Miha Štamcar, 04.03.2020 ob 20:41

Na odprtem prvenstvu Katarja v Dohi, na turnirju ITTF World Tour Platinum, se je pot Darka Jorgiča končala v tretjem krogu predtekmovanja. Trenutno 33. igralca svetovne lestvice Mednarodne namiznoteniške zveze je zaustavil Japonec Yukiya Uda, ki je v izenačenem obračunu zmagal s 4:3 (7, -8, 8, -5, -9, 8, 9).

V Dohi se je navkljub koronavirusu zbrala svetovna namiznoteniška smetana, saj sta od najboljših desetih s svetovne lestvice manjkala le Gauyuan Lin iz Tajvana in Nemec Timo Boll. Nastop na glavnem turnirju je imelo zagotovljen le šestnajst nosilcev, vsi drugi so morali igrati v predtekmovanju. Tudi Darko Jorgič, ki je v nedeljo v finalu državnega prvenstva v sedmem nizu izgubil proti Deniju Kožulu.

V prvem krogu je bil Jorgič, ki je na najnovejši svetovni lestvici napredoval na 33. mesto, prost, v drugem pa je premagal Kitajca Qihao Zhouja (102.) s 4:2 (12, -7, 5, -4, 7, 4). Zadnja ovira na novo uvrstitev na glavni turnir je bil Japonec Uda, ki je na svetovni lestvici trenutno na 40. mestu. Osemnajstletni japonski levičar je bolje vstopil v dvoboj, saj je vodil z 1:0 in 2:1 v nizih, toda tri leta starejši Hrastničan je izid izenačil, v napetem petem pa je prišel do vodstva. Toda v nadaljevanju je bil bolj zbran mlajši Japonec, ki bo v prvem krogu glavnega turnirja igral s Kitajcem Chun Ting Wongom.

Na svetovni lestvici so slovenski igralci, z izjemo Jorgič, bolj ali manj nazadovali. Bojan Tokić je izgubil sedem mest, tako da je trenutno 67. igralec sveta, sedem mest pa je izgubil tudi aktualni državni prvak Deni Kožul, trenutno je na 112. mestu. Četrti najboljši Slovenec je Peter Hribar na 317. mestu. Ekipno je Slovenija na 15. mestu.

Od Slovenk je še najprej najvišje Alex Galič, ki je na 161. mestu, čeprav že nekaj mesecev zaradi poškodbe ne igra, Ana Tofant je na 243. mestu, Aleksandra Vovk na 288. in Katarina Stražar na 302. Ekipno so Slovenke na 43. mestu.