Darko Jorgič, 22-letni Hrastničan, nadaljuje z odličnimi predstavami na prvem letošnjem turnirju WTT Star Contender v Dohi. Čeprav je proti Hugu Calderanu izgubil prva dva niza, je bilo nadaljevanje osmine finala v znamenju najboljšega slovenskega igralca svetovne lestvice. V petem nizu je vodil že z 10:7, nato ubranil zaključno žogico nasprotnika, s svojo četrto pa se je s končnim izidom 3:2 (-8, -6, 10, 7, 11) uvrstil v četrtfinale, kjer se bo v četrtek pomeril s Švedom Kristianom Karlssonom.

Dvoboj med Jorgičem in Calderanom je bil v osmini finala tudi edini, ki se je končal šele po petem nizu. Toda po prvih dveh nizih ni prav veliko kazalo na to, da bi se dvoboj med 24-letnim Brazilcem in dve leti mlajšim Slovencem lahko tako zavlekel. Morda se je Calderano, ki je v letošnji sezoni v nemški bundesligi, kjer igra za Liebherr Ochenhausen, v medsebojnem dvoboju premagal Jorgiča, že videl v četrtfinalu, a se s tem nikakor ni strinjal varovanec slovenske selektorke Andreje Ojsteršek Urh. V napetem tretjem nizu je v končnici prišel do prvega osvojenega niza, v četrtem pa je vodil tudi že z 10:5. Tudi v odločilnem petem nizu je bila pobuda ves čas na strani Hrastničana, ki je prišel do kar treh zaključnih žogic za končno zmago. Z delnim izidom 4:0 je bil nato bližje zmagi Calderano, nato pa je v režiji Jorgiča sledil še en preobrat za veliko slavje v maloštevilnem slovenskem taboru.

»Pri vodstvu z 10:7 v petem nizu sem morda preveč riskantno odigral z dolgim servisom, ampak če ne bi že med samim dvobojem toliko tvegal, morda na koncu ne bi zmagal. Šele pri zaostanku 0:2 v nizih in 9:10 v tretjem sem začel čutiti Calderanove žogice in začel bolj taktično igrati. H končnemu uspehu je največ pripomoglo to, da sem začutil svoj forhend servis in da mi Calderano nanj ni mogel odigrati močne žogice. V petem nizu sploh nisem razmišljal o rezultatu, želel sem igrati svojo najboljšo igro, ves čas pa sem verjel, da ga lahko premagam, kar se je tudi uresničilo. Upam, da bo proti Karlssonu izid zame boljši, kot je bil v najinem prvem dvoboju v Dohi,« je po veliki zmagi nad drugim nosilcem turnirja dejal Jorgič.

»Prelomnica je bila, ko je Darku iz kratkih izmenjav uspelo enkrat dobro ‘odpimlati’ dolgo vanj in od te točke se je dvoboj začel odvijati popolnoma drugače. Calderano je na koncu celo zgrešil tri prehode s forhendom na kratko žogico, kar se mu običajno ravno ne dogaja. V končnici petega niza je Darko serviral dolge žogice, namesto da bi se odločil za paralelo, ampak o tem bomo pa kdaj drugič,« je v smehu zadovoljno zmago Jorgiča komentirala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske reprezentance.

V Dohi se je Jorgič na turnirju WTT Contender, ki je v rangu nekdanjega ITTF Challenge, pred nekaj dnevi že srečal s Karlssonom in izgubil z 1:3, v osmini finala pa je bil od Šveda, ki je na svetovni lestvici na 29. mestu, boljši od njegov rojak Mattias Falck. Na WTT Star Contender, ki je v rangu nekdanjega ITTF World Toura, pa je Karlsson v osmini finala, prepričljivo, s 3:0 (6, 7, 6) premagal Francoza Simona Gauzya. Drugi četrtfinalni pari so še: Ruwen Filus (Nemčija) – Yun-Ju Lin (Kitajski Tajpeh), Anton Källberg (Švedska) – Dimitrij Ovtcharov (Nemčija) in Tomokazu Harimoto (Japonska) – Youngsik Jeoung (J. Koreja).