V prvem krogu repasaža posamičnih olimpijskih kvalifikacij za poletni nastop v Tokiu, je Katarina Stražar v Guimaresu na Portugalskem izgubila proti domačinki Marii Xiao s 3:4 (-6, -7, 11, 2, -3, 7. S tem je 19-letna slovenska reprezentantka končala z nastopi na Portugalskem, že v skupinskem delu pa se je od nadaljnjega tekmovanja poslovila Ana Tofant.

Žreb v repasažu resnično ni bil naklonjen Stražarjevi, ki je v petek v drugem krogu glavnega turnirja izgubila proti Charlotte Carey iz Velike Britanije. Njena nasprotnica je bila sedem let starejša Maria Xiao, sicer rojena kitajskim staršem v Barceloni, ki je na svetovni lestvici na 72. mestu. Samo za primerjavo, Stražarjeva je bila pred olimpijskimi kvalifikacijami na Portugalskem na 303. mestu. V glavnem žrebu je bila za Xiaojevo v četrtfinalu usodna francoska Kitajka Jin Nan Yuan, ki se je ob drugi Francozinji, Prithiki Pavade tudi že uvrstila na olimpijske igre.

V dvoboju dveh levorokih igralk se je v prvih dveh nizih bolje znašla Španka, ki je v prvem nizu po izenačenju na šesti točki dosegla pet zaporednih točk. Podoben je bil razplet tudi v drugem nizu, v katerem je Stražarjeva na sredini niza zaostajala za točko (5:6), v nadaljevanju pa je bila Xiaojeva boljša in tudi ta niz zanesljivo dobila. Podoben razplet se je obetal tudi v tretjem nizu, saj je španska reprezentantka prišla do treh zaključnih žogic, vendar ji to ni zadostovalo za vodstvo s 3:0 v nizih. Vse tri je Mengšanka ubranila, sledila je njena napaka na servisu, a je tudi to ni vrglo iz tira. S tremi zaporednimi točkami je prišla do zmage v tretjem nizu. V četrtem je popolnoma nadigrala Xiaojevo, ki je v petem mladi Slovenki vrnila z isto mero. Spet je bil bolj izenačen šesti niz, a le do četrte točke, kajti z delnim izidom 6:1 je Stražarjeva prišla do petih zaključnih žogic, izkoristila je tretjo.

O napredovanju v drugi krog repasaža je odločal sedmi niz, v katerem pa so do izraza prišle izkušnje portugalske reprezentantke, ki je prišla do štirih točk prednosti (6:2). S tremi zaporednimi točkami se je Stražarjeva vrnila v igro, toda po minuti odmora je Xiaojeva unovčila svoje izkušnje in po napaki slovenske reprezentantke izkoristila že svojo prvo zaključno žogico.

»V bistvu sem mislila, da bom bolj jezna, a nisem, saj vem da sem dala vse od sebe in to res spremeni pogled na celotno tekmo. Vem, da igralk,a s katero sem igrala trenira veliko več kot jaz, je bolj sigurna in tudi bolj izkušena. Na sigurnosti in kakovosti treningov imam še veliko rezerve. S turnirjem sem na splošno zelo zadovoljna. Zdi se mi, da sem pokazala dobro igro, zdaj me tudi ostale igralke malo bolj poznajo in vedo da nisem tako lahko premagljiva. Dobila sem veliko motivacije, v namiznem tenisu pa bom še naprej vztrajala. Ko pridem domov, me že takoj čakajo priprave na Otočcu, treningi v Mengšu, potem pa novim ciljem na proti,« je po turnirju na Portugalskem dejala Stražarjeva, ki je v skupinskem delu tekmovanja osvojila drugo mesto, premagala je Belgijo Liso Lung (110.) in Litovko Kornelijo Riliskyte (323.), izgubila pa z Belorusinjo Darko Trigolosovo (101.). V prvem krogu glavnega turnirja pa je na kolena spravila še Švicarko Rachel Moret (86.).

S tremi porazi pa se je v skupinskem delu kvalifikacij od nadaljnjega tekmovanja poslovila Ana Tofant (242.). Boljše od nje so bile Tin-Tin Ho (94.) iz Velike Britanije, Bolgarka Polina Trifonova (407.)  in Srbkinja Sabina Šurjan (137.).