Za presenečenje sta na državnem prvenstvu za članice in člane posamezno in dvojice, ki je v soboto in danes potekalo na Rakeku, poskrbela Deni Kožul (Krka) in Ivana Zera (Vesna). Kožul je v finalu s 4:3 (-6, 9, -11, 6, -8, 8, 10) premagal branilca naslova Darka Jorgiča (Krka), Zera pa je bila s 4:2 (-5, 9, 10, -8, 12, 9) boljša od Katarine Stražar (Mengeš). Med moškimi dvojicami sta Darko Jorgič in Peter Hribar (oba Krka) ubranila lanskoletni naslov, prav tako tudi Aleksandra Vovk (Krka) in Katarina Stražar (Mengeš) med ženskami dvojicami, prvič pa je do naslova državnega prvaka prišla mešana dvojica Tilen Cvetko (Krka) in Nina Zupančič (Logatec).

Tudi sta se v finalu državnega prvenstva, ki je prav tako potekalo na Rakeku, pomerila slovenska reprezentanta Darko Jorgič in Deni Kožul, s 4:2 pa je slavil leto dni mlajši Hrastničan, ki je bil tudi letos v vlogi glavnega favorita. Najboljši Slovenec na svetovni kakovostni lestvici, trenutno je na 39. mestu, ki je nedavno tega navdušil tudi z drugim mestom na evropskem TOP 16 v Monreuxu, je bil v prvem krogu glavnega turnirja prost, v drugem pa je s 4:0 (2, 1, 2, 6) premagal Luko Norčiča (Kema). Zelo prepričljiv je bil tudi v osmini finala, kjer je s 4:0 (6, 5, 4, 5) izločil Matijo Novela (Arrigoni), nekaj več dela pa je imel proti nekdanjemu reprezentančnemu soigralcu, Janu Žibratu (Sobota), ki ga je premagal s 4:1 (6, -6, 3, 9, 4). V polfinalu je bil Hrastničan v dresu Krke s 4:0 (1, 4, 6, 9) boljši tudi od nekdanjega trikratnega državnega prvaka Mitje Horvata, ki je svoj do zdaj zadnji naslov proslavil pred desetimi leti. Podobno pot do finala je imel tudi Kožul, trenutno 105. na svetovni lestvici, ki je v drugem krogu premagal Boštjana Kraserja (Muta) s 4:0 (4, 5, 7, 7), v osmini finala pa prav tako s 4:0 (7, 5, 2, 5) Jožka Omerzela (ŠD SU). V četrtfinalu je Logatčan s 4:1 (1, 10, -10, 8, 6) strl odpor reprezentančnega in klubskega soigralca Petra Hribarja, manj težav pa je imel v polfinalu proti Tomažu Pelcarju (Kema), ki ga je premagal s 4:0 (5, 3, 9, 5).

V navdušujočem finalu, v katerem sta se tekmeca menjavala v vodstvu, je na koncu slavil Kožul, ki je zaostajal z 0:1, 1:2 in 2:3 v nizih, toda v šestem in sedmem je bil bolj zbran od Jorgiča. Za Kožula je bil to drugi naslov državnega prvaka, prvič je do njega prišel pred štirimi leti, ko je v Radljah ob Dravi v finalu premagal Jana Žibrata. S tretjim mestom sta tekmovanje zadovoljna končala tudi Tomaž Pelcar in Mitja Horvat.

Ivana Zera do prvega naslova državne prvakinje

Tudi Ani Tofant (Mengeš) v ženski konkurenci ni uspelo ubraniti lanskoletnega naslova. Zanjo je bila že v četrtfinalu usodna Tamara Pavčnik (Ljubljana), ki jo je premagala s 4:1 (8, -7, 6,6, 14). Toda Pavčnikova zmage nad branilko naslova vseeno ni do konca unovčila, kajti v polfinalu je bila usodna Ivana Zera, ki je slavila s 4:3 (4, 7, 3, -7, -8, -12, 7). Pred tem je članica Vesne v še enem maratonskem dvoboju s 4:3 (-9, -8, 3, 3, 6, -7, 9) premagala še Nino Zupančič (Logatec), v osmini finala pa je bila s 4:0 (10, 7, 7, 7) boljša od Katje Gutnik (Logatec). Zera je z odliko opravila tudi v svoji predtekmovalni skupini, v kateri ni izgubila niti niza. Brez izgubljenega niza se je do glavnega turnirja prebila tudi Katarina Stražar, ki je v osmini finala s 4:2 (5, -6, 6, -11, 6, 3) klubsko soigralko Taro Kobetič (Mengeš). Na še težji preizkušnji je bila Stražarjeva v četrtfinalu, kjer se je pomerila z reprezentančno soigralko, s katero je na Rakeku igrala tudi v dvojicah, Aleksandro Vovk, ki je na Rakeku nastopila poškodovana. Pred slabimi 14 dnevi si je nesrečno poškodovala desno ramo, tako da je morala igrati s posebno opornico in s protibolečinskimi tabletami, v četrtfinalu pa jo je s 4:3 (-10, 8, -6, 8, 11, -9, 8) Stražarjeva, ki je nato v polfinalu bila s 4:0 (7, 9, 14, 7) boljša od Lare Opeka (Kajuh Slovan).

