V soboto se bo v Montreuxu začel letošnji evropski TOP16 za moške in ženske. Med izbranci je tudi Darko Jorgič, za katerega bo to prvi nastop med evropsko elito, v prvem krogu pa bo najboljši slovenski igralec na svetovni lestvici igral z beloruskim veteranom Vladimirjem Samsonovim.

Za Vladimirja Samsonova, legendo svetovnega namiznega tenisa, bo letošnji evropski TOP16 že njegov 25 v bogati karieri. Prvič je na njem nastopil leta 1995 v Dijonu, štirikrat ga je tudi osvojil ((Halmstad 1998, Split 1999, Wels 2001, Arezzo 2007). Letos je šesti nosilec, pri 43 letih pa še vedno sodi med najboljše evropske igralce. V Montreuxu se bo Samsonov pomeril z 22 let mlajšim Jorgičem, ki je v zadnjem času v odlični formi, v Švico pa je prišel potem, ko se je na odprtem prvenstvu Nemčije uvrstil na glavni žreb, napredovanje med 16 najboljših pa mu je Japonca Juna Mizutana.

»Mislim, da je Samsonov premagljiv, odlično pa je, da se bo Darko z njim pomeril prav na TOP 16, saj do zdaj z njim še ni igral. Glede na to, da pri Samsonovu ne vemo, kako dolgo bo igral, bi bilo škoda, če se Darko v svoji karieri nikoli ne bi pomeril s takšno legendo,« je žreb komentirala Andreja Ojsteršek Urh, ki bo svojega varovanca spremljala tudi v Švici.

Prvo mesto na TOP 16 bo zmagovalcema v moški in ženski konkurenci prineslo deset tisoč evrov, drugouvrščeni bo bogatejši za šest tisoč evrov, tretjeuvrščeni za štiri tisoč evrov, četrto uvrščeni za tri tisoč evrov, delitev petega do osmega mesta bo prinesla 1.750 evrov, že sam nastop na turnirju pa 1.250 evrov.

Udeleženci TOP 16 v Montreuxu

Moški: Mattias FALCK Švedska, 1. nosilec), Timo BOLL (Nemčija, 2.), Dimitrij OVTCHAROV (Nemčija, 3.), Simon GAUZY (Francija, 4.), Liam PITCHFORD (Anglija, 5.), Vladimir SAMSONOV (Belorusija, 6.), Liam PITCHFORD (Anglija, 6.), Marcos FREITAS (Portugalska, 7.), Jonathan GROTH (Danska, 8.), Kristian KARLSSON (Švedska, 9.), Daniel HABESOHN (Avstrija, 10.), Tomislav PUCAR (Hrvaška, 11.), Robert GARDOS (Avstrija, 12.), WANG Yang (Slovaška, 13.), Darko JORGIČ (Slovenija, 14.), Emmanuel LEBESSON (Francija, 15.), Lionel WEBER (Švica, 16.).

 Ženske: Sofia POLCANOVA (Avstrija, 1.), Bernadette SZOCS (Romunija, 2.), Petrissa SOLJA (Romunija, 3.), HAN Ying (Nemčija, 4.), Elizabeta SAMARA (Romunija, 5.), Matilda EKHOLM (Švedska, 6.), Margaryta PESOTSKA (Ukrajina, 7.), NI Xia Lian (Luksembourg, 8.), Britt EERLAND (Nizozemska, 9.), Polina MIHAjLOVA (Rusija, 10.), Hana MATELOVA (Češka, 11.), Barbora BALAZOVA (Slovaška, 12.), Natalia PARTYKA (Poljska, 13.), Dora MADARASZ (Madžarska, 14.), Jana NOSKOVA (Rusija, 15.), Rachel MORET (Švica, 16.)