Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v četrtem krogu kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto od 3. do 8. septembra v Nantesu, premagala Romunijo s 3:0. Na ta način so v skupini C brez poraza osvojili prvo mesto, za četrto zmago pa so bili zaslužni Darko Jorgič, ki je s 3:1 (12, 6, -6, 6) premagal Cristiana Pleteo, Deni Kožul z zmago proti aktualnemu evropskemu prvaku Ovidu Ionescu s 3:0 (8, 7, 9) in Jan Žibrat, ki je bil s 3:2 (-8, -7, 9, 12, 5) boljši od Honorja Szocsa.            

Neugodni Cristian Pletea, ki je na svetovni lestvici resda šele 165., je bil v preteklosti zelo neugoden za slovenske igralce. Predvsem to velja Denija Kožula in Darka Jorgiča, ki ju je premagal na letošnjem evropskem prvenstvu do 21 let v Belorusiji in na letošnjem ekipnem svetovnem prvenstvu, kjer je na kolena spravil tudi Bojana Tokiča ter bil med najbolj zaslužnimi za dve romunski zmagi nad Slovenijo. Tudi v prvem nizu današnjega obračuna z Jorgičem je potrdil svojo kakovost in tudi nepopustljivost, saj se je po zaostanku treh točk (6:9), vrnil v igro. Vendar je aktualni slovenski državni prvak v zadnjem obdobju v odlični formi, tako da ni dovolil popolnega preobrata. V drugem nizu je povedel s 5:1, prednost pa je ohranil do konca, zato pa je v tretjem 18-letni Pletea še enkrat več dokazal, da gre za odličnega igralca. V četrtem nizu se je dve leti starejši Hrastničan vrnil v igro ter niti v enem trenutku tekmecu ni dovolil, da bi se mu približal.

Z 1:5 je dvoboj proti aktualnemu evropskemu podprvaku Ovidu Ionescu začel Deni Kožul, ki je, podobno kot Jorgič, v zadnjem obdobju v zelo dobri formi. Da je res tako, je potrdil v nadaljevanju uvodnega niza, v katerem je na šesti točki tekmeca ulovil, nato pa mu je prepustil le še dve točki. V podobnem ritmu je 21-letni Logatčan, sicer 118. na svetovni lestvici, proti osem let starejšemu Romunu (46. na svetovni lestvici), nadaljeval tudi v drugem nizu, v katerem je bil ves čas za dve, tri točke v prednosti. Najbolj izenačen je bil tretji niz, v katerem je sredi niza evropski podprvak Kožulu pobegnil s 6:4 in 7:5, toda s tremi zaporednimi točkami je Logatčan spet prišel do prednosti, ki je ni več izpustil iz rok. Dvoboj je končal že s prvo zaključno žogico.

Honor Szoch, drugi najboljši romunski igralec na svetovni lestvici, trenutno je 79., je bil v dvoboju z Janom Žibratom (389.) v vlogi favorita. V prvih dveh nizih je to vlogo tudi opravičil, vendar se 26-letni Žibrat iz Mote iz okolice Ljutomera nikakor ni sprijaznil s porazom. V izenačenem tretjem nizu je bil bolj zbran v končnici, še večja drama pa se je odvijala v četrtem, ki ga je prav tako dobil na razliko. Na krilih bučnega občinstva je v petem prikazal odlično igro, ob kateri je bil Romun popolnoma brez moči.

»Ne spomnim se, kdaj je Jorgič premagal Pleteo, danes je proti njemu odigral vrhunsko. Pravi podvig je naredil Kožul, ki je ‘odpihnil’ evropskega podprvaka, vseeno pa menim, da je za največje presenečenje poskrbel Žibrat. Poleti je imel hude zdravstvene težave, saj je avgusta zbolel za pljučnico, ki se mu je kar nekaj časa vlekla, tako da praktično ni odigral nobenega mednarodnega turnirja. Zdaj je tudi spremenil način življenja, več je doma, trenira v domačem okolju, in če se je še pred sedmimi, osmimi meseci bal igrati bekend, danes praktično ni zgrešil niti enega. Navkljub zmagi, pa smo pogrešali Bojana Tokića, ki je imel obveznosti do slovenske vojske,« je po odlični igri svojih varovancev povedala Andreja Ojsteršek Urh, selektorka slovenske moške namiznoteniške reprezentance, ki bo prihodnje leto v Nantesu med osmimi nosilci evropskega prvenstva.

Slovenija – Romunija

Darko Jorgič – Cristian Pletea     3:1 (12, 6, -6, 6)

Deni Kožul – Ovidu Ionescu        3:0 (8, 7, 9)

Jan Žibrat – Honor Szocs            3:2 (-8, -7, 9, 12, 5)