V soboto in nedeljo bo na Rakeku potekalo 29. državno prvenstvo za članice in člane posamezno in dvojice. Lanskoletna naslova v posamični konkurenci, ko je bilo državno prvenstvo, sta osvojila Darko Jorgič in Ana Tofant, oba bosta nastopila tudi letos, naslove pa bodo branili tudi Darko Jorgič in Peter Hribar med moškimi dvojicami, Aleksandra Vovk in Katarina Stražar med ženskimi dvojicami ter Peter Hribar in Aleksandra Vovk med ženskimi.

Prvo ime državnega prvenstva na Rakeku bo nedvomno branilec naslova Darko Jorgič, ki je na letošnjem evropskem TOP 16 osvojil drugo mesto, ko ga je šele v finalu zaustavil veliko Nemec Timo Boll. Na Rakeku bo Jorgič s Petrom Hribarjem branil tudi prvo mesto med dvojicami, v mešanih dvojicah pa bo igral s Hrastničanko Tamaro Pavčnik.

»Vsekakor je moj namen, da skušam priti do vseh treh naslovov državnih prvakov, zato tudi prihajam na Rakek. Mislim, da je to normalno, forma je še vedno dobra. Po nekaj letih bova spet igrala skupaj s Tamaro Pavčnik. Z njo sva bila skupaj že v mlajših kategorijah, v Zagrebu pa sva na mladinskem evropskem prvenstvu osvojila bronasto kolajno,« se nastopa s sokrajanko veseli Jorgič, ki je z njo pred petimi leti na državnem prvenstvu prav tako osvojil bronasto kolajno.

Lani na Rakeku je bil drugi Deni Kožul, tretje mesto pa sta si delila Peter Hribar in Tilen Cvetko, ki na domačih tleh, tako kot Jorgič, vsi trije nosijo dres Krke. V moški konkurenci je do zdaj največkrat naslov državnega prvaka osvojil Bojan Tokič, kar osemkrat, zadnjič pa je na državnem prvenstvu igral na Jesenicah, žal pa ga tudi letos ne bo, saj še ni popolnoma okreval po bolezni. Štirikrat je bil najboljši Robert Smrekar, s tremi naslovi pa se lahko pohvalijo Sašo Ignjatovič, Mitja Horvat in Jorgič.

V ženski konkurenci bo prvo mesto branila Ana Tofant (Mengeš), ki je lani na Rakeku v finalu premagala Aleksandro Vovk (Krka), z bronasto kolajno pa sta prvenstvo končali Lea Paulin (Arrigoni) in Katarina Straža (Mengeš). Vse štiri bodo tudi letos med glavnimi kandidatkami za naslov državne prvakinje. Največ naslovov je do zdaj osvojila Biljana Todorovič, šest, po štirikrat sta bili najboljši Manca Fajmut in Martina Safran.

»Dejstvo je, da je težje braniti, kot napadati, vsekakor pa je ubranitev naslova zagotovo moj prvi cilj. V dvojicah sva bili lani z Leo Paulin blizu finala, zato bova letos skušala to izboljšati. Tudi v mešanih dvojicah si z Gregorjem Komacem želiva priti visoko,« je svoje cilje razkrila 20-letna članica Mengša, ki je ob odsotnosti še vedno poškodovane Alex Galič, trenutno tudi najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici ITTF.

Med moškimi dvojicami bosta naslov državnega prvaka kot rečeno branila Jorgič in Hribar, ki sta lani v finalu premagala Mitjo Horvata in Tilna Cvetka, ki pa letos v tej zasedbi ne bosta igrala. Horvat bo igral v paru z Bojanom Ropošo, Cvetko pa s Tilnom Novakom. Najboljša ženska dvojica sta bili Aleksandra Vovk in Katarina Stražar, ki bosta tudi letos med najbolj resnimi kandidatkami za prvo mesto, veliko konkurenco pa bosta imeli v Tjaši Opeka in Tjaši Novak, pa tudi v Ani Tofant in Lei Paulin ter verjetno v še katerem paru. Tudi med mešanimi boji lahko pričakujemo izenačene dvoboje, lani pa sta se naslova državnega prvaka veselila Peter Hribar in Aleksandra Vovk, ki sta bila v finalu boljša od Gregorja Komaca in Ane Tofant. Obe dvojici bosta v isti zasedbi igrali tudi letos, zanimivo pa bo videti, kako se bosta ujela Jorgič in Pavčnikova, ki bosta po nekaj letih spet zaigrala skupaj.

Slovenski državni prvaki v posamični konkurenci

                        Moški                                     Ženske

1991/92           Smrekar Robert                      Frelih Polona

1992/93           Kovač Štefan                         Frelih Polona        

1993/94           Smrekar Robert                      Ignjatovič Zvezdana      

1994/95           Smrekar Robert                      Dermastija Petra

1995/96           Smrekar Robert                      Todorovič Biljana

1996/97           Kovač Štefan                         Guzelj Mojca

1997/98           Ignjatovič Sašo                       Todorovič Biljana

1998/99           Ignjatovič Sašo                       Todorovič Biljana

1999/00           Tokič Bojan                            Dermastija Petra

2000/01           Tokič Bojan                            Todorovič Biljana

2001/02           Tokič Bojan                            Safran Martina

2002/03           Ignjatovič Sašo                       Safran Martina

2003/04           Tokič Bojan                            Safran Martina

2004/05           Tokič Bojan                            Todorovič Biljana

2005/06           Tokič Bojan                            Burgar Špela

2006/07           Tokič Bojan                            Tomazini Jana

2007/08           Horvat Mitja                           Todorovič Biljana

2008/09           Horvat Mitja                           Tomazini Jana

2009/10           Horvat Mitja                           Lužar Natalija

2010/11           Ropoša Bojan                         Safran Martina

2011/12           Žibrat Jan                               Tomazini Jana

2012/13           Žibrat Jan                               Fajmut Manca

2013/14           Slatinšek Uroš                        Fajmut Manca

2014/15           Tokič Bojan                            Fajmut Manca

2015/16           Kožul Deni                             Fajmut Manca

2016/17           Jorgič Darko                           Galič Alex

2017/18           Jorgič Darko                           Galič Alex

2018/19           Jorgič Darko                           Ana Tofant