Nekdanja štirikratna zaporedna slovenska državna prvakinja v posamični konkurenci, ki je bila z ravenskim Fužinar Inter Diskontom tudi sedemkratna državna prvakinja med ekipami, Manca Fajmut, je že četrto sezono trenerka v NTK Krka. V novomeškem klubu skrbi za mlajše kategorije, zato se je toliko bolj razveselila, da so v ponedeljek po več kot treh mesecih spet lahko trenirali v dvorani v namiznoteniškem centru Drgančevje. Seveda pod posebnimi pogoji.

»Žal so nas res doleteli takšni časi, da smo bili več kot tri mesece odsotni iz dvoran. Treningi so potekali preko zooma, kjer smo največ delali predvsem na telesni pripravi. Trenutno je vsekakor najbolj pomembno, da ostanemo zdravi, tako da smo bili v stiku vsaj preko zooma. Upam, da bomo od zdaj naprej spet lahko trenirali normalno, seveda ob upoštevanju navodil Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« je ob vrnitvi v namiznoteniške dvorane dejala Fajmutova, ki si je že od nekdaj želela postati trenerka.

»Že kot igralka, zato sem se vpisala na športno treniranje in tako uspešno končala fakulteto, s katero sem si pridobila naziv trenerke. Do sodelovanja s Krko pa je prišlo že, ko sem še trenirala v namiznoteniškem centru na Otočcu. Že takrat sem dvakrat tedensko pomagala v klubu pozneje pa sem postala tudi glavna trenerka,« je svojo pot v Novo mesto opisala tridesetletna Korošica z Raven na Koroškem, ki se je dotaknila tudi dolgotrajne odsotnosti mlajših igralk in igralcev iz namiznoteniških dvoran.

»Moram reči, da se je že v prvem valu videl izpad treningov pri vseh selekcijah. Veliko prednost imajo tisti igralci, ki imajo doma mizo in vsaj malo ostanejo v stiku z njo. Vsekakor pa bo ‘korona premor’ na vsakega posameznika vplival drugače. Velika škoda je predvsem za igralce, ki bodo prešli iz kadetov v mladince ter iz mladincev v člane, saj naj bi se v teh letih naredil večji preskok v igralnem vidiku ali pa so igralci v teh letih celo v dvomih o prenehanju igranja ter se raje posvetijo šoli. Osebno se sicer ne bojim, da bi z igranjem namiznega tenisa prenehali igralci in igralke v našem klubu. Z njimi sem bila vsakodnevno stiku in nihče od njih ni do zdaj omenil, da bi končal z igranjem. Ves čas sem jih skušala čim bolj motivirati, seveda pa nikoli ne veš, kaj se bo po vsem tem zgodilo. Upam na najboljše.«

V Krki je bilo pred korona krizo okoli 50 igralk in igralcev. »Bomo videli, kako bo v prihodnje. Možno je, da bo nekaj upada predvsem pri začetnikih, vendar bomo naredili vse, da do tega ne bo prišlo,« zatrjuje dolgoletna slovenska državna prvakinja, ki se je od dresa izbrane vrste poslovila po evropskem prvenstvu v Luksemburgu.

»Menim, da vsak posameznik začuti, kdaj ima dovolj in tako je bilo tudi pri meni. Vedela sem, da brez treninga vsekakor ne bo rezultatov, zato sem takrat tudi sklenila konec profesionalne kariere in se podala v trenerske vode. Če povem po resnici, mi do danes nikoli ni bilo žal. Zdaj igram še malo za dušo in seveda, ker imam rada ta šport.«

Že šesto sezono igra v hrvaškem prvenstvu. V letošnji sezoni za Vrsar, pred tem je z ekipo Dr. Časl bila štirikrat zaporedoma hrvaška državna prvakinja, lani pa je igrala za Hodoš. Ob Fužinar Inter Diskontu je uspešno nastopala tudi v drugi nemški ligi za Saarbrücken.

»Tudi na Hrvaškem se trenutno ne igra ekipno državno prvenstvo. Do zdaj smo odigrali osem krogov, s prvenstvom pa bomo nadaljevali prihodnjo soboto, ko bodo na sporedu še tekme iz prvega dela sezone. Upam, da ne bo kakšnih sprememb in da prvenstvo končamo brez kakršnih prekinitev. Kar pa se samega igranja namiznega tenisa tiče, je vsekakor najlepše igrati doma, toda ker sem želela napredovati, sem se morala poskusiti tudi v tujini. Najtežje mi je bilo igrati v Nemčiji, saj sem trenirala v namiznoteniškem centru na Otočcu, nato sem morala vsak teden potovati tudi po 15 ur na tekmo in se po njej vrniti nazaj. Vendar pa sem z igralskega vidika najbolj napredovala prav v Nemčiji, ker sem imela vsak teden veliko močnih tekem. Lažje mi je zdaj na Hrvaškem, saj so tekme blizu, v letošnji sezoni pa mi je še toliko lepše, ker je Vrsar ob morju, ki ga zelo obožujem,« je Fajmutova spregovorila o svojem igranju za tuje klube.

»Ker sem imela pozitivne izkušnje z delom v namiznoteniškem centru na Otočcu, saj bili zelo dobra skupina, si želim, da bi tudi naši nasledniki in naslednice v kratkem dobili možnost treniranja v podobnem centru. V njihovi karieri jim bo to samo koristilo. Sama pa si najbolj želim, da se čimprej vrnemo na stare tire in da se pomerimo za zeleno mizo,« pa je pogovor sklenila trenerka NTK Krka.