Svetovna namiznoteniška zveza ITTF je objavila najnovejšo svetovno lestvico, na kateri sta Bojan Tokič in Darko Jorgič pridobila kar nekaj mest. Tokič je s 70. mesta napredoval za devet mest, Jorgič pa iz 78., za kar enajst. Na prvem mestu je ostal Kitajec Zhendong Fan. Tudi v ženski konkurenci na prvem mestu ni prišlo do sprememb, še naprej vodi Kitajka Meng Chen, najboljša Slovenka pa je Alex Galič, ki je na 120. mestu.

Z dobrimi predstavam na turnirjih svetovne serije v Hongkongu, predvsem pa v Shenzenu na Kitajskem, sta se Bojan Tokič in Darko Jorgič povzpela med 67 najboljših igralcev sveta. Nekoliko nepričakovano je dve mesti izgubil Deni Kožul, ki se je na turnirju svetovne serije v Shenzenu prebil v drugi krog kvalifikacij, tako da je zdaj 111. Ker v zadnjem času niso nastopili na nobenem mednarodnem tekmovanju, so tudi drugi slovenski namiznoteniški igralci nazadovali za nekaj mest.

Nekaj podobnega velja tudi za Slovenke, ki po ekipnem svetovnem prvenstvu v Halmstadu niso nastopale na članskih mednarodnih turnirjih. Čeprav se je pred svetovnim prvenstvom na Švedskem Manca Fajmut poslovila od dresa reprezentance, je z 234. mestom še naprej druga najboljša slovenska igralka, Aleksandra Vovk je 339. (330.), Katarina Stražar 394. (386), Ana Tofant 481. (453.) itd.

V moški konkurenci sta po turnirju v Shenzenu v vodstvu spet dva Kitajca, Fan je ohranil prvo mesto, čeprav je v finalu izgubil proti rojaku Long Maju, ki je s šestega napredoval na drugo mesto. Sledita mu dva Nemca, in sicer Dimitrij Ovčarov in Timo Boll, nato pa so med prvo deseterico le še azijski igralci.

V ženski konkurenci na prvih treh mestih ni prišlo do sprememb, čeprav vodilna Meng Chen ni igrala v Shenzenu, drugouvrščena Yuling Zhu pa se je od nadaljnjega tekmovanja poslovila že v osmini finala. Zmagovalka Kitajske Manyu Wang je prav tako ostala na tretjem mestu. Najboljša Evropejka je Sofia Polcanova iz Avstrije na 18. mestu.

Slovenci na svetovni jakostni lestvici

Slovenke na svetovni jakostni lestvici