V obeh članskih ligah Vzajemna 1. SNTL je pred nami le še zaključno dejanje državnega prvenstva. Prvi finalni tekmi bosta na sporedu v sredo, 30. maja, drugi, 2. junija, morebitni tretji, tudi finale se igra na dve zmagi, pa 6. junija. V Vzajemna 1. SNTL moški bo Krka, ki brani štirikratni zaporedni naslov državnega prvaka, v prvi tekmi gostovala v Mariboru, v Vzajemna 1. SNTL ženske pa bo Arrigoni svoj pohod na ubranitev lanskoletnega naslova začel v Zalogu.

Novomeščani in Mariborčani se v finalu državnega prvenstva še niso srečali, zato pa so se lani in predlani pomerili v polfinalu končnice. Obakrat so bili boljši Novomeščani, predvsem prepričljivi so bili lani, ko so obakrat zmagali s 5:0, zato pa so v prvem delu državnega prvenstva Mariborčani v domači dvorani slavili s 5:4. V drugem delu so krkaši sicer prišli do zmage s 5:1, vendar sta obe medsebojni tekmi pokazali, da v finalu vendarle ne bo izrazitega favorita.

»Uvrstitev v finale je za naš klub lep uspeh, ki nam bo omogočil vrnitev na tiste pozicije v slovenskem namiznem tenisu, ki jih je klub imel že pred leti. Naredili bomo vse, da dosežemo zmagovalno stopničko, seveda pa ne moremo mimo dejstva, da bo naš nasprotnik Krka iz Novega mesta težak zalogaj. Na naši strani je zrelost, prekaljenost in izkušenost, medtem ko ima naš nasprotnik mladost, poletnost, žal pa še ne dovolj izkušenosti. Menimo, da bo tekma težka, odločitev negotova do zadnjega dvoboja,« je pred sredino tekmo v dvorani Tabor dejal Mirko Milovančevič, predsednik NTK Maribor, ki je do zdaj že devetkrat osvojil naslov državnega prvaka. Zadnjič leta 2012.

V polfinalu je mariborska ekipa z 2:1 v zmagah zaustavila Inter Diskont. Do obeh zmag so Mariborčani prišli v gosteh, na drugi polfinalni tekmi je s tremi zmagami blestel veteran Gregor Komac, na odločilni tretji pa Matic Slodej, v ekipi pa so še Danilo Piljak, Matevž Črepnjak in Mladen Kuntner.

Lažje delo na poti v finale so imeli Novomeščani, ki so v dveh tekmah opravili s Kemo iz Puconcev. Večji del sezono so igrali Peter Hribar, Tilen Cvetko in Tilen Novak, na drugi polfinalni tekmi pa je prvič v letošnji sezoni zaigral tudi hrvaški veteran Neven Karković. Krka je zadnja štiri leta vedno najboljša v Sloveniji, to so tudi njeni edini naslovi, v finalu pa bo v morebitni tretji tekmi imela prednost domačega igrišča.

Tudi v ligi Vzajemna 1. SNTL ženske se bosta letošnja finalista prvič v medsebojnem dvoboju pomerila za naslov državnega prvaka. Za Vesno, ki jo vodi Bojan Pavič, bo to sploh prvič, medtem ko Izolčanke branijo lanskoletni naslov, pred tem so nekajkrat že igrale v finalu končnice. Obe ekipi sta za uvrstitev v veliki finale potrebovali le po dve tekmi, Izolčanke so v polfinalu izločile Kajuh Slovan, Založanke pa Logatčanke, v rednem delu državnega prvenstva sta po enkrat izgubili. Vesna je do zmage s 5:3 prišla v Izoli, Arrigoni pa v gosteh slavil s 5:2.

Največje breme v letošnji sezoni sta v izolski ekipi, ki jo vodi nekdanji trener slovenske moške reprezentance Saš Lasan, nosili Jana Ludvik in Lea Paulin, ki sta do zdaj izgubili le po tri dvoboje ter Urška Čokelj, igrali pa sta še Katrina Lydia Sterchi in Minea Ljuca. V zaloški ekipi sta največ zmag zabeležili Ivana Zera in Kristina Rahotin Pavič, igrale pa so še Špela Trelec, Tjaša Supanič in Anina Selak. Morebitna tretja finalna tekma bo v Izoli.