V torek se bo v Nantesu začelo ekipno evropsko prvenstvo v namiznem tenisu, na katerem bo slovenska moška reprezentanca branila bron iz Luksemburga. Med najboljšimi 24 ekipami stare celine bo tudi slovenska ženska izbrana vrsta, ki bo nastopila brez poškodovane Alex Galič, v skupini 2 pa bo že v torek v prvem krogu igrala z Italijo, dan pozneje pa jo čaka dvoboj z Nemčijo, ki brani naslov evropskih prvakinj. Izbranci Andreje Ojsteršek Urh bodo v skupini 5 v torek prosti, v sredo se bodo pomerili z Nizozemsko in v četrtek s Hrvaško. V boj za kolajne se bodo podali samo zmagovalci skupin.

Žal bo mlada slovenska ženska reprezentanca v Franciji igrala brez svoje najboljše igralke, Alex Galič, ki ima še vedno težave s hrbtom. »Dejstvo je, da bomo Alex v Nantesu zelo pogrešali, vendar je na prvem mestu zdravje, šele nato pride na vrsto namizni tenis. Tako bomo igrali z mlado ekipo, a tudi tu nismo brez težav, saj si je na zadnjem treningu koleno poškodovana Ana Tofant. Upamo, da se bo njeno poškodbo dalo pozdraviti z ledenimi obkladki in fizioterapevtskimi trakovi. V skupini z Italijo in Nemčijo brez Alex težko računamo na kakšno zmago, morda lahko ob dobrem dnevu presenetimo Italijanke, medtem ko bo Nemke skorajda nemogoče,« je po pripravah v Radljah ob Dravi povedala Vesna Ojsteršek, selektorka slovenske ženske reprezentance.

Za slovensko žensko izbrano vrsto bodo igrale Ana Tofant (20 let/260. na svetovni lestvici ITTF), Aleksandra Vovk (18/262.), Katarina Stražar (18/388.) in Lea Paulin (17/821.). Njihove prve nasprotnice bodo v torek, ob 19. uri, Italijanke, za katere bodo igrale Debora Vivarelli (26/85.), Giorgia Piccolin (23/103.), Chiara Colantoni (25/160.) in Jamila Laurenti (16/203.). V sredo, ob 19. uri, se bodo Slovenke pomerile še s prvimi favoritinjami skupine 2, Nemkami, ki bodo igrale v postavi Petrissa Solja (25/21.), Ying Han (36/30.), Nina Mittelham (22/41.), Xiaona Shan (36/100.) in Yuan Wan (22/172.).

V sredo za uvod z Nizozemci

Z višjimi cilji bodo letošnje ekipno evropsko prvenstvo začeli Darko Jorgič (21/43.), Bojan Tokič (38/46.), Deni Kožul (22/101.), Peter Hribar (19./303.) in Tilen Cvetko (20/482.), ki bodo branili bronasto kolajno iz Luksemburga. Po torkovem prostem dnevu se bodo v sredo pomerili z Nizozemsko, tekma se bo začela ob 13. uri, v četrtek pa jih že ob desetih dopoldne čaka dvoboj s Hrvaško. Za Nizozemce bodo v Nantesu igrali Ewout Oostwouder (25/147.), Laurens Tromer (24/184.) in Rajko Gommers (24/230.), za Hrvaško pa Tomislav Pucar (23/32.), Andrej Gaćina (33/49.), Frane Kojić (27/95.), Filip Željko (22/463.) in Luka Martinek (20/735.).

»Na evropskem prvenstvu bo vse možno. Predlani je bila ta ekipa med prvih 20 v Evropi in le redki so verjeli, da bi se lahko vmešala v boj za kolajne, v Franciji bo drugače, saj zdaj vsi vedo, česa je Slovenija sposobna. Vemo, da je vedno lažje napadati, kot braniti. Na žalost pred zadnjimi pripravami v Saarbrücknu ni bilo vse idealno, saj sta pred in po mednarodnih turnirjih Bolgarije in Češke Bojan Tokič in Darko Jorgič prebolela virozo z vročino in bolečinami v grlu, ampak to je zdaj za nami. Pri igralcih je sicer čutiti rahlo napetost, vendar upam, da je to tisti adrenalin, ki bo po prvih odigranih točkah prešel v pozitivno energijo,« je pred prvimi obračuni v Nantesu dejala Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške izbrane vrste.

»Bolezenske težave so pozabljene. V Saarbrücknu smo se na svojo željo pripravljali sami in mislim, da so priprave v popolnosti uspele. V Nantes gremo pripravljeni in motivirani, da osvojimo novo odličje, vendar moramo vedeti, da bo tekma s Hrvaško vse prej kot lahka. Hrvati imajo odlične igralce in če jih bomo želeli premagati, bomo morali dvoboj odigrati brez napak. Dejstvo je, da je težje braniti kot napadati, vendar je vzdušje v ekipi zelo dobro in prav je, da imamo visoko postavljene cilje,« je odločen Darko Jorgič, trenutno najvišje uvrščeni Slovenec na svetovni lestvici, ki je v nemški bundesligi sodeloval pri dveh točkah Saarbrückna v dvoboju z Borussio Düsseldorf z zmago nad Antonom Kallbergom.

»Skupina bi lahko bila lažja, a tudi težja. Nizozemsko bi morali premagati, s Hrvati pa so možnosti povsem izenačene. Tomislav Pucar je podobne kakovosti kot Jorgić, Andrej Gačina in jaz sva tu tu, enako velja za Freneta Kojića in Kožula. Odločale bodo malenkosti. Na prejšnjem prvenstvu sem vlekel jaz, zdaj bo to vlogo prevzel Jorgić, ki v zadnjem času res igra odlično, midva s Kožulom mu bova poskušala pomagati po najboljših močeh. Darko je tisti, ki lahko proti vsem reprezentancam osvoji dve točki, če se mu pripeti kakšna napaka, sva tukaj midva, da jo popraviva,« je pred začetkom evropskega prvenstva dejal Bojan Tokič.

»S svojo formo sem le delno zadovoljen, saj sezone v nemški bundesligi nisem začel najbolje, ampak ne glede na to, moram biti pozitiven. Dejstvo je, da smo nosilci skupini, kar pomeni, da moramo na obeh tekmah iti na zmago. Ves čas bomo morali držati skupaj, kajti gre za ekipno tekmovanje in verjamem, da nam ob dobrem vzdušju lahko uspe priti iz skupine in na koncu, zakaj ne, tudi do kolajne,« je optimistično razpoložen Deni Kožul, ki se je v letošnji sezoni vrnil v nemško bundesligo, kjer igra za ekipo Indeland Jülich.

V Nantesu bosta naslova evropskih prvakov branila Nemčija pri moških in Romunija pri ženskah. Doslej najuspešnejši reprezentanci sta Švedska pri moških, ima 14 naslovov, Nemčija jih ima sedem, in Madžarska pri ženskah, Madžarske so bile najboljše devetkrat, Nemke in Rusinje pa sedemkrat.

Sistem tekmovanja je nekoliko drugačen kot na prejšnjih prvenstvih, saj jih bo namesto 16 reprezentanc nastopilo osem več. V obeh konkurencah so razdeljene na osem skupin, v četrtfinale pa napreduje le najboljša.