Miha Štamcar, 16.03.2021 ob 23:34

Na najnovejši svetovni lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) na vrhu ni prišlo do nobenih sprememb, zato pa je za štiri mesta po odličnih partijah na World Star Contender turnirju v Dohi, pridobil najboljši slovenski igralec, Darko Jorgič, ki je trenutno na 27. mestu. Bojan Tokič je ostal 66., medtem ko je Deni Kožul zdaj 109., prej pa je bil mesto slabši.

Polfinalista World Star Contender turnirja v Dohi do najboljše slovenske uvrstitev na svetovni lestvici ITTF tako ločita le še dve mesti. Leta 2011 je bil namreč na 25. mestu Tokič, priložnost za to pa naj bi imel že maja, ko naj bi se na Kitajskem igrala dva turnirja WTT Star Contender. »Na garancije in pismo za pridobitev vizumov še čakava. Če bo do turnirjev prišlo, bosta oba v mehurčku, najprej tri dni stroge karantene, nato enajst dni karantene s treningom in šele potem naj bi se začel prvi turnir, ki bi bil na sporedu 15. maja. Na njem naj bi nastopilo samo 32 najboljših igralcev na svetovni lestvici,« je o turnirjema na Kitajskem povedala Andreja Ojsteršek Urh, selektorica slovenske moške reprezentance.

Med prvih 300 najboljših igralcev sveta je še Peter Hribar, ki je ostal na 299. mestu. Na prvih treh mestih so Kitajci, Zhendog Fan, Xu Xin in Long Ma, ki jih v Dohi ni bilo, eno mesto pa je pridobil zmagovalec zadnjega turnirja v Dohi, Japonec Tomokazu Harimoto, ki je zdaj četrti. Najboljši Evropejec je Šved Mattias Falck na osmem mestu.

Tudi v ženski konkurenci med prvimi tremi ni nobenih sprememb, na prvem mestu je Kitajka Meng Chen, druga je Japonka Mima Ito, tretja pa še ena Kitajska, Yingsha Sun. Najboljša igralka, ki ne prihaja iz Azije, je Adriana Diaz iz Portorika, ki je na 16. mestu, mesto za njo pa je najboljša Evropejka Sofia Polcanova iz Avstrije. Kaj pa Slovenke? Na 157. mestu je še vedno najbolje uvrščena Alex Galič, ki dolgo zaradi poškodbe ni igrala, Ana Tofant je 242., Aleksandra Vovk 288. in Katarina Stražar 303.

Moška svetovna ITTF lestvica

Ženska svetovna ITTF lestvica