sloveniji ne treniramo več ustrezno, kajti plastika je prinesla ogromne spremembe v samem tajmingu, tehniki in postavitvi igralca. Bilo je celo nekaj vroče krvi med našimi trenerji ob tej moji izjavi. Sam sem temu detajlu posvetil veliko pozornosti in bronasta kolajna na zadnjem ekipnem evropskem prvenstvu, je bila osvojena tudi zato, ker so bili fantje v tistem trenutku zelo dobro pripravljeni na plastiko. Azijci so recimo danes naredili še korak naprej, mi pa jim le s težavo sledimo. Predvsem mlajši bodo morali bolj intenzivno proučevati to novost.«

Slovenija je v svoji kvalifikacijski skupini osvojila tretje mesto, prve so Ukrajinke, druge pa Poljakinje, vendar imajo še možnost, da bodo septembra zaigrale med najboljšimi ekipami stare celine. V dodatnih kvalifikacijah bodo igrale proti prvo ali drugouvrščenim ekipam iz druge jakostne skupine. Nasprotnice bo določil žreb, prostora pa je še za deset ekip.

Ukrajina – Slovenija   3:0

Tetjana Bilenko – Ana Tofant                     3:0 (8, 8, 11)

Solomija Bratejko – Katarina Stražar        3:0 (4, 6, 8)

Anastazija Dimitrenko – Lara Opeka         3:0 (9, 8, 7)