Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo poleti igrala na olimpijskih igrah v Tokiu. V odločilni tekmi za neposredno uvrstitev na olimpijske igre so v Gondomarju na Portugalskem v osmini finala s 3:1 premagali Indijo, peto postavljeno nosilko olimpijskih kvalifikacij. Dve zmagi za uvrstitev v Tokio je prispeval Darko Jorgič, eno pa Bojan Tokič.

V slovenski izbrani vrsti so dolgo razmišljali, v kakšni postavitvi igrati proti Indijcem, petimi nosilci olimpijskih kvalifikacij, ki so v drugem krogu s 3:0 premagali Luksemburg. Medtem ko je Indija v dvojicah igrala z igralcema, ki sta dobila že dvoboj proti Luksemburgu, Sharath Kamal Achantom in Harmeetom Desaijem, se je slovenska selektorka Andreja Ojsteršek za drugačno postavitev. In zadela v polno, čeprav sta bila v prvem dvoboju Deni Kožul in Bojan Tokič brez pravih možnosti proti indijski dvojici. Nekaj odpora sta Achantu in Desaiju nudila le v prvem nizu, v drugem in tretjem sta bila Indijca nezaustavljiva.

Da bi to lahko kljub porazu v igri dvojic to lahko bil slovenski dan, je v prvem posamičnem dvoboju najavil Darko Jorgič. Najbolje uvrščeni slovenski igralec na svetovni lestvici, trenutno je na 40. mestu, je bil proti Sathiyanu Gnanasekaranu, ki je na svetovni lestvici deset mest pred mladim Hrastničanom, v končnicah prvega in drugega niza obakrat bolj zbran, v tretjem pa je Indijcu prepustil le tri točke.

Izkušeni Tokič je še enkrat več dokazal, da zanj ni izgubljenega položaja. Trenutno 62. igralec svetovne lestvice je proti Desaiju, ki je na svetovni lestvici na 86. mestu, že izgubljal z 1:2 v nizih. V prvem in tretjem nizu nikakor ni prišel do svoje igre, v drugem je bil boljši v končnici, toda ko je bilo najbolj potrebno, je 39-letni Novogoričan popolnoma nadigral trinajst let mlajšega tekmeca.

Dokončno je slovenski izbrani vrsti pot v Tokio potrdil 21-letni Jorgič, ki se razvija v enega najboljših igralcev na svetu. V izenačenem prvem nizu je sicer rešil eno zaključno žogico, v drugem pa je bil ves čas boljši nasprotnik. Tudi tretji niz se je končal na razliko, le da v korist Hrastničana, ki je v četrtem nizu s prvo zaključno žogico poskrbel za veliko slavje maloštevilne slovenske odprave v Gondomarju.

 »V Tokio gremo, je bilo naprej, kar sem pomislila po zadnji točki Darka,« je v izjavi za Radio Slovenija dejala Andreja Ojsteršek Urh. »Vse to je plod trdega dela fantov, ki so v ta uspeh vložili veliko truda in dela. Vse so naredili, kar je bilo treba, to pa nam je tudi prineslo rezultat. Pred štirimi leti smo si postavili določeno vizijo z Jorgičem in Kožulom kot nosilcema, Hribarjem in Cvetkom za njima ter držati Tokiča čim dlje bo to možno. V svoji nameri smo uspeli in mislim, da bomo še kar nekaj let trdi oreh za vse najboljše reprezentance na svetu. Ker je včeraj Tokič imel vročino, smo se odločili, da Jorgič igra obe posamični tekmi. Oba sta svojo nalogo opravila brez napake, toda tudi če se to ne bi izšlo, je bil zadaj še Kožul,« je še dejala slovenska selektorka.

»Indijci so bili res favoriti, ampak na koncu smo bili mi tisti, ki smo se veselili zmage. Zadovoljen sem z obema svojima partijama, prvo sem res odigral vrhunsko in premagal precej višje uvrščenega Gnanasekarana. Kaj naj še rečem? Vrhunski rezultat za vse nas, želja se nam je izpolnila, Tokio je tukaj, prve olimpijske igre so pred nami. Čeprav je Tokič včeraj zbolel, je zmogel toliko moči, da je prišel do posamične zmage in dokazal, zakaj je še vedno vodja te ekipe. Veliko vlogo v zmagi sta imela tudi Kožul in Hribar,« se je velikega uspeha veselil Jorgič.

»Ne vem, kaj naj rečem, še kakšna solza bo pritekla, ampak res smo se zasluženo uvrstili na olimpijske igre. Bogovi mi včeraj niso bili ravno naklonjeni, zbolel sem, vročina 38 stopinj C, po drugi strani sem verjel v te fante. Videli ste, kaj je sposoben odigrati Darko, ampak da bom jaz danes, v tej situaciji, v kateri sem bil, sposoben proti tako močnemu Indijcu dobiti dvoboj, nisem verjel. Fantom sem pred tekmo rekel, dajte me popeljati do Tokia, zdaj, ko nam je to uspelo, me lahko tudi v Pariz leta 2024,« je bil ob svoji četrti uvrstitvi na olimpijske igre navdušen Tokič.

Indija bo svojo pot do Tokia iskala v repasažu, kjer se bo za še eno prosto mesto borilo osem reprezentanc, ki so v osmini finala ostale praznih rok.

Slovenija – Indija   3:1

Deni Kožul/Bojan Tokič – Sharath Kamal Achanta/Harmeet Desai  0:3 (-9, -7, -5)

Darko Jorgić – Sathiyan Gnanasekaran    3:0 (9, 10, 3)

Bojan Tokič – Harmeet Desai                  3:2 (-5, 10, -6, 5, 6)

Darko Jorgič – Sharath Kamal Achanta    3:1 (-10, 7, 10, 8)