V švicarskem Montreuxu na evropskem TOP 16 se je Darko Jorgič po zmagi v polfinalu nad Hrvatom Tomislavom Pucarjem s 4:1 (-4, 1, 11, 13, 8), v finalu pomeril z Nemcem Timom Bollom. Legendarni Nemec, najboljši evropski igralec zadnjih dvajsetih let, je bil za Jorgiča tokrat premočan, čeprav je bil v prvem nizu boljši Hrastničan. Končni izid je bil 4:1 (-8, 10, 5, 7, 9) za Bolla.

Po zmagah nad Belorusom Vladimirjem Samsonovim in v četrtfinalu proti Yang Wangu iz Slovaške, se je Darko Jorgič v polfinalu pomeril s Tomislavom Pucarjem. Tri leta starejši Hrvat je imel v prvem krogu srečo, saj drugo postavljeni nosilec, Nemec Dimitrij Ovtcharov zaradi bolezni ni prišel v Montreux, v četrtfinalu pa je bil po hudem boju s 4:2 boljši od Portugalca Marcosa Freitasa. Pucar je tudi dvoboj z Jorgičem začel odlično, toda že v drugem nizu mu je slovenski državni prvak prepustil le eno točko. Veliko bolj izenačeni so bili naslednji trije nizi, saj sta se tretji in četrti končala na razliko, obakrat v Jorgičevo korist, ki je peti niz dobil z 11:8 in prišel do uspeha kariere.

»Res je, da se dobro poznava, ampak Pucar me je na začetku presenetil. Pričakoval sem drugačno taktiko, zato sem imel na začetku veliko težav. Ko pa sem se prilagodil na njegovo igro, pa sem ujel ritem. Prisilil sem ga, da je delal napake, v ključnih trenutkih pa obdržal hladno glavo. Priznam pa, da sem se bal, da se bo dvoboj zavlekel,« je po dvoboju dejal Jorgič.

V finalu se je 21-letni Hrastničan, ki si služi kruh v nemškem Saarbrücknu, pomeril z legendarnim Timom Bollom. Osemintridesetletni Nemec je bil v Montreuxu tretji nosilec, na poti do finala pa je bil boljši od Šveda Kristiana Karlssona, Angleža Liama Pitchforda in v polfinalu Avstrijca Roberta Gardosa, ki je v četrtfinalu s 4:2 izločil prvega nosilca, Šveda Mattiasa Falcka. V svoji bogati karieri je do zdaj na evropskih prvenstvih osvojil 19 zlatih, štiri srebrne in bronaste kolajne, pohvali se lahko tudi s šestimi srebrnimi in dvema bronastima kolajnama na evropskih prvenstvih ter srebrno in dvema bronastima kolajnama na olimpijskih igrah.  

Jorgić je Bolla v nemški ligi že premagal, kar mu je dalo dodatno samozavest, saj je v prvem nizu povedel z 9:2 in na koncu mu je to zadoščalo za vodstvo z 1:0. Toda v drugem nizu je izkušeni Boll prevzel vajeti igre v svoje roke, prišel do štirih zaključnih žogic, ki jih je varovanec Andreje Ojsteršek Urh ubranil, kaj več pa mu ni uspelo. Žal je po dolgi izmenjavi žogic zgrešil »forehand«. Tretji in četrti niz sta minila v domeni Bolla, v petem pa je Jorgič vodil z 9:6, vendar so na koncu prevladale izkušnje in kakovost fantastičnega Nemca.

»Ne skrivamo, da ima Jorgič visoke cilje, v Švico pa ni prišel igrat le ene tekme. Prvi cilj je bil, da se iz teh tekem čim več nauči, da vidimo, kaj bo treba še dodati in izboljšati v njegovi igri. Škoda za drugi in peti niz in to je tisto, kar bo treba popraviti, sicer pa sta bila to zagotovo njegova najboljša dneva v dozdajšnji karieri,« je svojega varovanca pohvalila Andreja Ojsteršek Urh.

»Kaj naj rečem, Timo Boll je Timo Boll. Res je, imel sem nekaj možnosti, po drugi strani pa spet ne, kajti kot rečeno, Boll je Boll. Mislim, da sem celotni turnir odigral na visoki ravni in se boril za vsako točko, kar mi je na koncu prineslo drugo mesto. Tudi sam meni, da je to do zdaj moj najboljši rezultat v karieri, dodal pa bi, da tudi najlepši dan,« pa je na kratko svoje nastope komentiral Jorgič.

V tekmi za tretje mesto je Robert Gardos po hudem boju ugnal Tomislava Pucarja s 4:3 (-9, 9, 9, -2, -8, 4, 9).

Ženski TOP 16 Nemki Solji

Na ženskem TOP 16 je za presenečenje poskrbela Nizozemska Britt Eerland, sicer deseto postavljena nosilka, ki se je prebila do velikega finala. V polfinalu je Eerlandova presenetila prvo nosilko, Avstrijsko Sofio Polcanovo, v drugem polfinalnem obračunu pa je Nemka Petrissa Solja ugnala Ukrajinko Margarito Pesocko, sedmo nosilko turnirja v Montreuxu. Polcanova je v tekmi za tretje mesto proti Pesocki izgubila uvodna niza, vendar je v nadaljevanju le potrdila vlogo favoritinje. Podoben je bil tudi razplet v finalu, kjer je Eerlandova dobila uvodna niza, v izenačenem tretjem je bila boljša Solja, ki nato tekmeci ni več pustila blizu.

Izidi evropskega TOP 16

Moški, polfinale: Robert Gardos (Avstrija) – Timo Boll (Nemčija) 1:4 (-10, -8, 7, -6, -5), Darko Jorgič (Slovenija) – Tomislav Pucar (Hrvaška) 4:1 (-4, 1, 11, 13, 8).

Za tretje mesto: Tomislav Pucar – Robert Gardos 4:3 (-9, 9, 9, -2, -8, 4, 9).

Finale: Darko Jorgič – Timo Boll  1:4 (8, -10, -5, -7, -9).

Ženske, polfinale: Sofia Polcanov (Avstrija) – Britt Erland (Nizozemska) 1:4 (-6, -7, 6, -8, -9), Margarita Pesocka (Ukrajina) – Petrissa Solja (Nemčija) 1:4 (-3, 10, -6, -14, -7).

Za tretje mesto: Sofia Polcanova – Margarita Pesocka 4:2 (-8, -9, 7, 6, 8, 5)

Finale: Petrissa Solja – Britt Eerland 4:2 (-8, -6, 9, 5, 8, 7).