Drugi dan posamičnih kvalifikacij za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu sta obe slovenski predstavnici v Guimaresu na Portugalskem izgubili v skupinskem delu. Navkljub porazu proti Darji Trigolos iz Belorusije z 2:4 (9, -9, -9, 7, -7, -6) se je Katarina Stražar po včerajšnjih dveh zmagah v skupini J (proti Lisi Lung iz Belgije in Korneliji Ruliskyte iz Litve ) uvrstila v glavni turnir. Tam je v prvem krogu premagala Švicarsko Rachel Moret s 4:2 1 (11, 15, 6, -8, -3, 7).

Izkušenejša Moretova je v skupini G osvojila drugo mesto, boljša od nje je bila le Italijanka Giorgia Piccolin, glede na njeno 86. mesto na svetovni lestvici pa je bila proti Stražarjevi, ki je na 303. mestu, v vlogi favoritinje. Toda s tem se 19-letnica iz Mengša ni strinjala. Bila je bolj zbrana v končnici uvodnega niza, v drugem je vodila z 10:8, na koncu pa izkoristila svojo peto zaključno žogico. V naslednjih dveh nizih je 31-letna Belgijka prišla do svoje igre, toda v šestem se je Stražarjeva spet zbrala, povedla s 3:0, po zaostanku točke (4:5) pa je z delnim izidom 5:1 prišla do prednosti štirih točk. Svojo odlično predstavo je zaokrožila z izkoriščeno prvo zaključno žogico.

V drugem krogu glavnega turnirja se bo Katarina v petek, 23. aprila, ob 12.50, pomerila s Charlotte Carey iz Velike Britanije, ki je bila v prvem krogu prosta, v kvalifikacijski skupini B pa je osvojila prvo mesto. 24-letna Careyjeva je na svetovni lestvici na 118. mestu.

»Švicarke se nisem ustrašila, sam sem od prejšnjih tekem prišla ven samozavestna in odločna. Zdi se mi, da je tekmo odločila predvsem moja zbranost in koncentracija. Bila je zelo napeta tekma. Ko se je Moretova približala le na niz zaostanka, sem se zavedala, da ne smem popuščati in vesela sem, da mi je uspelo priti do zmage. Careyjeve sicer ne poznam, sem si pa že ogledala njeno igro, dobila sem tudi že napotke naše selektorice Vesna Ojsteršek, ki moje tekme spremlja od doma, tu je še Dane Šarlah, tako da bom nanjo dobro pripravljena. Tekmo bom skušala odigrati čim bolj sproščeno in brez pritiska. Motivira me pa tudi to, da moji domači in prijatelji navijajo zame, me spremljajo in gledajo moje tekme po spletni povezavi. To res cenim,« je po novem velikem uspehu dejala Stražarjeva.

Druga Slovenka prikazala boljšo igro, a ostala brez zmage

Še tretjič pa je v skupini H praznih rok ostala Ana Tofant, ki je proti neporaženi Sabini Šurjan iz Srbije izgubila s 3:4 (5, -5, 9, -2, 9, -7, -7), a je prav na tej tekmi prikazala svojo  najboljšo igro na olimpijskih kvalifikacijah. Žal pa tekma ni več odločala o ničemer. Zanjo sta bili že včeraj usodni Tin-Tin Ho iz Velike Britanije, ki je zmagala s 4:0 in Bolgarka Polina Trifonova, ki je zmagala s 4:1, toda proti Šurjanovi je bila celo na pragu zmage. Žal ji je po vodstvu s 3:2 v nizih, v šestem in sedmem popustila zbranost, kar je 137. igralka svetovne lestvice izkoristila in prišla še do svoje tretje zmage v skupini H. S Šurjanovo se je v glavni del tekmovanja, uvrstila še Trifonova, ki je bila v odločilni tekmi boljša od Hojeve.

»Z današnjo partijo sem veliko bolj zadovoljna, kot sem bila z včerajšnjima. Do zdaj Šujanove še nisem premagala, danes sem bila zelo blizu, tako da z optimizmom gledam na najine nadaljnje dvoboje,« je o današnjem nastopu dejala Tofantova, ki se bo po vrnitvi s Portugalske prihodnji udeležila reprezentančnih priprav na Otočcu. »Potem bom nadaljevala s treningi v svojem klubu v Franciji, kjer od lanskega septembra živim in treniram, v maju pa me čaka še zadnja ligaška tekma v srbski superligi. Vse bo dobra priprava za evropske ekipne kvalifikacije, ki bodo konec maja. V skupini bo najbolj nevarna Grčija, medtem ko za Estonijo nastopa neugodna igralka, ki igra s travo na backhandu, Islandija pa nam ne bi smela povzročati večjih težav,« se je kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu v romunskem romunskem Cluj Napoci, ki bo konec septembra, dotaknila 22-letna igralka iz Mengša.