Finalni obračun je bolje začela mlajša Stražarjeva, vendar je bila v drugem in tretjem nizu v končnicah bolj zbrana bolj izkušena Zera. Mengšanka je v četrtem nizu izid še enkrat izenačila, toda v petem in šestem je končnica še enkrat več pripadla Založanki, ki se je tako pri 29-letih veselila svojega prvega posamičnega naslova državne prvakinje, medtem ko bo morala enajst let mlajša Stražarjeva nanj še malce počakati. Bronasti kolajni sta osvojili Tamara Pavčnik in Lara Opeka.

Jorgič in Hribar do tretjega naslova državnih prvakov

Najbolj prepričljiva sta bila med moškimi dvojicami po pričakovanjih Darko Jorgič in Peter Hribar, ki sta v finalu s 3:1 (-8, 6, 8, 19) premagala Jana Žibrata (Sobota) in Mitjo Horvata (Inter Diskont). Na poti do finala sta Jorgič in Hribar premagala Neja Košmrlja in Davida Kneja (oba B2), Darka Jamška in Miho Jamška (Inter Diskont/Sobota), Jožka Omerzela in Uroša Slatinška (oba ŠD SU) in v polfinalu še klubska soigralca Tilna Cvetka in Tilna Novaka s 3:0 (9, 8, 9). Odlične partije sta prikazala tudi izkušena Žibrat in Horvat, ki sta bila v polfinalu boljša od Tomaža Pelcarja in Damjana Zelka (oba Kema) s 3:0 (5, 13, 4), pred tem pa sta izločila še dvojico Miha Grampovčnik in Črt Lovro Grm Urbančič (Krka/Tujina), Andraža Novaka in Denisa Pintarja (oba Kajuh Slovan) in v drugem krogu še dvojico Jan Krč in Aljaž Goltnik (B2/Mengeš). Tretje mesto so osvojili Tilen Cvetko in Tilen Novak ter Tomaž Pelcar in Damjan Zelko.

Vovkova in Stražarjeva do naslova brez izgubljenega niza

Aleksandra Vovk in Katarina Stražar sta samo še enkrat več potrdili, da sta trenutno najboljša ženska dvojica v Sloveniji. Lanskoletnemu naslovu sta dodala še enega, tokrat pa sta do njega prišla celo brez izgubljenega niza. Za uvod sta s 3:0 premagali Polono Horvat in Nušo Kadiš (obe Kema), v četrtfinalu Simono Soldat in Kajo Okorn (Rakek/Logatec) in v polfinalu še Urško Čokelj in Stašo Matis (Arrigoni/Kema). Precej več težav sta na poti do finala imeli Lea Paulin in Ana Tofant (Arrigoni/Mengeš), ki sta bili v prvem krogu boljši od Hane Rožmanec in Tereze Kavčič (Logatec/Šentjošt), v četrtfinalu pa sta po zmagi v petem nizu izločili lanskoletni finalistki Laro Opeko in Tjašo Novak (obe Kajuh Slovan). V polfinalu sta bili Paulinova in Tofantova s 3:1 boljši od Pavčnikove in Zere, v finalu pa sta bili proti Vovkovi in Stražarjevi, ki sta zmagali s 3:0 (3, 9, 7) nemočni. Končno tretje mesto je pripadlo Tamari Pavčnik in Ivani Zeri ter Urški Čokelj in Staši Matis.

Cvetku in Zupančičevi najboljša med mešanimi dvojicami

Za presenečenja sta med mešanimi pari poskrbela Tilen Cvetko (Krka) in Nina Zupančič (Logatec), ki sta bila v finalu s 3:1 (5, -6, 9, 6) boljša od lanskoletnih državnih prvakov, Petra Hribarja in Aleksandre Vovk (oba Krka). Cvetko in Zupančičeva sta presenetila že v polfinalu, ko sta s 3:1 (8, 4, -5, 14) premagala Hrastničana Darka Jorgiča in Tamaro Pavčnik, ki sta pred nekaj leti na mladinskem evropskem prvenstvu osvojila bronasto kolajno. V drugem polfinalu sta Cvetko in Vovkova, ki je, kot smo že omenili, nastopila poškodovana, po hudem boju s 3:2 (-8, 10, -5, 9, 6) ugnala Gregorja Komaca (Maribor) in Ano Tofant (Mengeš), s katerima sta se lani pomerila v finalu.

Izidi DP za posameznika

Izidi DP za posameznice

Izidi DP za moške dvojice

Izidi DP za ženske dvojice

Izidi DP za mešane dvojice