Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je v prvem krogu kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Nantesu v Franciji, v Gdansku izgubila s Poljsko z 0:3. V drugem krogu bo Slovenija 22. maja gostila Ukrajino, povratni tekmi pa bosta 2. oktobra, ko bo v Sloveniji igrala Poljska ter 4. decembra v Ukrajini.

Poljakinje, ki imajo v svojih vrstah tri igralke med prvih sto, najboljša Slovenka pa je Alex Galič na 123. mestu, so pričakovano prišle do prve zmage v prvi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. Želja slovenske selektorke Vesne Ojstršek pred tekmo je bila, da bi njene izbranke prišle vsaj do ene zmage. Še najbližje ji je bila Alex Galič, medtem ko sta bili Manca Fajmut in Ana Tofant brez pravih možnosti, da bi prišli vsaj do častnega niza.

Najboljša poljska igralka, sicer Kitajka Qian Li, je proti Manci Fajmut nekaj težav imela le v uvodnem nizu, v drugem in tretjem pa najbolj izkušena slovenska igralka ni našla protiorožja za razigrano domačinko.

Veliko bolj izenačen je bil dvoboj med Natalio Partyko in Alex Galič. V prvem nizu je bila bližje zmagi najboljša slovenska igralka na svetovni jakostni lestvici, ki pa ni izkoristila dveh zaključnih žogic za vodstvo z 1:0. Kar ji ni uspelo v uvodnem nizu, je popravila v drugem, v nadaljevanju pa je bila 73. igralka sveta bolj zbrana in svoji reprezentanti zagotovila še drugo zmago.

Izkušena Katarzyna Grzybowska je premoč Poljakinj v dvoboju s precej mlajšimi in neizkušenejšimi Slovenkami le še potrdila. Najmlajša v slovenski ekipi, Ana Tofant, je Grzybowska večji odpor nudila le v drugem nizu, v prvem in tretjem pa je bila boljša njena 28-letna nasprotnica.

»Pred dvobojem sem upala, da Poljakinje ne bodo igrale z vsemi najboljšimi, vendar se to ni zgodilo. Še več, od prve do zadnje točke so bile popolnoma osredotočene na dvoboj, prav tako niso prav nič spreminjale svoje postavitve, kar samo govori o tem, da so nas sprejeli s spoštovanjem. Pokazalo se je, da Poljakinje dejansko sodijo v evropski vrh, kar so na zadnjem evropskem prvenstvu tudi potrdile s petim mestom. Žal mi je le, da Alex Galič v dvoboju s Patryko ni iztržila kaj več, saj je prikazala zelo dobro igro. Vidi se, da se vrača v formo. Dejansko mi je tega dvoboja žal, kajti v prvem nizu je vodila s 7:4 in izgubila na razliko, drugi niz je potem dobila, v tretjem je bila boljša Poljakinja, v četrtem pa je Alex vodila s 5:3, pa potem na koncu spet izgubila. Dogovorili smo se, da nekoliko več tvega, žal pa se ji ni izšlo. Ampak ne glede na visok poraz, ne razloga za slabo voljo, saj dekleta potrebujejo dvoboje z močnejšimi od sebe, predvsem to velja za Ano Tofant,« je po tekmi s Poljakinjami dejala Vesna Ojstršek, selektorka slovenske izbrane vrste.

V soboto in nedeljo bodo na posamičnem državnem prvenstvu na Otočcu igrali tudi Alex Galič in Ana Tofant.

Poljska – Slovenija               3:0

Qian Li – Manca Fajmut                        3:0 (7, 2, 3)

Natalia Partyka – Alex Galič                  3:1 (12, -9, 6, 6)

Katarzyna Grzybowska – Ana Tofant    3:0 (4, 8, 5)