Miha Štamcar, 26.11.2020 ob 18:41

25. november, 2020 bo zapisan kot eden najbolj žalostnih dni v športu. Najprej je svet pretresla novica o prezgodnji smrti Diega Armanda Maradone, sledila je še ena žalostna novica iz Francije o smrti legendarnega rugby igralca Christopha Domenica, namiznoteniški svet pa je najbolj pretresla novica o smrti legendarnega francoskega igralca Jacquesa Secretina.

Leta 1949 v Carvinu rojeni levoroki igralec, je nosilec petih medalj s svetovnih prvenstev in večkratni evropski prvak med posamezniki, dvojicami in v ekipni konkurenci. Svojo zmagovalno pot na evropskih prvenstvih je začel z osvojitvijo naslova leta 1976 v Pragi in jo nadaljeval naslednje leto v Birminghamu na svetovnem prvenstvu z osvojitvijo naslova v mešanih parih skupaj s Claude Bergeret. Leta 1976 je bil tudi drugi igralec na svetovni lestvici. V svoji bogati karieri je osvojil kar 18 naslovov državnega prvaka med posamezniki in k temu dodal še 20 naslovov v parih in mešanih parih. Starejši zaljubljenci namiznoteniške igre se radi ozrejo nazaj na nepozabne dvoboje z Dragutinom Šurbekom.  Oba vrhunska igralca sta oboževala “spin na spin” igro na poldistanci in gledalcem nudila v svojih dvobojih obilo užitkov.

»Galski petelin z ostrimi kremplji«, kot ga je imenoval legendarni hrvaški novinar Zdenko Uzorinac, je plesalec za namiznoteniško mizo in kralj loba. Vsestranski levičar je navduševal s svojo lahkotnostjo gibanja in tehnično dovršenostjo – vedno je iskal igro na razdalji v kateri je nasprotnikom povzročal največ težav in se je počutil najbolj domače. Secretin nikoli ni bil izrazit napadalec. V svoji igri se je predvsem zanašal na odlično anticipacijo in svoje hitre noge. Vračal je praktično vse, kar se je vrniti dalo. Njegov velik tekmec in prijatelj Dragutin Šurbek je za njega dejal: »Jacques je zid od katerega se odbijajo vse žogice. Poskušal sem ga ‘prebiti’ s forhendom, on pa je bil v stanju žogico vrniti preko mrežice tudi iz… garderobe.«     

Po uspešni tekmovalni karieri se je posvetil promociji namiznega tenisa in predvsem z Vincentom  Purkarjem navduševal staro in mlado po vsem svetu.

Podrobnejši zapis o francoskem legendarnem igralcu bo objavljen v naslednji številki revije Swaythling.

Počivaj v miru legenda.

 

Prof.dr. Miran Kondrič

Član SCI