Vse pomembne odločitve o razvoju in spremembah v namiznem tenisu sprejema »Letna skupščina ITTF-a« (AGM). V času svetovnega prvenstva leta 2019 je ta ista skupščina z več kot 75% podporo delegatov sprejela odločitev o povečanju števila barv, ki se lahko uporabljajo za izdelavo oblog za namiznoteniške loparje (2019_AGM_Minutes_20190422_Budapest.pdf (ittf.sport)).

Že zaradi znanih razlogov povezanih z epidemijo je bila odločitev o uvedbi premaknjena za eno leto in tako so lani na sestanku ITTF direktorjev (2020_BoD_documents_FINAL.pdf (ittf.sport)), sklenili, da se datum uvedbe pravila različnih barv oblog na eni strani premakne na 01.10.2021 – ne glede na to ali bodo letošnje olimpijske igre organizirane. Sprememba, ki jo je svet sprejel z mešanimi občutki, je naletela na večje odobravanje predvsem pri mlajših igralcih, medtem, ko so imeli vrhunski igralci nekatere pomisleke. Tako lahko z letošnjim oktobrom pričakujemo tudi v naših dvoranah predvsem v nižjih kategorijah razvoj novih »modnih trendov«.

Velika podpora delegatov nakazuje na dejstvo, da tako razvoj materialov kot tudi razvoj same športne panoge odobrava spremembo paradigme uporabe materialov. Predvsem pa se moderno razmišljanje izogiba stereotipov in kalupov, ki v določeni meri omejujejo razvoj panoge.

ITTF je pred kratkim objavil širši zapis o razvoju in produkciji novih oblog. Članek lahko najdete na tem naslovu: www.ittf.com/2021/02/03/emotional-theory-colours-new-rubber-colours-decided/.

Roza, vijolična, zelena in modra barva so bile izbrane po večfaznem postopku, v katerem so že v začetnih fazah na pomoč pri odločanju pristopili nekateri vrhunski namiznoteniški igralci. Zgodbo o tem, kako je potekalo testiranje in protokol razvoja si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/2znkRBsGnJY

Prej naštete barve bodo na eni strani loparja dovoljene od letošnjega oktobra. Obloga na drugi strani pa bo še vedno obvezno črna.

Izvedba projekta je zaupana vodji »komisije za rekvizite« Claudii Herweg, ki pravi: »Menimo, da je namizni tenis barvit, ker je tako raznolik šport. Prav tako pa smo v pogovoru z igralci prišli do zaključka, da si želijo prilagoditve materialov in so z večjim obsegom barvne palete dobili možnost vpliva na izbor«.

Tisti, ki jim predlagane barve ne bodo ustrezale, bodo še naprej uporabljali rdečo in črno oblogo. Pravila se v tem pogledu ne bodo spreminjala. Tudi v bodoče bo ITTF strogo kontroliral izdelavo oblog in odobril uporabo izključno tistih, ki bodo zadostila kriterijem navedenim v pravilih igre.

Že po sprejetju predloga se je našlo veliko takih, ki so ali dvomili v smiselnost predloga ali pa so se enostavno odločili držati tradicije. Podobno je bilo v primeru spremembe štetja v nizu in pri menjavi žogice.

Namizni tenis mora konkurirati ostalim športom in ta konkurenca je še posebej pomembna v poplavi »novih« športov, ki vse bolj prodirajo tudi v naš prostor. Za otroke bo to zagotovo dobrodošla sprememba, saj jim bo v večji meri omogočala »individualni pristop in obravnavo«. Z večjo izbiro barv pa se bodo otroci lahko tudi značajsko poistovetili z izbiro svojega rekvizita. Barve na splošno pri ljudeh vzbudijo različna in številna čustva. Zagotovo ne bo prav nič drugače, ko bomo otroku na mizo položili več loparjev in bo med njimi iskal sebi najprimernejšega.

Avtor: prof. Miran Kondrič

ITTF SSMC predsednik