Miha Štamcar, 22.01.2020 ob 21:03

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu ekipnih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu prišla do pomembne zmage. V izenačenem dvoboju so s 3:1 premagali Iran, po enkrat sta zmagala Darko Jorgič in Bojan Tokič, že v prvem dvoboju pa sta v igri dvojic slavila tudi Darko Jorgič in Deni Kožul. V petek bo Slovenija za neposredno uvrstitev na olimpijske igre igrala z Indijo, ki je bila s 3:0 boljša od Luksemburga.

Dvoboj med Slovenijo in Iranom se je začel z igro dvojic. Slovenska selektorka Andreja Ojsteršek Urh se je odločila za Deni Kožula in Darka Jorgića, ki sta v prvem nizu imela eno zaključno žogico za vodstvo proti dvojici Hamidreza Taherkhani in Nima Alamian. Kar ni uspelo njima, je v drugem poskusu Irancem. Zato pa sta Kožul in Jorgić Iranca nadigrala v drugem nizu, zato pa sta bila v tretjem spet boljša Taherkhani in Alamian. Toda v četrtem in petem sta bila Slovenca dovolj zbrana, da sta prišla do pomembne zmage.

Noshah Alamian, najboljši iranski igralec na svetovni lestvici, je bil tokrat premočan za ne ravno razpoloženega Bojana Tokiča. Novogoričan, ki je prejšnji teden proslavi svoj 39. rojstni dan, je po izenačenem uvodnem nizu, v katerem je bil boljši levoroki Iranec, v drugem popolnoma popustil, v tretjem je le prišel do svoje igre, toda v četrtem mu spet ni prav veliko uspevalo.

Jorgič, ki je s Kožulom igral že v dvojicah, se je v drugem posamičnem dvoboju pomeril z Nimo Alamianom, ki je prav tako igral v igri dvojic. V prvem nizu je bilo vse v znamenju slovenskega državnega prvaka, toda v drugem je Nima Alamian hitro pobegnil za tri točke, vodil je tudi z 8:4, nato pa je izkoristil svojo drugo zaključno žogico. V tretjem nizu sta si bila tekmeca izenačena do pete točke, s tremi zaporednimi pa je Iranec Hrastničanu pobegnil za tri točke, vendar je Jorgič v izjemni končnici izid na deveti točki izenačil, nato pa prišel do vodstva z 2:1 v nizih. Trenutno štirideseti igralec sveta je proti 107. igralcu svetovne lestvice v četrtem nizu povedel s 7:2, nato pa dvoboj tudi zanesljivo dobil.

V tretjem posamičnem dvoboju je namesto Noshaha Alamiana zaigral Hamidreza Taherkhani, ki ga ni na svetovni kakovostni lestvici. Iranec je v prvem nizu presenetil izkušenega Tokiča, ki je bil tudi v drugem že skorajda v izgubljenem položaju, saj je rešil dve zaključni žogici ter nato izkoristil svojo prvo. V tretjem je bil večinoma v prednosti Taherkhani, ki je tudi izkoristil prvo zaključno žogico. Vendar se izkušeni Tokič ni predal, po izenačenju v nizih na 2:2, je v še enem napetem, tokrat odločilnem nizu, še enkrat več potrdil, da je najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. S četrto zaključno žogico se je Slovenija uvrstila v osmino finala, kjer bo za neposredno uvrstitev v Tokiu igrala z Indijo, ki je brez večjih težav premagala Luksemburg s 3:0.

Izjave po tekmi Slovenija – Iran 3:1

Bojan Tokič, igralec slovenske reprezentance: »Mislim, da je celo boljše, da smo že takoj imeli težko tekmo, saj smo tako videli, kako delujemo v takšnih trenutkih. Ker Deni in Darko bolje igrata dvojice, je bilo bolj pametno, da sem jaz igral dve posamični tekmi, čeprav sem prvi dvoboj izgubil. Drugega Iranca, Taherkhanija nisem poznal, tako kot ga ni nihče od nas, je pa prikazal zelo dober namizni tenis. Morda sam nisem igral najbolje, vendar ne čutim zaskrbljenosti. Moral sem se navaditi na dvorano, pomembno pa je, da sem ves čas čutil žogico in imel dober občutek. Indija bo v dvoboju z nami sicer v vlogi favoritinje, ampak bili smo tudi mi proti Irancem. Izšlo se nam je za dlako, toda zaupam svoji ekipi in verjamem, da se lahko uvrstimo na olimpijske igre.«

Darko Jorgič, igralec slovenske reprezentance: »Prva tekma je vedno težka, poleg tega so Iranci prikazali zelo dobro igro. Z Denijem ne igrava ravno pogosto dvojic, vendar mislim, da je bila to kar prav odločitev. Priznati moram, da sta Iranca igrala zelo dobro, presenetili so nas s Taherkhanijem, ki se je zelo dobro ujel z Nimo Alamianijem, vendar sva bila midva bolj mirna. Zagotovo je bila zmaga v dvojicah za nas zelo pomembna, vem pa, da bo tudi Bojan v nadaljevanju turnirja dvignil svojo formo. S svojim posamičnim dvobojem sem bil zadovoljen, nasprotnika sem poznal in mislim, da sem taktično odigral dobro partijo. Dan odmora bo prišel prav, Indija bo sicer favorit, ampak ne bomo se kar tako predali«

Deni Kožul, igralec slovenske reprezentance: »Nihče od nas ni poznal Taherkhanija, mislili smo, da bo Nima Alamiani v dvojicah igral z bratom Noshahom, tako da sva imela z Darkom veliko težav. Vedela sva, da morava ostati mirna, tudi na njihove provokacije nisva reagirala, borila sva se točko za točko in zasluženo zmagala. Vesel sem, da je Bojan zmagal svoj drugi posamični dvoboj in da mi ni bilo treba igrati odločilnega petega dvoboja. Tudi proti Indiji nismo brez možnosti.«  

Slovenija – Iran     3:1

Kožul/Jorgić – Taherkhani/Alamian     3:2 (-10, 4, -8, 9, 8)

Bojan Tokič – Noshah Alamian            1:3 (-9, -2, 8, -3)

Darko Jorgič – Nima Alamian               3:1 (6, -9, 9, 4)

Bojan Tokič – Hamidreza Taherkhani   3:2 (-8, 10, -9, 7, 12)