Miha Štamcar, 22.05.2018 ob 21:19

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je tudi svojo drugo kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na EP, ki bo prihodnje leto v Nantesu, ostala praznih rok. Februarja so na Poljskem izgubile proti domačinkam z 0:3, danes pa jih je s 3:0 pričakovano premagala še Ukrajina, ki je na nedavnem ekipnem svetovnem prvenstvu delila končno peto mesto. Peta reprezentanca sveta mladim slovenskim namiznoteniškim igralkam niso prepustile niti niza. Naslednjo tekmo bodo Slovenke igrale 2. oktobra, ko bodo gostile Poljsko.

Pred dvobojem z močnimi in izkušenimi Ukrajinkami so si v slovenskem taboru želeli priti vsaj do častnega niza, a je vse ostalo le pri željah. V prvem dvoboju je Alex Galič proti Gani Gaponovi (61.) v prvih dveh nizih še držala ravnotežje, v tretjem pa je trenutno najbolje uvrščena ukrajinska igralka na svetovni lestvica prišla do gladke zmage.

Brez možnosti za presenečenje je bila tudi Aleksandra Vovk, ki je navduševala s svojimi predstavami na svetovnem prvenstvu na Švedskem, toda Margarita Pesotska (134.) je bila zanjo tokrat premočna nasprotnica. Dobro je svoj dvoboj proti Solomiji Bratejko, ob Gaponovi drugi »lovki« v ukrajinski reprezentanci sicer dobro začela, prvi niz izgubila na razliko, v drugem prišla do sedmih točk, zato pa je bila v tretjem prednost brez pravih možnosti za uspeh.

»Ukrajinke sodijo med osem najboljših ekip na svetu, svojo kakovost pa so potrdile tudi na Otočcu. Gre za izkušene igralke, dve od njih sta za nameček še ‘lovki’, kar nam nikakor ne ustreza, še zlasti ne Alex. Če bi zadel postavo in bi Alex igrala s Pesotsko, ki je napadalko, bi se morda še lahko nadejali vsaj ene zmage, tako pa se nam ni izšlo. Aleksandra in Katarina sta se sicer trudili, vendar je kakovost vendarle na strani ukrajinske reprezentance,« je po dvoboju z Ukrajinkami dejal Jože Urh, ki je namesto Vesne Ojsteršek vodil slovensko izbrano vrsto. Prav tako ni bilo Ane Tofant, ki tako kot Ojsterškova še okreva po sobotni prometni nesreči v Italiji.

Slovenija – Ukrajina      0:3

Alex Galilč – Gana Gaponova                  0:3 (-8, -8, -3)

Aleksandra Vovk – Margarita Pesotska   0:3 (-6, -3, -4)

Katarina Stražar – Solomijo Bratejko      0:3 (-9, -7, -5)