Miha Štamcar, 02.12.2020 ob 21:40

Mednarodna namiznoteniška zveza (ITTF) je objavila novo kakovostno lestvico najboljših igralcev in igralk. Najboljši slovenski igralec Darko Jorgić, ki je na nedavnem svetovnem pokalu na Kitajskem igral na glavnem turnirju, je pridobil tri mesta in je zdaj na 31. igralec sveta. Najboljša Slovenka je še vedno Alex Galič, ki je na 157. mestu.

Dobri nastopi na svetovnem pokalu v Weihaju so Jorgiću, ki je bil pred leti že prvi na svetovni lestvici mladincev, prinesli tri mesta, tako da je zdaj tik na pragu trideseterice. Selektorka slovenske moške reprezentance Andreja Ojsteršek Urh je sicer računala, da bi bil lahko v njej že po Kitajski, vendar bo moral na to še nekaj časa počakati. Tako je še vedno najvišja slovenska uvrstitev v lasti štirikratnega dobitnika kolajn z evropskih prvenstev Bojana Tokića, ki je bil januarja 2012 na lestvici na 25. mestu. Dvaindvajsetletni Hrastničan je dobro formo iz Kitajske potrdil tudi v nemškem prvenstvu, ko je v derbiju devetega kroga slavil s Saarbrücknom proti Borussii Düsseldorf s 3:0, sam pa je po hudem boju s 3:2 premagal Šveda Antona Källberga.

Drugi najboljši Slovenec na svetovni lestvici ITTF je še naprej Bojan Tokič, ki zaseda 66. mesto, Deni Kožul je 111., Peter Hribar 299. in Tilen Cvetko 458. igralec sveta. Na vrhu so štirje Kitajci, vodi zmagovalec svetovnega pokala Fan Zhendong, drugi je Xu Xin, tretji Ma Long, ki je v Weihaju zaustavil Jorgića in četrti Lin Gaoyuan. Najboljši Evropejec je Šved Mattias Falck na osmem mestu, med deseterico pa je le še Nemec Timo Boll.

Tudi pri ženskah so v ospredju Kitajke, ki imajo kar šest igralk med prvih sedem. Na prvem mestu je zmagovalka svetovnega pokala Chen Meng, druga je finalistka Sun Yingsha, tretja pa je Japonka Mimo Ita, ki je bila na Kitajskem v polfinalu. Najboljša Evropejka je poljska Kitajka Feng Tianwei na 12. mestu, najboljša Slovenka pa Alex Galič na 157. mestu, ki je poleti po daljšem odmoru zaradi poškodbe spet začela s treningi. Od drugih slovenskih reprezentantk je najvišje Ana Tofant, ki je na 242. mestu, Aleksandra Vovk je 288., Katrina Stražar 302., Lara Opeka 641., Nina Zupančič 756. Tjaša Novak 845. in Lea Paulin 904.

»Kdaj bodo spet na sporedu mednarodni turnirji, za zdaj ne ve nihče. Nekateri pravijo, da do marca ne bo nič, drugi menijo, da bi bilo februarja že lahko svetovno prvenstvo, ampak vse to je še neuradno. Tu pa so potem še evropske ekipne kvalifikacije,« pa je o tem, kdaj lahko pričakujemo nadaljevanje mednarodnih tekmovanj, povedala Ojsteršek Urhova.